„Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos“ vadovė dar pasakojo, kad jos nariai jau sulaukia savo klientų prašymų apkirpti arba nudažyti plaukus.

„Jie įsivaizduoja, kad jei tik truputėlį nudažysi šaknis arba truputėlį pakirpsi galus, tai čia nieko tokio, kad nuo to truputį virusu neužsikrėsi“, – sakė ji.

Kaip žinia, karantinas dėl koronaviruso pandemijos Lietuvoje įvestas kovo 16 dieną ir turėtų trukti bent iki balandžio 13 dienos (imtinai).

Situacija liūdna

J. Mačiulienė sakė, kad nors lauke džiugina saulė, bet šiomis dienomis gyvena liūdnomis nuotaikomis.

„Liūdime, nes situacija dėl mums skirto iš valdžios gelbėjimosi paketo grožio specialistams naudos mažai, ir jis suglumino mus visus.

Tai toks lengvas šokas, dirbantiems, aktyviems, mokantiems mokesčius grožio sektoriaus atstovams, nes tai, ką deklaruoja valdžios institucijos, norinčios padėti mums, kol kas neturi jokios naudos ir galios“, – dėstė ji.

Jau skelbta, kad karantino paveiktos įmonės gali tikėtis valstybės subsidijų darbo vietoms išsaugoti, o dirbantys savarankiškai – 257 eurų mėnesinių išmokų.

J. Mačiulienė pastebėjo, kad savarankiškai dirbantys grožio specialistai teikti prašymus galės nuo balandžio 5 dienos.

„Mes nedirbame jau antrą savaitę ir neaišku, kada mes pradėsime dirbti. Įmonių savininkų laukia taip pat išties nemenka finansinė našta, nes už nedirbančius teks sumokėti už jų prastovas, susimokėti visus mokesčius. Iš kokių lėšų tai reiks padaryti valdžia nepagalvojo, paliko tai pagalvoti mums patiems“, – kalbėjo ji.

Jolanta Mačiulienė

Asociacijos vadovė teigė suprantanti, kad situacija yra globali ir solidarizuojasi su visais.

„Puikiai suvokiame pandemijos grėsmę, bet nėra baisiau, kai sėdi nežinioje. Labai trūksta informacijos, nes ji keičiasi dažnai. Sunkiausia šioje situacijose mažesnių miestelių grožio specialistams, kuriems sudėtinga greitai gauti tikslią informaciją.

Tad tenka dirbi konsultante, juriste, patarėja. Taigi kiek įmanoma pati gilinuosi į visa tai, kas dabar rašoma visuose nutarimuose, kuriuos skelbia Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“, Užimtumo tarnyba“, – pasakojo J. Mačiulienė.

Turi pastabų

Pašnekovė sakė, kad bendrauja su kolegomis iš Europos ir žino, kad pas juos su karantinu dėl viruso yra lygiai taip pat.

„Tačiau ten pagalba grožio specialistams, smulkiajam verslui ženkliai skiriasi. Yra išdėstytos visos pozicijos – ką žmogus gaus, jei dirba su verslo liudijimu, jei dirbo su individualios veiklos pažyma ir pan.

Per šį laiką, nuo karantino, paskelbimo dienos, esu surinkusi per 20 nuorodų, kur kalbama apie viruso pasekmes, kaip gelbėja verslininkus, tačiau verslininkai yra ir smulkūs, ir stambūs. Kompensacijų išmokos yra suvienodintos neišskiriant „didžiųjų verslo banginių“ su mažomis įmonėmis“, – svarstė ji.

J. Mačiulienė taip pat pasidalino VMI statistika, kuri rodo, kad 2019 metais verslo liudijimų „Kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai“ Lietuvoje buvo įsigiję 10 192 asmenys.

Šių verslo liudijimų kainos skirtingose Lietuvos savivaldybėse svyravo tarp 48 eurų (Molėtų ir Jonavos rajonuose) ir 684 eurų (Vilniaus mieste).

„Laukiame balandžio 5 dienos, ir tikimės kad iki tos datos dar situacija keisis, nes planuoju kreiptis į gerbiamus mūsų valdžios vyrus su paklausimu, o kaip toliau gyventi grožio specialistams, kurie neturi teisės dirbti, kurie dabar sėdi saviizoliacijoje nuo viso įprasto gyvenimo, ką daryti iki balandžio 5 dienos moteriai, kuri yra išsiskyrusi, turi tris mažamečius vaikus, du neįgalius tėvus ir dabar turi gyventi iš jų pensijos“, – sakė J. Mačiulienė.

Klientai „terorizuoja“

Asociacijos prezidentė dar pasakojo girdinti nuomonių, esą grožio specialistai dirba nelegaliai, užsidarę namuose.

„Galbūt yra ir tokių, nesu policija ir netikrinsiu. Žmonių juk neišauklėsi dabar, kiekvienas turi būti atsakingas už save.

Nežinomybė ir nestabilumas labai stipriai veikia darbingų žmonių požiūrį. Jeigu situacija nesikeis , daugelis pradės nepaisyti jokių reikalavimų nedirbti. Eis ir rizikuos, pažeidinės įstatymą tam, kad galėtų išgyventi“, – įspėjo ji.

J. Mačiulienė pasakojo, kad klientai skambina, pradeda nerimauti ir lengvai „terorizuoti“, kad jiems jau reikia kirptis, dažytis plaukus ir t. t.

„Grožio specialistas, meno žmogus, pripratęs dirbti ir kontaktuoti su klientais dabar yra izoliuotas, bet jam nuolat skambina klientai.

Link ko aš vedu, ogi link to, kad jis gali palūžti, nes nedarbas, pajamų neturėjimas gali privesti ne tik prie bankrotų, bet ir prie asmeninių dramų. Todėl vėl rašysiu, vėl klausiu valdžios, ką jie siūlo ir tikimės iš jos daugiau aiškumo ir konkretumo.

Tikiu, kad viskas baigsis, bet norisi žinoti, kad gyvendamas ir dirbdamas savo šalyje ir turėtum būti išgirstas bei nepamirštas mūsų pačių išrinktos valdžios“, – kalbėjo J. Mačiulienė.

Juridinių asmenų registro duomenimis, „Kirpėjų ir grožio specialistų asociacija“ įsteigta 2009 metais Kaune. Jos steigėjai – J. Mačiulienė, Laura Motiejūnaitė ir Darius Žičkus.

Asociacija įsteigta siekiant sudaryti asociacijos nariams kuo palankesnes sąlygas tobulėti, plėsti žinias ir akiratį, bei kelti profesinį lygį, visapusiškai lavinti ir ugdyti žmonių dorovines bei kultūrines vertybes, vystyti darbo bei meninius įgūdžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1215)