„Jei tam pritartų būsimoji valdančioji dauguma, nuo 2020 metų su darbo santykiais susijusių metinių pajamų dalis nuo 84 VDU iki 120 VDU būtų apmokestinama 27 proc. tarifu, o viršijanti 120 VDU – 32 proc.“, - sako G. Kirkilas.

Derybų metu, pasak jo, gali būti ir nedideli pokyčiai, tačiau iš esmės trečias GPM tarifas padidins mokesčių progresyvumą.

„Europos Komisijos išvadose kalbama, kaip sulyginti pajamas, sumažinti atskirtį, ir pajamų mokesčių progresyvumas yra vienas iš būdų, kaip mažinti pajamų nelygybę. Tiesą sakant, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos siūlymu buvo įvestas progresyvumas, kai įvedėm 27 proc. GPM tarifą. Tai buvo pirmas žingsnis. Dabar mes siūlome pačioms didžiausioms pajamoms taikyti 32 proc.“, - Eltai sakė G. Kirkilas.

Politikas sako esąs įsitikinęs, kad viešojoje erdvėje dėl šio pasiūlymo, ypač iš Laisvosios rinkos instituto, pasipils kritikos banga.

„Mums bandys sakyti, kad tai nieko nereiškia, kad apims labai mažą dirbančiųjų grupę. Bet čia klausimas - net ne kiek papildomai bus surinkta į biudžetą, čia - didesnio socialinio solidarumo klausimas. Jei norime, kad visuomenė taptų socialiai solidaresnė, tai tikrai daugiau uždirbantys turi mokėti didesnį įnašą į biudžetą. Kaip žinote, taip yra Skandinavijos šalyse, į kurias mes taip siekiame lygiuotis. Vis rodome į Šiaurės Europos šalis kaip į pavyzdį, bet to pavyzdžio niekaip nepasiimame. Artimiausiu metu su Finansų ministerijos ekspertais aptarsime šį klausimą, paskaičiuosime, kiek tai papildomai atneš pajamų į biudžetą. Bet tai pirmiausia yra vėlus žingsnis, mėginant mažinti pajamų nelygybę“, - sako LSDD frakcijos narys, Seimo vicepirmininkas G.Kirkilas.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis skeptiškai vertina „socialdarbiečių“ siūlymą dėl progresinių mokesčių - įvesti naują 32 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą.

„Viskas realu, tik ekonominis efektas, pagal Finansų ministeriją, yra 4 milijonai. Skaičius iš tikrųjų yra labai mažas. Tiek būtų naudos valstybei iš tokio sprendimo“, – trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Ketvirtadienį derybos dėl valdančiosios koalicijos sudarymo bus tęsiamos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)