Popietę pakrantės miesto Limasolio kavinės pustuštės. Poilsiautojai čia pradės rinktis tik nusileidus saulei. Tačiau vietos verslininkai žino, kad dabar turistai pramogoms išleidžia gerokai mažiau nei ankstesniais metais. Meno dirbinių parduotuvę išlaikanti verslininkė pirmiausiai pasigenda valdžios dėmesio.

„Išlaidos didėja, mokesčiai nemažėja, o verslui vis sunkiau. Jeigu pajamos sudaro tik 20 procentų to, kas būdavo anksčiau, akivaizdu, kad dauguma verslo bankrutuos ir jau bankrutavo. Jei mums pavyks išsilaikyti, galbūt ir išgyvensime iki kitų metų. Norėtume, kad valdžia dėmesį kreiptų ir į mus, į smulkųjį verslą, ne tik į stambųjį. Jei jie žiūrėtų, kokią dalį sudaro smulkiosios ir kokią – stambiosios įmonės, suprastų, kad ir mus reikia gelbėti“, – kalbėjo verslininkė iš Limasolio Maria Papajianni.

Nedarbas Kipre auga, ir nors jis nesiekia Europos Sąjungos vidurkio, gyventojai nepatenkinti. Darbą sunkiau gauti ir turizmo sektoriuje dirbantiems rytų europiečiams. Karšta saule gali mėgautis tik pasiturintys poilsiautojai.

Rusų turistų srautas ypač išaugo prieš dvejus metus, jų verslininkai dabar yra nemažai investavę į šalies įmones. Daug diskusijų sukėlė žinia, kad Kipras finansinės pagalbos ieško ir Kremliuje. Dalis Europos Sąjungos valstybių neoficialiai Kiprą vadina Rusijos Trojos arkliu.

„Niekada nemanėme, kad skolintis pinigų yra blogai. Iš Rusijos jau pernai skolinomės biudžeto deficitui padengti ir ankstesnei skolai aptarnauti. Ir nieko čia blogo nematau. Taip pat manau, kad nieko blogo, jei rusai ar kas kitas pasiūlys mums paskolą geromis sąlygomis su mažomis palūkanomis“, – aiškino Kipro finansų ministras Vasos Shiarly.

Dėl stipriai pablogėjusios bankų padėties Kipre, šalies vyriausybė kaltina Europos Sąjungą ir tai, kad ji leido bankrutavusiai Graikijai nurašyti pusę skolų. Mat Kipro bankai turėjo nemažai Graikijos vertybinių popierių. Po skolų nurašymo, Kipro finansinis sektorius prarado milijardus eurų, dabar gyventojai jaučiasi tapę aplinkybių įkaitais. Tačiau daugelio ekspertų vertinumu, poilsiautojų pamėgta valstybė dalį ekonominių problemų galėtų išspręsti suvienydama salą – šiaurinę pusę beveik keturis dešimtmečius yra okupavusi Turkija.