Antroji pagal dydį pasaulyje ekonomika smarkiai nukentėjo nuo koronaviruso protrūkio, kuriam sustabdyti ėmėsi griežtų priemonių, sausio–kovo mėnesiais sukėlusių pirmąjį nuosmukį per kelis dešimtmečius.

Pasak Nacionalinės statistikos biuro (NBS), pramonės gamybos apimtys praėjusį mėnesį ūgtelėjo 4,4, palyginti su 3,9 proc. balandžio mėnesį. Tai buvo pirmasis šio sektoriaus augimas šiais metais.

Rodiklis nedaug atsiliko nuo „Bloomberg“ apklausoje prognozuotų 5 proc. ir buvo smarkiai geresnis nei 13,5 proc. nuosmukis, fiksuotas per pirmuosius du šių metų mėnesius.

Mažmeninės prekybos apimtys išliko neigiamos, gegužę susitraukdamos 2,8 proc., ir nors rodiklis taip pat buvo prastesnis nei prognozuoti 2 proc., bet daug daug geresnis nei balandį fiksuotas 7,5 proc. smukimas.

Vartotojų išlaidos tampa vis svarbesnės Kinijos ekonomikai, nes šalies vadovai siekia pereiti prie investicijų, kurias skatina investicijos ir eksportas. Visgi lėtas išlaidų augimas rodo, kad žmonės vis dar nerimauja grįždami į įprastą gyvenimą.

NBS pramonės departamento direktoriaus pavaduotojas Jiangas Yuanas (Cziangas Juanas) pirmadienį pažymėjo, kad kai kurių pramonės šakų ir produktų atsigavimas susilpnėjo gegužę, pridurdamas, kad „išorinė aplinka yra sudėtinga, o stabilus pramonės ekonomikos veikimas vis dar susiduria su daugybe sunkumų ir netikrumų“.

Nedarbas, kuris šiemet padidėjo, nestipriai smuktelėjo – nuo 6 proc. balandį iki 5,9 procento.

Kinijos „Capital Economics“ ekonomistas Martinas Lynge Rasmussenas perspėjo, kad „daugiausia dėl COVID-19 darbo neteko migrantai, kurie nėra tinkamai įtraukti į apklausą“.

Visgi jis teigė, kad „kitur regima ženklų, rodančių, kad migrantų darbo vietų augimas padidėjo gegužę, ypač statybų sektoriuje“.

Nepaisant to, analitikai perspėjo, kad vis dar esama didelio neapibrėžtumo tarp Kinijos vartotojų.

„Mažmeninės prekybos apimčių augimas gali būti trumpalaikis reiškinys, kurį lėmė ilgasis šventinis savaitgalis gegužę“, – teigė ING ekonomistė Iris Pang (Airis Pan).

Ji perspėjo, kad „nestabili darbo rinka ir sveikatos priežiūros problemos yra pagrindiniai veiksniai, lėtinantys atsigavimą ... (o) žmonės vis tiek atsargiai leidžia pinigus“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją