Pasak portalo gazeta.ru, Kinijos ekonomika susiduria su augančiomis problemomis. Kaip pažymi „MarketWatch“, Kinijos akcijų rinkos krenta nepaisant pastarosiomis dienomis vyriausybės priimtų sprendimų.

„Situaciją apsunkina dažni energetikos ir nekilnojamojo turto sektorių kompanijų bankrotai, bankrotą skelbia net valstybinė kompanija. Nors bankroto suma buvo visai nereikšminga, jau pats precedentas yra pavojingas“, – perspėja Aleksejus Pošivalovas, Rusijos Atsiskaitymų ir santaupų banko rizikos valdymo skyriaus vadovas.

Eksperto teigimu, Kinijos kompanijų bankrotai turi įtakos tam, kad stambių Kinijos bankų pelnas yra nepalyginamai mažesnis nei prieš dvejus – trejus metus.

„Visas pasaulis stebi situaciją Graikijoje, o tuo pat metu viena didžiausių pasaulio ekonomikų rodo neregėtą augimo tempo sulėtėjimą. Dar pavojingiau, kad Kinijoje pasireiškia visi „ekonomikos perkaitimo“ požymiai. Todėl investuotojų susirūpinimas nėra nepagrįstas, mes visi dar pamename, kuo gali baigtis Azijos rinkų žlugimas“, – tvirtina A. Pošivalovas.

JAV investicinio banko „Morgan Stanley“ analitikai mano, kad Kinijos akcijų rinka yra perkaitusi ir prognozuoja, jog akcijų indeksas „Shanghai Composite“ iki 2016 metų vidurio nukris 30 proc. Tokios prognozės gąsdina potencialius investuotojus.

Nerimas dėl Kinijos auga pastaruosius kelerius metus, pažymi „Deutsche Bank“ ekonomistas Jaroslavas Lisovolikas. Kinijos ekonomikoje buvo galima pastebėti disbalansą, ir jei anksčiau tai nebuvo matoma taip aiškiai dėl ekonomikos augimo, tai šiandien tapo išties pastebima. Ši situacija ypač liečia bankų sektorių.

Ekonomisto manymu, oficiali statistika neparodo viso problemos rimtumo, įsiskolinimų gausu tiek regioniniame, tiek kompanijų lygmenyje.

„Kinijos rinkos augimas vyko fizinių asmenų sąskaita, daugelyje segmentų susiformavo burbulai, dėl ko ekonomikai gresia rimtos komplikacijos, prie to dar pridėkite akcijų rinkos nuosmukį, ir gausite nerimą keliantį paveikslą“, – įsitikinęs J. Lisovolikas.

Tačiau visgi visi gazeta.ru kalbinti ekspertai nelinkę kalbėti apie artimą krizės Kinijoje perspektyvą.

Aktyvumas Kinijos akcijų rinkose sparčiai krinta net ir įsikišus Pekinui

Trečiadienį aktyvumas Kinijos akcijų rinkose sparčiai krito net ir Pekinui bandant pristabdyti jau tris savaites investuotojų vykdomą savo akcijų išpardavimą, praneša "Dow Jones".

Panašu, kad Kinijos naujausi pareigūnų bandymai atkurti investuotojų pasitikėjimą davė nedaug naudos. Už šalies ribų vykstanti prekyba Kinijos įmonių akcijomis ir šalies obligacijomis slopsta, atsisakoma net ir stambiausių šalies įmonių siūlomų aukštos kokybės obligacijų. Dėl blogėjančios situacijos antrojoje pagal dydį pasaulio ekonomikoje Kinijos juanis JAV dolerio atžvilgiu smuko žemiausiai per pastaruosius keturis mėnesius.

Kinijos vertybinių popierių reguliavimo komisijos atstovas spaudai Dengas Ge dabartines rinkų nuotaikas apibūdino kaip "kilusią paniką". "Gerokai pakilo susierzinusių investuotojų vykdomų pardavimų, o tai kelia grėsmę likvidumui akcijų rinkose", nurodo jis oficialiame savo pranešime.

Bendrasis Šanchajaus akcijų indeksas trečiadienio prekybos pradžioje krito beveik 8,2 proc. Kinijos pagrindiniai akcijų indeksai nuo šių metų birželio jau prarado trečdalį savo vertės. Honkongo "Hang Seng" indeksas krito 4,2 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)