Kinijos–Australijos strateginio ekonominio dialogo susitarimas buvo sustabdytas „dėl dabartinio Australijos vyriausybės požiūrio“, pranešime teigė Kinijos nacionalinė plėtros ir reformų komisija, kaltindama Australijos pareigūnus dėl „ideologinės diskriminacijos“.

Pekinas „neterminuotam laikotarpiui stabdo visą veiklą, vykdomą pagal šį susitarimą“, teigiama pranešime.

Australijos dolerio kursas krito apie 0,6 proc. po šių naujienų.
Australijos vyriausybė anksčiau susitarimą, skirtą padidinti dvišalės prekybos apimtis ir pritraukti Kinijos investuotojų, vadino „vienu svarbiausių dvišalių ekonominių susitarimų su Kinija“. Vis dėlto, dvišaliai santykiai gerokai atšalo.

Praeitą mėnesį Australijos premjero Scotto Morrisono vyriausybė nutraukė „Juostos ir kelio“ – didžiulės Kinijos infrastruktūros plėtros iniciatyvos – susitarimą tarp Kinijos ir Viktorijos valstijos.

Šią savaitę Australija pareiškė, kad šiuo metu svarstoma ir artimiausiu metu gali būti nutraukta prieštaringai vertinama 99 metų trukmės Darvino uosto nuomos sutartis su Kinijos bendrove.

Darvinas yra svarbiausias Australijos šiaurės uostas, kuris yra arčiausiai Azijos ir kuriame yra dislokuoti JAV kariniai jūrų pėstininkai.

Ši žinia sulaukė Kinijos įsiūčio ir perspėjimų dėl „didelės žalos“ dvišaliams santykiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)