Paskolų palūkanų normos (LPR) sumažinimo jau buvo tikėtasi, kadangi spalio ekonominiai duomenys sukėlė nusivylimą.

Metinė LPR norma buvo sumažinta nuo 4,20 proc. iki 4,15 proc., pranešime sakė Kinijos liaudies bankas. Penkerių metų LPR norma taip pat buvo sumažinta nuo 4,85 proc. iki 4,8 proc.

Kinijos liaudies bankas rugpjūtį pranešė apie ketinimus geriau atsižvelgti į rinkos svyravimus su nauja pagrindine palūkanų norma. LPR yra pagrįsta centrinio banko rinkos operacijomis ir ypač vidutinės trukmės skolinimosi galimybėmis.

LPR sumažinimas yra naujausia Kinijos priemonė, su kuria šalis bando atlaisvinti lėšų kreditų stokojančioms ekonomikos dalims.

Pekinui nesiseka paskatinti savo ekonomikos, kuri šių metų trečiąjį ketvirtį pasiekė lėčiausius augimo tempus per trisdešimt metų. Ekonomikai kenkia prekybos karas su JAV, mažėjanti šalies prekių paklausa pasaulyje ir vyriausybės kovos su skolomis.

Kinijos liaudies bankas pirmadienį sumažino septynių dienų atpirkimo normą nuo 2,55 proc. iki 2,5 proc., taip paskatindamas komercinius bankus suteikti daugiau skolų mažoms ir vidutinio dydžio bendrovėms.

Tačiau LPR sumažinimas turės „labai nedaug“ poveikio ekonomikai, kadangi „nebus sumažinta ta palūkanų norma, kuri yra taikoma negrąžintoms paskoloms, susietoms su Kinijos liaudies banko tradicine skolinimo norma“, – sakė „Capital Economics“ analitikas Julianas Evansas-Pritchardas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)