Įtampa tarp valstybių dar labiau išaugo praėjusią savaitę, kuomet JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino muitus įvesti visam importui iš Kinijos, kuris per metus sudaro 500 mlrd. JAV dolerių.

Tiesiogiai nepaminėdamas D. Trumpo ar Jungtinių Valstijų, Kinijos vicepremjeras Hu Chunhua trečiadienį perspėjo valstybes, kad šios neturėtų eiti vienos ir pažeidinėti pasaulinę prekybos sistemą.

„Kai kurių pavienių valstybių protekcionistiniai ir vienašališki veikimo metodai smarkiai kenkia taisyklėmis grįstai daugiašalei prekybos sistemai, keldami rimčiausią pavojų pasaulio ekonomikai“, – sakė Pasaulio ekonomikos forume (PEF) Vietnamo sostinėje Hanojuje kalbėjęs Hu Chunhua.

„Saviizoliacija neveda niekur ir tik atvirumas yra teisingas kelias į priekį“, – pridūrė jis.

Prekybos konfliktas tarp Vašingtono ir Pekino yra atidžiai stebimas Pietryčių Azijoje, kur kai kurios į eksportą orientuotos ekonomikos gali pasipelnyti iš dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų nesutarimo.

Augantys darbo kaštai Kinijoje jau verčia kai kurias įmones iškelti gamybą į tokias valstybes kaip Vietnamas ar Kambodža – čia pigiau gaminami „Adidas“ sportiniai bateliai, H&M marškinėliai ar „Samsung“ išmanieji telefonai.

Šį procesą dar labiau spartina prekybos karas, dėl kurio į Pietryčių Aziją atsisuko ir kai kurios Kinijos įmonės, siekiančios išvengti Jungtinių Valstijų įvestų muitų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)