Penktadienio vidurnaktį Vašingtono (7 val. Lietuvos) laiku Jungtinėse Valstijose įsigaliojo 25 proc. tarifas, paveiksiantis maždaug 34 mlrd. dolerių (29 mlrd. eurų) vertės iš Kinijos importuojamų prekių – mašinų, elektronikos, aukštųjų technologijų įrangos. Be kita ko, šie muitai bus taikomi automobiliams, kompiuterių standiesiems diskams ir LED šviestukams.

Kinija savo ruožtu ėmėsi atsakomųjų priemonių, prasidėjus, anot Pekino, „didžiausiam prekybos karui per ekonomikos istoriją“ tarp dviejų pajėgiausių pasaulio ekonomikų.

Be kita to, „Kinija pateikė papildomą skundą Pasaulio prekybos organizacijai... dėl tarifų, oficialiai įvestų Jungtinių Valstijų“, nurodė „Xinhua“, cituodama Prekybos ministerijos pranešimą.

Penktadienį įsigalioję tarifai gali būti tik parengiamieji susirėmimai prekybos kare, nes JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo, kad bus apmuitinta apie 450 mlrd. dolerių vertės (daugiau kaip 384 mlrd. eurų) vertės kiniškų prekių – didžioji dalis importo iš šios šalies.

Ekonomistai perspėja, kad Amerikos priemonės ir atsakas į jas gali nuslopinti pasaulio ekonomikos augimą ir smogti į pačią pasaulio prekybos sanklodos širdį, o skaudūs padariniai paveiktų visą planetą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)