Agentūros šaltinių iš diplomatijos rato duomenimis, keletas Kinijos valstybės pareigūnų, įskaitant ir Kinijos vicepremjerą Liu He bei šalies užsienio reikalų ministrą Wangą Yi, per susitikimus Briuselyje, Berlyne ir Pekine siūlė ES atstovams įvesti bendras atsakomąsias priemones prieš JAV muitus. Kaip vieną iš priemonių, Kinija siūlė Europos partnerėms inicijuoti bendrą JAV veiksmų nagrinėjimą Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO), tačiau ES jį atmetė.

„Kinija nori, kad Europos Sąjunga susivienytų su Pekinu prieš Vašingtoną, pereitų į jo pusę. Mes to nedarysime ir apie tai jiems pranešėme“, - sakė agentūros šaltinis.

ES nuomone, Kinijos valdžia mėgina pasinaudoti nesutarimais tarp Vakarų šalių - partnerių laisvojoje prekyboje, kovoje su klimato pokyčiais ir užsienio politikoje, pažymi „Reuters“ agentūros pašnekovas. „JAV prezidentas Donaldas Trumpas suskaldė Vakarus, ir Kinija mėgina iš to turėti naudos“, - pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos nuo birželio 1 dienos įvedė prekybos muitus plienui (25 proc.) ir aliuminiui (10 proc.). Dabar 25 proc. muitais apmokestinama plieno produkcija iš visų šalių, išskyrus Australiją, Argentiną, Braziliją ir Pietų Korėją. 10 proc. muitai galioja į JAV importuojamam aliuminiui iš visų šalių, išskyrus Australiją ir Argentiną. Atsakydama į Vašingtono priemones, ES inicijavo skundą PPO ir nuo birželio 22 dienos įvedė atsakomuosius 25 proc. prekybos tarifus grupei amerikietiškų metalurgijos, mašinų gamybos ir žemės ūkio prekių, kurių bendras eksportas sudaro 2,8 mlrd. eurų per metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)