Pekinas pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų, kurie gintų kinų interesus, laisvąją prekybą ir tarptautinę tvarką.

„JAV nerodo jokios pagarbos pasauliui... jų bandymas čia nusileisti Kinijai, čia laikytis agresyvios pozicijos jos atžvilgiu nieko nepakeis, tik nuvils valstybes ir teritorijas, kurios priešinasi prekybos karui“, - teigia savo pareiškime Kinijos prekybos ministerija, kartu išsakydama viltį, kad situacija pasikeis.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Gengas Shuangas pavadino Vašingtono veiksmus „šantažu“ ir paragino Jungtines Valstijas „pasitelkti racionalumą ir nesielgti impulsyviai. Tokia politika tik pakenks jiems patiems“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paprašė šalies prekybos atstovo apsvarstyti galimybę padidinti tarifus nuo anksčiau planuotų 10 proc. iki 25 proc., trečiadienį pranešė Robertas Lighthizeris.

„Mes labai aiškiai išdėstėm konkrečius pokyčius, kuriuos Kinija privalo pažadėti. Deja, užuot keitusi savo žalingą elgesį, Kinija neteisėtai skelbia atsakomąsias priemones prieš JAV darbininkus, ūkininkus ir bendroves“, - savo pareiškime teigia R. Lighthizeris.

Vašingtonas ir Pekinas įsivėlė į ginčus, kai Amerika apkaltino Kiniją, kad šios nuo eksporto priklausoma ekonomika naudojasi nesąžininga politika ir subsidijomis bei vagia Amerikos technologines žinias ir patirtį.

D. Trumpas pagrasino įvesti tarifus visam Kinijos eksportui į Jungtines Valstijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)