„Kinija šiandien atšaukė ilgai galiojusį draudimą importuoti jautieną iš Jungtinės Karalystės“, - trečiadienį pareiškė britų vyriausybė. Tai esą yra labai svarbus žingsnis britų gamintojams.

Importo draudimo panaikinimas mėsos eksportuotojams Didžiojoje Britanijoje vien tik per ateinančius penkerius metus leis gauti 250 mln. svarų (283 mln. eurų) pajamų. Pasak vyriausybės Londone, prieš draudimo atšaukimą daug metų vyko derybos su Pekinu.

Kinija Didžiajai Britanijai yra aštunta svarbiausia rinka žemės ūkio importui. Pernai vartotojai Kinijoje įsigijo britiškų maisto produktų už 560 mln. svarų.

Galvijų spongiforminė encefalopatija, dar žinoma kaip karvių kempinligė, devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pirmą kartą buvo diagnozuota karvėms Didžiojoje Britanijoje ir tada išplito visoje Europoje. Per krizės kulminaciją 1996-aisiais ir ES paskelbė britiškos jautienos eksporto draudimą.

Mokslininkai prieš tai įrodė, kad kempinlige užkrėstos mėsos vartojimas gali žmonėms sukelti naują mirtinos Creutzfeldt-Jakobo ligos variantą. 2010-aisiais Europos Komisija paskelbė epidemiją beveik išnaikinta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją