JAV prekybos įgaliotinė Katherine Tai trečiadienį paskelbė apie atsakomuosius 25 proc. muitus 2 mlrd. dolerių (1,6 mlrd. eurų) vertės prekėms iš šešių šalių. Tačiau jie iš pradžių nebus taikomi šešis mėnesius, vykstant deryboms dėl tarptautinio sprendimo.

Vašingtonas grasina didesnėmis kai kurių prekių importo kliūtimis JK, Indijai, Austrijai, Italijai, Ispanijai ir Turkijai, taip atsakydamas į mokesčius, kurie buvo pritaikyti JAV kompanijų teikiamoms skaitmeninėms paslaugoms.

Tad jei per šešis mėnesius nebus pasiektas susitarimas, papildomi importo muitai paveiks tokias JK bemaž 887 mln. dolerių vertės prekes kaip drabužius, juvelyrinius gaminius ir kosmetiką.

Italijai, be kita ko, gali būti pritaikyti didesni muitai kvepalams, rankinėms ir kaklaraiščiams, bendra prekių vertė siekia maždaug 386 mln. dolerių.

Ispanijai tektų tvarkytis su daug didesnėmis 324 mln. vertės prekių eksporto kliūtimis, sankcionuojamų Turkijos prekių vertė siektų 310 mln. dolerių, o Indijos ir Austrijos atitinkamai po 118 mln. dolerių ir 65 mln. dolerių.

Pasak K. Tai, JAV tikisi išspręsti ginčus dėl skaitmeninių paslaugų mokesčio padedant Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) ir Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių grupei.

JAV jau buvo paskelbusios apie panašius veiksmus prieš Prancūziją. Vašingtonas pritaikė baudžiamuosius muitus maždaug 1,3 mlrd. dolerių vertės šalies prekėms, tačiau jie taip pat iš pradžių buvo suspenduoti, bandant pasiekti koordinuotą tarptautinį sprendimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)