„Lekste.lt“ įkūrėjas Romualdas Urbonas nusprendė pradėti maisto į namus užsisakymo verslą, o „Santykių psichologija“ įkūrėjas Tomas Pilipavičius nutarė teikti psichologines paslaugas.

„Kai patys studijavome Danijoje naudojomės maisto į namus užsisakymo paslauga. Vakarų šalyse tai yra populiari paslauga. Kai studijuodavome naktimis ar šiaip susiburdavome ir išalkdavome, užsisakydavome maistą. Po to pastebėjome, kad Lietuvoje neveikia tokia paslauga, yra tik kelios pasirinkimo galimybės“, – pasakoja R. Urbonas.

T. Pilipavičiui ir jo kolegei Daivai Talijūnienei verslo idėja kirbėjo jau seniai, tačiau tam reikėjo ilgo pasiruošimo.

„Man asmeniškai pakankamai daug laiko užėmė verslo kūrimas dėl to, kad šitas verslas yra specifinis. Jis nesisieja su paprastais dalykais, kadangi tai yra darbas su žmonėmis, psichologinis konsultavimas, grupių vedimas ir kūno terapijos. Tam reikia didelio pasiruošimo“, – aiškina „Santykių psichologija“ įkūrėja D. Talijūnienė.

R. Urbonas prisimena, kad rimtai kurti verslo komandą pradėjo gegužės mėnesį, o pats verslas buvo sukurtas ir įregistruotas lapkritį. O T. Pilipavičiui sugeneruoti verslo idėją prireikė 2–3 metų.

„Sunkiausia buvo atsakyti į klausimą, ar mūsų verslas reikalingas rinkai“, – prisimena Lekste.lt“ įkūrėjas R. Urbonas.

T. Pilipavičius sako, kad kuriant savo verslą pravartu stebėti konkurentus, žiūrėti, kaip jie dirba, ar jiems sekasi.

„Reikia daug investuoti į savo žinias, nes pinigus dažniausiai uždirba ne pinigai, o galva. Pavyzdžiui, verta įsidarbinti kur nors, kur neapsimoka dirbti, tačiau galima įgauti patirties“, – tikina „Santykių psichologija“ įkūrėjas.

Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius aiškina, kad verslo steigimo etapai yra įvairūs, bet pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar žmogus turi verslo idėją. Anot jo, po to reikia priimti sprendimą, ar asmuo tikrai nori tapti verslininku.

„Trečias dalykas yra tas, kad žmonės turi susiplanuoti verslą ir tik vėliau, kai jie jau turi aiškų planą, ką ruošiasi daryti, gali steigti įmonę“, – aiškina D. Varkulevičius.

Kad labai svarbu pirmiausia pasirinkti gerą idėja, tikina ir Rokas Tamošiūnas, „Start Up Highway“ įkūrėjas ir verslininkų konsultantas.

„Kartais su ta idėja tenka dirbti vienerius metus, o kartais visą gyvenimą. Gera idėja turi spręsti problemą, ji turi kurti vertę klientui“, – sako R. Tamošiūnas.

Labai svarbu ištirti rinką ir suprasti, kas yra tavo vartotojai. T. Pilipavičiui šis tyrimas truko apie trejus metus, o R. Urbonui rinką pavyko ištirti per du mėnesius.

Vienas lauke – ne karys

Kad būtu lengviau dirbti, pasak specialistų ir verslininkų, reikia susirinkti gerą komandą.

„Vienas svarbiausiu dalykų – nežengti į jūrą vienam. Reikia suburti komandą, nes vienas lauke – ne karys“, – aiškina „Lekste.lt“ įkūrėjas.

„Iš pradžių būtų gerai turėti bent vieną ar kelis bendražygius, kurie tave papildo: daugiau kompetencijos, daugiau darbo rankų“, – pataria „Start Up Highway“ įkūrėjas.

Kol R. Urbonas du mėnesius rinkosi bendražygius, T. Pilipavičius skubėjo gauti licenciją bei verslo liudijimą, o tai jam užtruko vieną dieną.

„Labai pasisekė, kad mūsų veiklai yra verslo liudijimai. Visiems patariu iš pradžių pažiūrėti, ar jų veiklai galimi verslo liudijimai, nes tai, manau, šiandien yra pigiausias dalykas“, – teigia T. Pilipavičius.

„Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktorius D. Varkulevičius tikina, kad jei neišėjus iš namų galima įkurti įmonę, tai yra didelis privalumas.
„Visą informaciją aš galiu gauti internetu: kokių man reikia leidimų, licencijų, galiu verslo planą pasirašyti internete ir netgi pateikti visus dokumentus“,– aiškina D. Varkulevičius.

Anot „Santykių psichologija“ įkūrėjo T. Pilipavičiaus, verslo liudijimą galima išsiimti ir kelioms dienoms, priklauso nuo to, kiek dienų per mėnesį planuojama dirbti.

„Jei per mėnesį vieną dieną dirbsi, tai užtenka išsiimti vienai dienai. Ir tai kainuoja apie 4 litus“, – pasakoja T. Pilipavičius.

Dar vienas svarbus dalykas, kuris, pasak R. Urbono yra būtinas, tai – daug pasiekusių verslininkų ir ekspertų konsultacijos. Tai jam užtruko net pusę metų. T. Pilipavičius visai nesikonsultavo, tik atidžiai porą metų stebėjo panašius verslus.

„Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktorius tvirtina, kad šiandien įkurti verslą Lietuvoje niekada nebuvo lengviau.

„Netgi mūsų sistemą labai nori perimti švedai“, – tikina D. Varkulevičius.
„Lekste.lt“ įkūrėjas pasakoja, kad jo įmonę nemokamai konsultavo verslininkai. „Jiems patinka pasidalinti savo patirtimi su kitais. Taip pat gavome konsultacijų iš Saulėtekio slėnio ir iš kitų verslų“, – sako R. Urbonas.

Kaip teigia „Start up Highway“ įkūrėjas ir verslininkų konsultantas R. Tamošiūnas, per porą metų viešojoje erdvėje įvyko tam tikras lūžis ir apie verslo kūrimą buvo pradėta kalbėti dar daugiau.

„Galbūt galėčiau pasakyti priekaištą, kad tai tampa jaunimo mados reikalu, dėl to žmonės, kurie daro verslą, siekia truputėlį atsitolinti nuo viso šito karšto oro ir kalbėjimo, kad visi gali būti verslininkai“, – teigia R. Tamošiūnas.

Verslo variklis – klientai

T. Pilipavičiaus ir R. Urbono verslai yra labai skirtingi, tačiau abu jaunuoliai žino, kad geras klientas yra verslo sėkmės paslaptis, todėl jau kelis mėnesius abu verslininkai bando ieškoti klientų.

„Verslo variklis yra klientai, todėl reikia galvoti apie reklamą, apie pačią strategiją, kaip žmonės pamatys tavo produktą, kokia tikslinga grupė jį naudos“, – sako R. Urbonas.

„Kuriant verslą reikia atkreipti dėmesį į tai, kas bus mano klientas, ką jis iš tikrųjų įsigis ir už kiek. Visą tą dalyką reikia aiškiai sudėti į 3 finansinius scenarijus: optimistinį, pesimistinį ir tarp jų esantį realų. Tada reikia labai gerai pasiplanuoti pinigų srautus, kad įmonė tam tikru veiklos metu neliktų be apyvartinių lėšų“, – pataria „Versli Lietuva“ atstovas D. Varkulevičius.

R. Urbonas verslo idėją parsivežė iš Danijos, T. Pilipavičius taip pat mąsto apie tolimesnę plėtrą, todėl ekspertai pataria dairytis ne tik į Lietuvos rinką.

„Tos įmonės, kurios iš pat pradžių orientuojasi į tarptautinę plėtrą, į globalią rinką, jos iš karto turi pranašumą prieš visas kitas“, – tikina „Start up Highway“ įkūrėjas ir verslininkų konsultantas R. Tamošiūnas.

Pagal Pasaulio banko 2012-ųjų metų ataskaitą, Lietuvoje galima verslą skurti per 22 dienas, atlikus tik 6 būtinas biurokratines procedūras. Jeigu jūsų verslas susijęs su statybomis, joms leidimo reikės laukti net 142 dienas, užregistruoti turtą prireiks vos 3 dienų, o prekių eksportas bei importas užtruks apie 9 dienas. Ekspertų vertinimu, Lietuvoje tiesiog puiki terpe kurti verslą.

„Techniškai įkurti verslą galima labai greitai – viso labo per savaitę, bet kol iš tikrųjų verslininkas atranda savo tikrąją idėją, kartais, kaip kai kurie juokauja, reikia ir 10 metų“, – sako D. Varkulevičius.

„Lekste.lt“ įkūrėjas tikina, kad įkurti verslą yra gana lengva, tačiau reikia daug laiko jam pasiruošti.

„Turi susitaikyti, kad tai nebus tas pats kaip 8 valandą ryto ateiti į darbą, o 17 valandą jį baigti ir tada daryti ką nori. Verslas visada bus tavo galvoje“, – perspėja R. Urbonas.

„Siūlyčiau nelėkti į verslą stačia galvą ir nerizikuoti visais turimais pinigais, nes niekada taip nebūna, kad 100 proc. viskas pavyksta“, – tikina T. Pilipavičius, „Santykių psichologija“ įkūrėjas.

Pasak „Start up Highway“ įkūrėjo ir verslininkų konsultanto, Lietuvoje daryti verslą yra sąlyginai pigiau nei daugumoje Europos šalių.

„Manyčiau, kad tai yra viena geriausių vietų pasaulyje, kur galima daryti verslą. Sakyčiau, labai sparčiai daugėja žmonių, kurie yra milijoninio verslo savininkai“, – teigia R. Tamošiūnas.