Tai rodo Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenys, kurioje skelbiami produktų kainų pokyčiai. Prekybos centrų atstovai aiškina, kad kiaušinių kainas padidino įvesti nauji paukščių gerovę užtikrinantys reikalavimai, o didesnės kainos prekybos centruose laikėsi ilgiau dėl to, kad vienu metu kiaušinius prekybininkai pardavinėjo beveik už savikainą.

"Vasario mėnesį dėl pasikeitusių Europos Sąjungos (ES) reikalavimų vištų auginimui ir su tuo susijusiu kiaušinių trūkumu rinkoje, tiekėjai masiškai pradėjo didinti kiaušinių pardavimo kainas. Kurį laiką mes tą skirtumą dengėme savo sąskaita ir amortizavome staigų brangimą. Dėl kainų mažėjimo tiekėjai sutiko derėtis tik balandžio pabaigoje - po švenčių sumažėjo paklausa, pasiūlos ir paklausos santykis stabilizavosi. Sutarę dėl pirkimo kainų mažėjimo, mes iš karto pradėjome mažinti kainas ir parduotuvės lentynose, kai kurių kiaušinių kainos mažėjo apie litą ir palaipsniui mažėja“, - aiškina prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

„Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse kiaušinių kaina kilo du kartus - kovo 12 ir 21 dienomis. Kiaušinių kainų augimą kovo mėnesį daugiausia lėmė pasiūlos sumažėjimas. Kiaušinių kainos parduotuvėje pakilo tiek pat, kiek mums kainas pakėlė tiekėjai. Bendrai prieš Velykas kiaušinių kaina buvo pakilusi maždaug iki 40 proc., - sako „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė. - Balandžio 23 dieną, tiekėjams sumažinus kainas, atitinkamai ir mūsų prekybos tinklo parduotuvėse kiaušiniai pigo maždaug 15 proc.“

Analogiškus argumentus pateikia ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta: iš pradžių prekybininkai savo sąskaita kompensavo dalį išaugusių kiaušinių kainų, o tiekėjams pradėjus mažinti kainas, jos sumažėjo ir parduotuvių lentynose.

Prognozuoja mažesnes kainas

Prekybininkai skaičiuoja, kad kiaušinių kainos ir toliau turėtų mažėti, nes žmonės vasara perka mažiau kiaušinių, be to, tiekėjai nedidina kainų.

„Paprastai vasaros metu kiaušinių kainos šiek tiek sumažėja. Jei "vištų pasaulio" nesukrės netikėti įvykiai, kaip buvo prieš Velykas, tikimės kainų mažėjimo tendencijos“, - sako R. Stanaitytė-Česnulienė.

„Gegužę padidėjus pasiūlai, kiaušinių kainos „Norfoje“ sumažėjo apie 30 proc. Yra pagrindo manyti, kad kiaušinių kainos ir toliau gali mažėti“, - antrina prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Prekybos tinklo duomenimis, vasario pradžioje L dydžio kiaušinių kainos siekė apie 3,6 lito, kovo pradžioje – apie 5 litus, balandžio pradžioje – apie 6 litus, o gegužės viduryje apie 4,3 lito.

„Šiuo metu pigiausi L dydžio kiaušiniai mūsų parduotuvėse kainuoja 4,39 lito. Kol kas iš tiekėjų neturime duomenų, kad kiaušinių kainą kaip nors keistųsi“, - dėsto O. Malaškevičienė.

produktukainos.lt nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)