Bandymai, kurių metu darbuotojams buvo mokama ta pati suma už trumpesnes darbo valandas, vyko 2015–2019 m.

Pasak tyrėjų, daugelyje darbo vietų produktyvumas išliko toks pat arba pasitaisė.

Šiuo metu visame pasaulyje, įskaitant Ispaniją ir „Unilever“ Naujojoje Zelandijoje, atliekama daugybė kitų bandymų, rašo BBC.

Islandijoje Reikjaviko miesto tarybos ir nacionalinės vyriausybės surengtuose bandymuose dalyvavo daugiau nei 2500 darbuotojų, arba maždaug 1 proc. dirbančių Islandijos gyventojų.

Dalyvavo įvairios darbovietės, įskaitant ikimokyklinio ugdymo įstaigas, biurus, socialinių paslaugų teikėjus ir ligonines.

Daugelis jų perėjo nuo 40 valandų savaitės prie 35 ar 36 valandų savaitės, pranešė Jungtinės Karalystės idėjų kalvės „Autonomy“ ir Islandijos tvarios demokratijos asociacijos („Alda“) tyrėjai.

Tyrimai paskatino profsąjungas derėtis dėl naujų darbo modelių, ir dabar 86 proc. Islandijos darbuotojų arba jau perėjo prie trumpesnių valandų už tą patį atlyginimą, arba įgis teisę taip padaryti, teigė tyrėjai.

Darbuotojai pranešė jaučiantys mažiau streso ir perdegimo simptomų, ir teigė, kad jų sveikata ir darbo bei asmeninio gyvenimo pusiausvyra pagerėjo. Jie taip pat pranešė, kad turi daugiau laiko praleisti su šeima, užsiimti pomėgiais ir atlikti namų ruošos darbus.

„Autonomy“ tyrimų direktorius Willas Stronge’as pažymėjo: „Mūsų atliktas tyrimas rodo, kad didžiausias pasaulyje trumpesnės darbo savaitės viešajame sektoriuje bandymas visais atžvilgiais buvo nepaprastai sėkmingas.“

„Tai reiškia, kad viešasis sektorius yra subrendęs tapti trumpesnių darbo savaičių pionieriumi, o kitoms vyriausybėms yra ko pasimokyti“, – pridūrė jis.

„Alda“ tyrėjas Gudmunduras Haraldssonas sakė: „Trumpesnės darbo savaitės bandymai Islandijoje patvirtino, kad šiais laikais ne tik įmanoma dirbti mažiau, bet ir galima įvesti laipsniškus pokyčius.“

Ispanijos kompanijos išbando keturių dienų darbo savaitę iš dalies dėl koronaviruso iššūkių.

O vartojimo prekių milžinė „Unilever“ Naujosios Zelandijos darbuotojams suteikia galimybę 20 proc. sutrumpinti savo darbo laiką, gaunant tą patį atlyginimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)