Pirmiausia personalo specialistė atkreipė dėmesį, kad kartas skiria ne tik gimimo metai, bet ir vertybės, visuomenės kontekstas.

E. Znutienė įvardijo šiuo metu keturias darbo rinkoje veikiančias kartas.

Pirmoji - „popieriaus“, tylioji arba konservatyvioji karta. Tai žmonės, gimę iki 1955 m. Nors šių žmonių darbo rinkoje nėra likę labai daug, visgi likusieji užima dar gana svarbią dalį. Šios kartos žmonės pasižymi tuo, jog jiems labai svarbu darbe saugumas, stabilumas. Taip pat jiems būtina parodyti pagarbą, juos išklausyti.

Kūdikių bumo kartai (gim. 1956-1970 m.) daug svarbiau darbovietėje pripažinimas, aiškumas. Jiems būtina žinoti aiškią viziją darbe. Taip pat šios kartos tarpe ryškiau pasižymi noras konkuruoti.

X karta (gim. 1970-1982 m.) darbe itin vertina teisingumą ir vertybes. Juos domina prasmingas darbas, kuris juos įtraukia. Šios kartos žmonės siekia ne tik, kad jiems darbas patiktų, bet ir kad jis „užvestų“.

Vis gausėjančiai darbo rinkoje Y kartai (gimę nuo 1983 m.) svarbiausias socialumas, visuomeniškumas. Jaunajai kartai jau nebėra tokia svarbi pagarba, tačiau svarbus pats bendravimas. Juos žavi lanksti, greita ir dinamiška darbo aplinka. Norint sukurti gerą atmosferą darbe šiems žmonėms būtina jiems suteikti galimybę mokytis ir save ugdyti.

Patardama, kaip bendrauti su skirtingų kartų darbuotojais, E. Znutienė akcentavo, kad komunikuojant su konservatyviąja, senąja karta būtinas bendravimas akis į akį. Šie žmonės taip pat vertina formalumą. Juos reikia stengtis visada išklausyti, parodyti pagarbą jų patirčiai.

„Dirbant vienoje įmonėje užėjo pas mane vienas Y kartos vadovas, kurio užduotis buvo atleisti konservatyvios kartos keletą asmenų. Paklausiau jo, gal galiu kažkuo padėti, patarti, o šis atsakė, kad jau viską padarė – darbuotojams pranešė, nusiuntė elektroninį laišką. Reikia suprasti, kad vadovas čia nieko blogo ir nemato, bet jis į viską žiūri iš savo varpinės. Jam pačiam būtų viskas gerai, jei tokią žinią sužinotų elektroninių paštu“, - nesusikalbėjimą tarp kartų iliustravo personalo specialistė.

Kūdikių bumo karta (gim. 1956-1970 m.) daugiau dėmesio kreipia asmeniškumui. Jie tikisi darbe daugiau nepriklausomybės, ryškesnis konkurencingumas.

„Palyginus su ankstesne karta jie yra gana paveikūs pokyčiams, tačiau nori žinoti aiškius žingsnius. Dažniausiai labai vertina daug pasiekusį vadovą su stipria charizma“, - vardijo E. Znutienė.

Pasak specialistės, bendraujant su šia karta darbe būtina parodyti rūpestį jais, bet kartu elgtis su jais kaip su lygiais.

„Konsultuokime, bet niekada nenurodinėkime“, - patarė E. Znutienė.

X karta (gim. 1970-1982 m.) iš savo darbdavio reikalauja grįžtamojo ryšio. Jei ankstesnėms kartoms galiojo posakis „tyla – gera byla“, čia tyla darbuotojui gali kelti nerimą. Norint užtikrinti gerą šios kartos darbuotojų savijautą darbe reikia pagalvoti apie malonią darbo aplinką, nustatyti darbuotojams prasmingus tikslus, įtraukti į įmonės veiklą. Taip pat nereikėtų užmiršti, kad šiai kartai labai svarbus asmeninis gyvenimas.

Y karta (gimę nuo 1983 m.) pasinėrusi į greitą tempą ir nuolatinį mokymąsi. Jie sugeba labai greitai apdoroti informaciją. Jiems reikia suteikti autonomiškumą, įvairovę darbe. Y kartoje vyrauja visiškas individualizmas - „mano karjera, mano laukas, mano tikslai“. Ši karta dievina neformalų bendravimą, nejaučia didelių autoritetų. Vadovas jiems – asmuo, kuris turi ugdyti ir bendrauti.

Seminare E. Znutienė paminėjo ir bendrovės „Deloitte“ tyrimą, kuris atskleidė, kas labiausiai motyvuoja skirtingų kartų darbuotojus.

Kalbant apie darbo pasirinkimą, konservatyviajai kartai svarbiausia įmonės vadovas ir įmonės reputacija, kūdikių bumo – darbo turinys, X kartai – darbo ir asmeninio gyvenimo balansas, Y kartai – reputacija ir galimybė tobulėti.

Tyliosios kartos atstovus likti darbe labiausiai motyvuoja vadovas, kūdikių bumo – piniginis atlygis, X kartos – darbo stabilumas ir saugumas, Y kartos – bendradarbiai ir darbo aplinka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)