„Neišsprendę skurdo, mes gerovės valstybės nesukursime“, – ketvirtadienį Vilniuje vykusioje Lietuvos banko konferencijoje „Pajamų nelygybė Lietuvoje“ sakė jis.

V. Šapoka konferencijos dalyviams skaitė pranešimą apie tai, kaip prie pajamų nelygybės mažinimo gali prisidėti mokesčių pokyčiai.

Finansų ministras pabrėžė, jog Lietuvoje reikia įtvirtinti mokesčių mokėtojų lygybės ir teisingumo bei privalomumo principus. Jis taip pat pastebėjo, kad pajamų nelygybė pati savaime nėra blogis.

Mažins skurdą

Po ministro pranešimo socialdemokratas Algirdas Sysas jo paklausė, kiek dėl Vyriausybės planuojamų priemonių kitąmet mažės atskirtis ir GINI koeficientas.

DELFI primena, kad Statistikos departamento duomenimis, skurdo rizikos lygis 2016 metais šalyje siekė 21,9 proc., t.y. apie 630 tūkst. gyventojų gyveno žemiau skurdo rizikos ribos.

Vadinamasis GINI koeficientas atspindi bendrą pajamų nelygybės dydį. 2016 metais Lietuvoje jis sudarė sudarė 37, kur 0 reiškia visišką lygybę, o 100 – visišką nelygybę. Lietuvos rodiklis – vienas blogiausių Europoje.

Į A. Syso klausimą V. Šapoka atsakė:

„Manau, kad bent keliais procentiniais punktais tikrai sumažės. Jūs puikiai žinote, kad didžiausia įtaka GINI koeficiento mažėjimui, pagal mūsų ekonominę struktūrą, turi pensijų didinimas.

Jei paskaičiuotume, kiek eurų pensijos numatytos padidinti, tai – per 60 eurų. Tai padarys labai didelį poveikį GINI koeficiento mažėjimui.

Be to, numatoma smarkiai didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį, tai tiems, kas turi su darbo santykiais susijusias pajamas, tai taip pat turės įtakos GINI koeficientui ir skurdo mažinimui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)