Kelionės į šaltąsias vietas sudaro iki 10 proc. žiemos sezono pasiūlos: tai slidinėjimo kelionės, kelionės į Laplandiją bei Šveicarijos kalnus. Šiltieji kraštai žiemos metu lyderiauja labai stipriai – natūralu, žiemą Lietuvos gyventojai trokšta saulės ir gero oro“, - pasakoja „Novaturo“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Sigita Dabulė.

Keliones taip pat organizuojanti įmonė „Tez Tour“ skelbia, jog žinant žmonių pasirinkimą, siekiama pasiūlyti didesnį šių kelionių asortimentą.

„Žinoma, dažniau pasirenkamos kelionės į šiltus kraštus, tad ir mūsų pasiūloje daugiausiai kelionių į Egiptą, Tailandą bei Tenerifę“, - konstatuoja „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Kelionių organizatoriai sako pastebėję, jog šių metų žiemos kelionių sezonas yra labai panašus į praėjusį žiemos sezoną.

„Jau kuris laikas Lietuvoje poilsiui daugiausiai renkamasi Turkija, Bulgarija ir Kreta vasaros metu, o žiemos metu - poilsio keliones Egipte. Iš pažintinių kelionių autobusu taip pat trejetukas išlieka tas pats: Italija, Prancūzija, Kroatija, tik kartais susikeičia vietomis“, - apie pasirinkimus pasakoja „Novaturo“ atstovė.

„Žmonių pasirinkimas išliko panašus – susidomėjimas akivaizdžiai išaugo Austrija, populiari išlieka Tenerifė, Egiptas, Tailandas“, - dėstoma „Tez Tour“ laiške.

Kelionių organizatorių teigimu, po neramumų Egipte norinčių atostogauti šioje šalyje nemažėja – esą šioje šalyje dažniausiai renkamosios poilsinės kelionės dėl kainos ir kokybės santykio.

Kelionėms netaupo

Tačiau įdomu tai, jog gyventojai kelionėms nėra linkę taupyti, o perkančių ekonomiškų kelionių per pastaruosius dvylika mėnesių sumažėjo.

„Pernai žiemą „Novaturas“ pristatė išskirtinio poilsio keliones „Novaturas Gold“, vien per 2012 metų sausio mėnesį šių kelionių užsakyta ketvirtadalis to, kas buvo užsakyta per 2011 metus. Tuo tarpu mūsų siūlomų mažų kainų kelionių „Eco travel“ užsakymai 2011 metais sumažėjo beveik trečdaliu, palyginti su 2010 metų užsakymais, nors bendrai paėmus visų kelionių užsakymų skaičius 2011 metais didėjo“, - tendencijas pristato S. Dabulė.

„Tez Tour“ duomenimis, poilsiautojų norą patogiai ir ne visada pigiai pailsėti rodo pasirenkami aukštesnės klasės viešbučiai.

„Žmonės yra linkę investuoti į savo poilsį, atostogas. Šiltuosiuose kraštuose turistų pasirinkimas išlieka panašus - Egipte dažniausiai pasirenkami 4-5 žvaigždučių, o Tenerifėje populiariausi 3-4 žvaigždučių viešbučiai, - pasakoja I. Aukštuolytė. - Keliones į Austriją dažniau renkasi slidinėti mėgstantys turistai, tad šioje šalyje viešbučio komfotas, žvaigždučių kiekis nėra pagrindinis kriterijus. Didžiausias dėmesys skiriamas kurortui ir viešbučio vietai.“

Be to, kelionių organizatoriai pastebėjo, jog gyventojai keliones perka iš anksto, t.y. prieš prasidedant sezonui ar jo metu ir vis mažiau yra laukiančių „paskutinės minutės“ pasiūlymų.

„Tez Tour“ duomenimis, vasario pradžioje buvo parduota daugiau kaip 90 proc. visų planuotų žiemos sezono kelionių, kai pernai tuo pačiu metu jų buvo parduota 70 proc. Analogišką tendenciją pastebėjo ir „Novaturas“, skaičiuojantis, jog pernai perkančių „paskutinės minutės“ kelionių buvo apie 10 proc.

Domisi slidinėjimu

Pastebima tendencija, jog nors planuojančių atostogas gyventojų susidomėjimas slidinėjimu auga, kol kas taip pat noriai renkamosios ir naujos keliones į šiltuosius kraštus.

„Vis dar auga slidinėjimo kelionių paklausa. Ko gero, tai tos kelionės, kai kartą pamėginęs Lietuvoje uždarose trasose ar tikruose kalnuose, kitais metais grįžta dar ir su draugų kompanija“, - pasakoja „Novaturo“ atstovė.

„Tez Tour“ skaičiuoja, jog kai kurių slidinėjimo krypčių paklausa per metus augo itin sparčiau, todėl teko didinti ir pasiūlą.
„Vien Austrijos programą šiais metais padidinome 5 kartus. – išankstinių pardavimų metu pardavėme daugiau kaip pusę kelionių šia kryptimi“, - sako I. Aukštuolytė.

Tačiau išankstinius vasaros kelionių pardavimus apžvelgęs „Novaturas“ pastebi, jog išankstiniai vasaros kelionių pardavimai rodo, jog rinkoje yra jaučiamas poreikis naujoms atostogų kryptims.
„2012 metų vasarai Novaturas pasiūlė 6 naujas kryptis poilsiui bei 16 naujų pažintinių kelionių programų autobusu bei lėktuvu.

Išankstiniai vasaros pardavimai, kurie vyko 2011 lapkričio - gruodžio mėnesiais, parodė, kad šitos kryptys buvo labai lauktos ir kai kurių krypčių užsakymai viršijo mūsų lūkesčius, pavyzdžiui, Sicilija, Kipras“, - pasakoja S. Dabulė.

Nors konkrečių kelionių pardavimų prognozių bendrovės kol kas neskelbia, šiemet prognozuojamas didesnis kelionių įsigijimas internetu ir mažėjanti paklausa „paskutinės minutės“ kelionėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją