Kaip rašoma pranešime spaudai, aukštos kredito rizikos įmonių sumažėjo nuo 16 iki 10 proc., o mažos rizikos įmonių dalis išaugo iki 45 proc. Pernai sektorius buvo vertinamas kaip ypač rizikingas dėl veiklos apribojimų bei nuostolingų 2020 m rezultatų.

Verta atkreipti dėmesį, kad „Sodrai“ skolingų įmonių skaičius per metus yra išaugo nuo 181 iki 195 įmonių – tai sudaro apie trečdalį viso sektoriaus įmonių. Tačiau didesnė dalis jų pasinaudojo galimybe atidėti „Sodros“ skolą, nuo metų pradžios ji jau sumažėjo 8 proc. ir šiuo metu sudaro 2,1 mln. Eur.

„Kelionių organizatoriai per pastaruosius metus buvo įvardijami kaip labiausiai dėl pandemijos nukentėjęs sektorius, tad teigiami pernai metų rezultatai suteikia sektoriaus atsigavimo vilties, – komentuoja „Scorify“ Verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė. – Nepaisant augančių pajamų ir pelningumo, kiti duomenys signalizuoja, kad kelionių organizatoriai ir toliau kovoja su pandemijos pasekmėmis, o sėkmės recepto paieškos užtruks dar ir šiais metais, kurie taip pat negaili iššūkių“.

Optimistiškai nuteikia tai, kad įmonės išlaikė savo darbuotojų skaičių, o atlyginimai per metus taip pat augo kartu su bendromis darbo užmokesčio tendencijomis – 23 proc. Be to, aktyvių įmonių skaičius, teikiančių kelionių organizavimo paslaugas per metus beveik nesikeitė, aiškių bankrotų ar nemokumo tendencijų sektoriuje taip pat nefiksuota.

Daugėjo likviduojamų įmonių

„Duomenys rodo, kad sektoriuje pradėtos aktyviau likviduoti įmonės – nuo metų pradžios sektoriuje likviduotos 53 įmonės, procesai ypač suaktyvėjo nuo šių metų pradžios, – sako J. Tamašauskaitė. – Tačiau bankrutavusių ar pradėtų procedūrų šiame sektoriuje yra vienetai, tad tikėtina, kad likvidavimo procedūros vykdomos pačių savininkų iniciatyva“.

TOP 10 augino darbuotojų skaičių, dengė skolas

Iš didžiausių kelionių organizatorių savo finansines ataskaitas kol kas yra pateikusios tik dvi bendrovės „Estravel Vilnius“ bei „Traveldeals“. Abi įmonės pernai augo apie 70 proc., o metus pabaigė pelningai. Kitų didžiausių įmonių rodikliai rodo, kad jos beveik visos sėkmingai augino darbuotojų skaičių, kėlė jiems atlyginimus, taip pat sėkmingai dengė Sodros skolas.

„Vis dėlto tik penkios iš TOP10 sugebėjo įmonės kredito riziką išlaikyti per metus nepasikeitusią – likusiųjų rizika augo bent per vieną klasę, o trijų įmonių veiklą vertiname kaip aukštos rizikos. Tai tik patvirtina, kad sektorius bando atsigauti nuo sukrėtimų, tačiau gali būti, kad ne visoms įmonėms tai pavyks“, – sako J. Tamašauskaitė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją