Nuoširdus darbas ir tikėjimas kompensavo žinių trūkumą

V. Livanova dievina tai, ką daro. „Esu įsimylėjusi darbą. Dirbu net per miegus. Tikiu, kad jei ko nors nuoširdžiai trokšti, nėra pasaulyje jėgos, galinčios tave sustabdyti“, – pasakoja moteris. Pradėti kurti kulinarinę studiją moteriai nebuvo lengva dėl kelių priežasčių.

„Pirmiausia nesu konditerė. Antra, aš ne verslininkė. Studijų laikais įgijau civilinės teisės magistro diplomą ir gan ilgai dirbau šioje srityje. Nežinojau, kaip veikia verslas, kokie yra jo principai, kaip reikia dirbti su žmonėmis paslaugų teikimo srityje. Aš neįsivaizdavau, kaip rengti mokymus, kokios technikos ir įrangos reikės, kur pirkti žaliavų. Nežinojau visiškai nieko, neturėjau net žmogaus, galinčio padėti ar patarti. Turėjau tik idėją ir milijoną minčių“, – pradinius studijos įkūrimo žingsnius prisimena pašnekovė.

Veikla verslu tapo netikėtai

Atidaryti kulinarinę studiją „Baker Street“ paskatino aplinkybės. Tuo metu pašnekovė augino du mažamečius vaikus, todėl grįžti į ankstesnį darbą buvo labai sudėtinga. O moteriai darbo reikėjo lyg oro. Iš pradžių V. Livanova ketino įkurti prancūziškų desertų kavinę. Deja, negavo paramos, mat šiai veiklai trūko atitinkamo virėjo ar konditerio diplomo. „Tuo metu rankos nusviro. Viskas susidėliojo kelionėje į Maskvą. Po jos abejonių, kaip įgyvendinti svajonę, nebeliko“, – prisimena moteris.

Prieš kulinarinės studijos atidarymą pašnekovė savaitę gyveno Maskvoje. Čia dalyvavo kursuose vienoje garsiausių Maskvos kulinarinių mokyklų. Grįžusi namo V. Livanova sukūrė kitokį studijos formatą: jaukų, šviesų, skanų ir naudingą kiekvienam studijos svečiui.

Moters teigimu, studija verslu tapo visai netikėtai. „Neturėjau tikslo paversti jos pelningu verslu. Norėjau perkelti savo namų virtuvę į naują erdvę, kur turėčiau pakankamai laiko ir vietos gaminti. Pagrindinis studijos akcentas – žinių skleidimas. Kuriame naujus desertus, apie juos pasakojame savo klientams, sekėjams, skaitytojams. Rengiame mokymus, kuriuose kiekvienas įsilieja į gaminimo procesą, išmoksta naujų technikų ir išsineša namo daug naujų idėjų bei norą gaminti“, – studijos idėjas atskleidžia pašnekovė.

Judėti tik į priekį

Valerija Livanova
Paklausta, kaip save įsivaizduoja po penkerių metų, verslininkė šypteli: „Mano vyras tiki, kad po penkerių metų turėsime keturis vaikus, ūkį ir aš megsiu kojines su briedžiais Kalėdoms. Mama tiki, kad dirbsiu ir toliau, tačiau sulėtinsiu apsukas, kad liktų dar sveikatos senatvei. O aš po penkerių metų įsivaizduoju daugybę įgyvendintų projektų ir didelį norą judėti pirmyn. Tikiu, kad verslas plėsis ir judės į priekį, jeigu judėsiu aš pati, o šalia bus mano šeima“, – mintimis dalijasi pašnekovė.

Anot verslininkės, kuriant studiją vos keli žmonės tikėjo, kad ši idėja bus sėkminga. „Ilgokai į studiją užsukę svečiai klausdavo, ar mes dar dirbame. Taip tęsėsi gerą pusmetį. Dabar užsukę svečiai sako: „Kaip gerai, kad jūs dirbate!“ – pasakoja moteris.

Jau pirmaisiais studijos gyvavimo metais pašnekovė sulaukė daugiau nei 15 užklausų, kaip sukurti tokią studiją. „Žmonių susidomėjimas maisto gaminimu labai didelis. Lietuvoje tai įgauna pagreitį. Džiaugiuosi, kad turiu daug naujų minčių ir idėjų, kurios kasdien keičia viena kitą. Šiuo metu jau ruošiami projektai, vežama įranga, ieškomos patalpos“, – sako V. Livanova.

Paklausta, ką patartų kitoms moterims, svarstančioms ir dvejojančioms imtis savo svajonių įgyvendinimo, moteris ryžtingai įvardija, kad svarbiausia pradėti. „Linkiu imti ir pradėti arba paskambinti man: pakviesiu išgerti arbatos ir pasišnekėti. Viena mano idėjų, kurias labai viliuosi įgyvendinti, yra startuolių moterų susitikimai, kurių metu norėčiau įkvėpti merginas naujiems iššūkiams, darbams, polėkiui į priekį ir tik į priekį!“ – gražias idėjas puoselėja kulinarinės studijos įkūrėja

„TOP 50 inovatyviausių jaunų verslų, sukurtų moterų” iniciatyvos ėmėsi „BZN start“ kartu su partneriais: „Swedbank“, AB, dantų pasta „Ecodenta“, prekybos ir pramogų centru „Ozas“, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), Mykolo Romerio universitetu, naujienų portalu „Delfi“ ir „Žinių radiju“.

Susipažinti su visomis šio projekto dalyvėmis ir balsuoti už labiausiai patikusias idėjas galite ČIA.

O jaunų verslų įkūrėjas, jau kviečiame registruotis į kitų metų leidinį ČIA.