Kelia nerimą

Akvilė redakcijai pasakojo liepos 11 dieną turinti skrydį iš Vilniaus į Barseloną, tačiau ar skrydis išties įvyks, ji tikino nežinanti ir jokios informacijos negavusi.

Kreipusis į „Wizz Air“ įmonę jai buvo atsakyta, kad įmonė kol kas apie tai, kad Vilniuje kurį laiką bus atšaukti skrydžiai, nieko nežino bei liepė sekti viešą informaciją. Vėliau panašiai buvo rašoma ir oficialiai jai atsiųstame laiške.

„Norime jus informuoti, kad mūsų sistemoje nėra jokios informacijos apie tvarkaraščių pokyčius ar skrydžio atšaukimą. Jeigu tokie sprendimai bus priimti, jūs būsite nedelsiant informuota“, – rašė įmonės atstovai.

Wizz Air

Panašiai negaunanti jokios informacijos apie tai, kas laukia minėtoms datoms turint „airBaltic“ bilietą, kalbėjo ir vilnietė Kristina.

Moteris teigė, kad liepos 12 dienos rytą keturi asmenys turi bilietus iš Nicos į Vilnių, tačiau ar galės grįžti, taip pat neaišku.

Skrydžius greičiausiai atšauks

Redakcija susisiekė su minėtomis avialinijomis.

„Wizz Air“ korporatyvinės komunikacijos vadovė Valeria Bragarenco tikino, kad šiuo klausimu įmonė bendradarbiauja su Vilniaus oro uostu.

„Jeigu dėl liepos 11–12 d. Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo skrydžiai į Lietuvos sostinę ir iš jos bus atšaukti ir šio sprendimo nebus galima pakeisti, oro linijos privalės atšaukti šiomis dienomis suplanuotus skrydžius ir perregistruoti keleivius“, – teigė atstovė.

Ji patikino, kad keleiviai, kurie nenorės pasinaudoti perregistravimo galimybe, galės atgauti 120 proc. sumokėtos sumos „Wizz“ kreditais arba kreiptis dėl 100 proc. sumokėtos sumos kompensacijos.

„airBaltic“ atstovas Augusts Zilberts „Delfi“ taip pat aiškino, kad skrydžiai greičiausiai bus atšaukti.

„Numatoma, kad „airBaltic“ turės atšaukti skrydžius tuo laikotarpiu, kai dėl NATO viršūnių susitikimo bus uždaryta oro erdvė aplink Vilnių ir Vilniaus oro uostą.

Tačiau šiuo metu, kad būtų galima atlikti konkrečius paveiktų skrydžių ir keleivių skaičiavimus bei atšaukti skrydžius, laukiama atitinkamo NATO pranešimo“, – teigė atstovas.

Jis taip pat patikino, kad šiuo atveju keleiviai neturi teisės į atskirą kompensaciją, tačiau jei skrydis atšaukiamas, aviakompanija dažnai pasiūlo alternatyvių skrydžių arba grąžina pinigus už bilietus.

„Šiuo metu keleiviams patariame sekti informaciją žiniasklaidoje, artėjant renginiui bus daugiau informacijos“, – sakė jis.

Liks be kompensacijų

Lietuvos transporto saugos administracijos civilinės aviacijos skyriaus vadovė Virginija Žegunytė aiškino, kad keleiviai, kurie susiplanavo skrydžius ir jie buvo atšaukti, kompensacijas gauna ne visada.

„Pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 261/2004 5 str. 3 d. skrydį vykdantis oro vežėjas neprivalo mokėti kompensacijos pagal 7 straipsnį, jei skrydis atšauktas dėl ypatingų (ne nuo vežėjo priklausančių) aplinkybių. Dėl tos pačios priežasties kompensacija nepriklauso ir už daugiau nei 3 valandas vėlavimą atskristi į galutinį paskirties punktą.

Grinieji pinigai

Planuojamas Vilniaus oro uosto uždarymas skrydžiams yra laikomas ypatinga aplinkybe Reglamento (EB) Nr. 261/2004 taikymo prasme. Visgi pats reglamentas neatleidžia oro vežėjo nuo pareigos suteikti keleiviams, kurių skrydžiai atšaukti, Reglamente numatytą pagalbą: nukreipti juos kitu maršrutu panašiomis kelionės sąlygomis kaip galima greičiau arba kitu keleiviui tinkamu laiku, jei yra vietų“, – teigė ji.

Visgi, kaip patikino, jei skrydis iš tiesų bus atšauktas, keleiviai turi teisę atgauti visą aviabilieto kainą.

„Taip, keleiviui pagal Reglamento (EB) Nr. 261/2004 5 str. 1(a) dalį suteikiama teisė pasirinkti: būti nukreiptam į galutinį paskirties punktą panašiomis kelionės sąlygomis kaip galima greičiau arba kitu keleiviui tinkamu laiku, jei yra vietų, arba per 7 dienas (nuo rašytinio prašymo oro vežėjui pateikimo) atgauti visą už skrydžio bilietą sumokėtą kainą, o jei bilieto dalis jau panaudota – už nepanaudotą bilieto dalį sumokėtą kainą“, – teigė atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)