„Pirmą kartą mūsų vykdomų stebėjimų istorijoje fiksuojamas toks drastiškas pirkėjų aktyvumo užsienyje sumažėjimas“, – naujienų agentūra „Reuters“ cituoja „Citi Rossija“ strateginės analizės ir ryšių su klientais departamento vadovą Dmitrijų Kolovskį. Skelbiama, kad specialistai analizei pasinaudojo 500 tūkst. mokėjimo kortelių turėtojų iš 11 Rusijos miestų, kurių mėnesinės pajamos siekia ne mažiau 30 tūkst. rublių (486 Eur), duomenimis.

Šiais metais pirkimų užsienio internetinėse parduotuvėse skaičius ūgtelėjo 11 proc., o pirkinių paprastose parduotuvėse užsienyje skaičius sumažėjo 36 proc. Pirmiausia rusai užsienyje nebeperka odos gaminių – tokių pirkinių skaičius sumenko per pusę, juvelyrinių dirbinių – 51 proc., sporto prekių – 48 proc. ir buitinės technikos – 42 proc. Remiantis analizės duomenimis, daugiausia į užsienį išvykę rusai išleidžia pragyvenimui (beveik 20 proc.), daugiau nei 10 proc. išlaidų skiria drabužiams ir batams, o lėktuvų bilietams – šiek tiek mažiau nei 10 proc.

Iš viso šiais metais rusai užsienyje išleido beveik 1,3 trilijono rublių (21 mlrd. 082 tūkst. 676 Eur). Palyginkime: 2013 metais, remiantis „Citibank“ duomenimis, Rusijos piliečiai užsienyje išleido daugiau nei 50 mlrd. dolerių (45,18 mlrd. Eur).

Į penketą valstybių, kur rusai ir toliau aktyviai leidžia savo pinigus, patenka Jungtinės Valstijos, Italija, Jungtinė Karalystė, Suomija ir Prancūzija. Nepaisant to, net ir minėtose šalyse pastebimas turistų iš Rusijos skaičiaus mažėjimas, rašo „Nezavisimaja gazeta“.

Dėl visko kalta vidurinioji klasė

Pirmąjį 2015 metų ketvirtį rusų kelionių į užsienį skaičius sumenko net 40 proc. arba net 1,3 mln. kelionių, skelbia „Rosstat“. Įprastai rusų pamėgtose užsienio šalyse – Ispanijoje, Italijoje ir Graikijoje – turistų iš Rusijos skaičius 2015 metais sumažėjo nuo 30 iki 40 proc. Pavyzdžiui, nuo 2015 metų sausio iki gegužės atvykėlių iš Rusijos skaičius, lyginant su tuo pačiu 2014 metų laikotarpiu, sumažėjo 37 proc., o skaičius piniginių operacijų vietos prekybos vietose sumenko net 50 proc. Per tą patį laikotarpį daugiau nei 40 proc. sumažėjo turistų iš Rusijos skaičius Suomijoje. Be to, Suomijoje šiais metais rusai išleido 53 proc. mažiau nei prieš metus.

„Rosstat“ fiksuoja mažėjantį rusų susidomėjimą ir kelionėmis į pigesnes užsienio valstybes. Pavyzdžiui, Turkija prarado net trečdalį turistų iš Rusijos, o Egiptas – ketvirtadalį. Kalbant apie pigesnes keliones, mažiau nukentėjo Kipras: lyginant su pirmuoju 2014 metų ketvirčiu, šiais metais per tą patį laikotarpį turistų iš Rusijos skaičius sumenko tik 10 proc. Juodkalnijoje ir Kroatijoje turistų iš Rusijos srautas sumenko atitinkamai 8 ir 3 proc.

Dabar rusai kelionėms dažniausiai renkasi artimojo užsienio šalis: Kazachstaną, Gruziją ir Armėniją. Skelbiama, kad skaičius turistų iš Rusijos Kazachstane šiais metais išaugo net 99 proc., o pinigų suma, išleista šioje šalyje, ūgtelėjo 78 proc. Gruzijoje turistų iš Rusijos skaičius nuo sausio iki gegužės išaugo 38 proc., Armėnijoje – 16 proc., skelbia banko atstovai.

Kaip teigia bendrovės „Finam“ analitikas Timūras Nigmatulinas, į užsienį vykstančių rusų skaičius 40 proc. sumenko pirmiausia dėl „žemesnės viduriniosios klasės“ – turistų, kurie rečiau naudojasi kreditinėmis kortelėmis, mažiau išlaidauja užsienyje ir dažniau renkasi kelionių agentūrų pasiūlymus atostogoms.

Anot „QB Finance“ verslo vystymo vadovės Margaritos Goršenevos, rusai užsienyje išleidžia mažiau proporcingai Rusijos nacionalinės valiutos nuvertėjimui. Atsižvelgiant į Rusijos rublio nuvertėjimą kitų valiutų atžvilgiu bei rusų pajamų sumažėjimą, anot ekspertų, galima teigti, kad artimiausiu metu rusai užsienyje išleis mažiau. Esą situacija į senas vėžes negrįš bent jau artimiausius metus ar pusantrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (746)