Namų ūkio išlaidos elektrai per mėnesį turėtų sumažėti maždaug 1 euru. Naujas kainas reikės taikyti nuo rugpjūčio, kai bus atsiskaitoma už liepos mėnesį suvartotą elektros energiją.

Antrąjį šių metų pusmetį dienos „Standartinio“ vienos laiko zonos tarifo plano, kuriuo šiuo metu atsiskaito apie 70 proc. privačių ESO klientų, kaina bus 12 centų už kilovatvalandę (kWh) – tai 5,5 proc. mažiau nei pirmąjį 2016-ųjų pusmetį.

ESO klientai, pasirinkę „Standartinį“ dviejų laiko zonų tarifo planą, nuo liepos 1 dienos mokės 13 centų (dienos metu darbo dienomis) ir 9,6 cento už kWh (nakties metu ir savaitgaliais).

Dviejų laiko zonų tarifo planai rekomenduojami tiems klientams, kurie daugiau nei 29 proc. elektros energijos suvartoja naktimis ir savaitgaliais.

2016 metų antrąjį pusmetį „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo plano kaina bus 11,9 cento už kWh – 5,6 proc. mažesnė nei pirmąjį šių metų pusmetį. Pasirinkę „Elektrinių viryklių“ dviejų laiko zonų tarifo planą nuo liepos 1 dienos mokės 12,9 cento už kWh dienos metu darbo dienomis ir 9,5 cento už kWh nakties metu ir savaitgaliais.

Verslo klientams, gaunantiems elektros energiją iš vidutinės įtampos tinklų, nuo 2016 metų antrąjį pusmetį persiuntimo paslaugos kainos vidutiniškai mažės apie 3,6 proc., iš žemosios įtampos tinklų – vidutiniškai mažės 3,3 proc.

Daugiau elektros energijos vartojantiems gyventojams ESO 2016 metų antrąjį pusmetį ir toliau siūlys tarifų planus „Namai“ ir „Namai plius“ su pastoviąja kainos dalimi.

Išsamią informaciją apie elektros kainas privatiems ir verslo klientams galima rasti čia ir čia.

Elektros kainų atpigimui daugiausiai įtakos turėjo nuo vasario 17 dienos veikianti elektros jungtis „NordBalt“. Lietuvą ir Švedija jungiantis kabelis leidžia į šalies rinką atitekėti pigesnei elektros energijai iš Skandinavijos.

Taip pat pinga ir gamtinės dujos.

Nuo liepos buitiniai vartotojai už gamtines dujas mokės 8-15 proc. mažiau dėl sukauptos gamtinių dujų importo kainos nuolaidos bei prognozuojamos mažesnės gamtinių dujų importo kainos 2016 m. antrąjį pusmetį.

2016 metų antrojo pusmečio pastovioji tarifo dalis lieka nepakitusi, tai yra vartotojams, kurie per metus suvartoja iki 500 kubinių metrų dujų, ji bus 0,56 euro mėnesiui su PVM, o suvartojusiems daugiau dujų – 3,99 euro mėnesiui su PVM.

Nauji tarifai buitiniams vartotojams bus taikomi iki 2016 metų gruodžio 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)