Dėl aplaidumo

Kaip „Rinkos aikštę“ informavo Aplinkos apsaugos departamento Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Kęstutis Celiešius, tikėtina, kad ši aplinkosauginė nelaimė nutiko netyčia – dėl aplaidumo, bet ne dėl tyčinio siekio neleistinu būdu atsikratyti užterštu vandeniu.

„Iš senų dumblo laikymo aikštelių pro pragraužtą pylimą į upę pateko runkelių plovimo metu susidarančios nuoplovos. Jos pateko į Gentrinę, o iš jos – į Šerkšnio upelį ir buvo nuplukdytos iki Nevėžio.

Patekęs kiekis nėra didelis.

Mes gavome pranešimą iš rajono tarybos narės, kuri apie situaciją sužinojo iš socialiniame tinkle pasirodžiusios medžiagos. Atvažiavo specialistai, paėmė tyrimus.

Įmonė išgraužą sutvarkė tą pačią dieną – 18 val. vakare jau viskas buvo sutvarkyta.

Mano supratimu, tai įvyko veikiausiai dėl neapsižiūrėjimo. Abejoju, kad tai tyčinė veika.

Tačiau toliau visos procedūros bus atliekamos pagal įstatymus. Bus nustatomas administracinis nusižengimas, juridinio asmens atsakomybė bei nustatyta žala gamtai“, – patikino K. Celiešius.

Apgailestauja

„Nordic Sugar Kėdainiai“ šiandieną prieš 18 val. pasidalino pranešimu spaudai, kuriame nurodo apgailestaujantys dėl susiklosčiusios situacijos.

„Apgailestaujame dėl nutikusio įvykio, kurio metu iš gamyboje nenaudojamo baseino galėjo ištekėti apie 110 kubinių metrų nešvaraus vandens, likusio po pirminio runkelių apiplovimo, reikalingo pašalinti dirvos likučius iki runkeliams patenkant į gamybos procesą. Bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis bei dedame visas pastangas išsiaiškinti įvykio priežastis“, – teigia Eglė Adomavičienė, „Nordic Sugar Kėdainiai“ generalinė direktorė.

Pasak E. Adomavičienės, įvykis yra labai netikėtas dar ir dėl to, jog 2020-ais metais „Nordic Sugar Kėdainiai“ vykdė vandens sistemos pertvarkos ir atnaujinimo darbus kaip tik siekiant apsaugoti gamyklos infrastruktūrą ir aplinką nuo vandens pertekliaus rizikų. Investicijos į papildomus vandens talpinimo pajėgumus siekė beveik milijoną eurų. Taip pat praėjusiais metais buvo pasirašyti nauji susitarimai su UAB „Kėdainių vandenys“ dėl didesnių ir pakankamų nuotekų tvarkymo apimčių miesto nuotekų tinkluose.

Ne pirmas kartas

Minėta įmonė jau ne pirmą kartą įsivelia į aplinkos taršos skandalą. Beveik lygiai prieš metus nuotekos iš bendrovės teritorijoje esančių tvenkinių, kuriuose laikomos gamybinės nuotekos, į bevardį upelį tekėjo per atidarytą sklendę, prie kurios buvo prijungta šakomis bei gruntu uždengta lanksti 100 milimetrų diametro žarna.

Pagal pirminius skaičiavimus, į aplinką per valandą neteisėtai buvo išleidžiama apie 60 kubinių metrų nevalytų nuotekų.

Tuokart įmonė tikino, kad tai – žmogiškoji darbuotojo klaida, o pats įvykis vienkartinis.

Įmonė turėjo sumokėti 300 tūkst. eurų dydžio baudą už padarytą žalą gamtai.