Kas dieną augant naujų užsikrėtimų koronavirusine infekcija skaičiui, VMVT kartu su vietos savivaldybių administracijomis nuo šios savaitės pradėjo tikrinti lankytojų gausiai lankomas lauko kavines, barus bei prekybos centrus ir parduotuves.

Panevėžyje nuo pirmadienio VMVT inspektoriai ir Savivaldybės darbuotojai patikrino kol kas vos dvi viešojo maitinimo įmones. Vienoje jų užfiksuota pažeidimų.

„Kavinėje „Lisitėja“ prie įėjimo neradome iškabintų būtinų kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo taisyklių. Įspėjus apie tai, įmonės darbuotojai suskubo jas rašyti ranka. Vėliau kavinės vadovai atsisakė pasirašyti patikrinimo aktą. Jį mes siųsime į centrinę tarnybą, ten kolegos priims sprendimą“, – komentavo VMVT Panevėžio departamento patarėja Jūratė Vaitiekūnienė.

Išgąsdino klientus

Į inspektorių nemalonę pirmadienį patekusios kavinės „Lisitėja“ vadovė Violeta Linartienė tikina ilgai nepamiršianti ne tik užsitęsusio karantino, ekstremalios situacijos dėl koronaviruso, bet ir nuo jo saugančių VMVT patikrų. Verslininkė sutinka, kad kavinės patalpose nebuvo kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo taisyklių, bet jų po pavasarį buvusio karantino kabinti nė nedrįso.

„Anksčiau pagal reikalavimus buvome pakabinę skelbimą ant durų, kad užeiti vyresniems nei 60 m. asmenims nerekomenduojame. Tada tai sukėlė labai didelį klientų pasipiktinimą ir daugiau nieko ant durų kabinti nebesiryžome. Neinformavome lankytojų dėl kosėjimo ir čiaudėjimo taisyklių, bet kai paprašėme inspektorių parodyti, iš kur jas galėtume atsisiųsti ir atsispausdinti, niekas mums nepaaiškino. Pasiūlė susirasti viską patiems, nes esą ne vaikų darželis esame“, – apstulbusi V. Linartienė.

Anot jos, į kavinę pirmadienį užsukę tikrintojai dirbo stebėtinai šiurkščiai.

„O kaip šis vizitas vyko! Per pačius pietus, kai kavinėje buvo daug žmonių, atėjo keturi tikrintojai ir elgėsi kaip tikri gestapininkai: apšaukė darbuotojus ir klientus, kad šie nedėvi kaukių. Ne tik mus išgąsdino, bet ir lankytojus, jie paskui garsiai piktinosi sugadintu poilsiu“, – pasakojo kavinės vadovė.

V. Linartienė teigė visada tikėjusi, kad valstybinių įstaigų tarnautojų pareiga verslui padėti, patarti, įspėti, bet ne auklėti šaukiant ir tyčiotis. Be to, verslininkė tikina jokiuose sprendimuose neradusi informacijos, kad kavinėje lankytojams privalu ir viduje dėvėti kaukę – tai, jos supratimu, tik rekomenduojama.

„Įpratome laikytis visų būtinų saugumo reikalavimų ir dėl to nesiskundžiame. Nuolat dezinfekuojamės, tą daro ir lankytojai. Nešiojame kaukes, nors lauke ir 30 laipsnių šilumos, gerai, kad gelbsti kondicionieriai. Bet niekur nemačiau parašyta, kad kavinės viduje ir klientai turi dengtis veidus“, – stebisi „Lisitėjos“ vadovė.

Pasiklydo dokumentuose

Klausimas, ar kavinės viduje lankytojams irgi privalomos kaukės, suglumino ir pačius VMVT inspektorius. Pagal Vyriausybės nurodymą kavinėse privaloma laikytis numatytų atstumų tiek sėdint prie staliukų, tiek laukiant eilėse. Darbuotojai svečiams negali atnešti daugkartinio naudojimo indų su druska, prieskoniais ar cukrumi, negali tiesti daugkartinio naudojimo staltiesių, dėti tokių padėkliukų ir siūlyti pledų, kurių negalima tuoj pat nuvalyti ar išskalbti.

Apie privalomą kaukių dėvėjimą kavinių klientams valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo naujausiuose sprendimuose aiškios informacijos nerado ir VMVT Panevėžio departamento patarėja J. Vaitiekūnienė.

„Vieni dokumentai lyg ir neliepia dėvėti kaukes kavinėje, kiti – lyg ir įpareigoja tai daryti. Tai slidus reikalas. Mes patys iki šiol tai tik rekomendavome daryti“ , – kalbėjo J. Vaitiekūnienė.

Tarnybos atstovė neigia verslininkų kaltinimus dėl nepagarbaus inspektorių tono. Anot jos, per patikrinimus nei ji, nei kolegos tikrai nešūkauja ir nesityčioja.

Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažadėjo, kad leidimas nedėvėti kaukių kavinėse visgi bus peržiūrėtas. Esą dabar tokia išimtimi piktnaudžiaujama, o kitų šalių pavyzdžiai neva rodo, kad geriausia kaukę nusiimti tik valgant.

Reidus tęs

Dar devynias patikras, kaip Panevėžio kavinės laikosi taisyklių dėl COVID-19, šią savaitę maisto ir veterinarijos inspektoriai atliko savarankiškai, be miesto Savivaldybės pagalbos. Per šį reidą pažeidimų nenustatyta.

Patikrinta ir viena parduotuvė mieste. Gavę skundą dėl pajuodusių ir aplūžusių bananų bei galimų pažeidimų laikantis COVID-19 reikalavimų, inspektoriai skubėjo į prekybos centrą „Iki Rožynas“.
„Nuvykę prastų bananų neberadome ir saugos reikalavimų dėl koronavirusinės infekcijos prekybos centras laikėsi tinkamai“, – teigė J. Vaitiekūnienė.

Anot jos, tiek kavinės, tiek parduotuvės Panevėžyje itin sąžiningai taisyklių laikėsi per karantiną. Dabar daugiau pasitaiko nuolaidžiavimo klientams, bet situacija, inspektorių vertinimu, išlieka gera.

„Kartais verslas bijo prarasti klientų ir nedrįsta jų įspėti, kad laikytųsi reikalavimų. O ir žmonės ne visada geranoriškai priima priekaištus – teko matyti, kaip prašymas pasitaisyti kaukę parduotuvėje sukėlė tokį pasipiktinimą, kad net prireikė apsaugos darbuotojo“, – pasakoja J.Vaitiekūnienė.

Viešųjų maitinimo ir prekybos įmonių patikrinimai bus tęsiami. Panevėžio rajone į tokius reidus planuojama vykti nuo penktadienio.

Susirgimų daugėja

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamento duomenimis, Panevėžio regione antradienį patvirtinti 6 nauji susirgimo koronavirusu atvejai. Iš jų 3 Panevėžio mieste, 2 – Panevėžio rajone ir vienas Kupiškyje. Susirgo 44–88 metų trys vyrai ir trys moterys. Du iš šio būrio – dirbantys asmenys.

Visi nauji atvejai, pasak NVSC Panevėžio departamento direktoriaus Eugenijaus Vilčinsko, atsirado iš jau žinomų ligos židinių.

Net trys nauji susirgimai siejami su šeimos švente – krikštynomis – Panevėžio rajone. Visi asmenys jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus. Šventėje iš viso dalyvavo 13 asmenų. Su židiniu šiuo metu siejami jau 4 koronaviruso atvejai, iš kurių pirmasis patvirtintas dar rugpjūčio 10-ąją.

Dar vienas naujas susirgimas Panevėžyje siejamas su židiniu Parko gatvėje veikiančioje kavinėje-bare „Lotenė“. Šis asmuo tirtas profilaktiškai, jis COVID-19 ligai būdingų simptomų nejaučia. Tai yra jau 4 užsikrėtimo atvejis, sietinas su šiuo baru.

Iš antradienį patvirtintų naujų šešių ligonių trys gydomi ligoninėje, kai kurie jų serga sunkiai.

Panevėžio mieste nuo pandemijos pradžios patvirtinti 49 ligos atvejai, 20 žmonių jau pasveiko. Aukštaitijos sostinė toliau išlieka didelės rizikos savivaldybe ir čia profilaktiniai tyrimai dėl COVID-19 atliekami intensyviau.

„Palyginus pirmuosius mėnesius, kai tik virusas pasiekė Lietuvą, dabar Panevėžio regione susirgimų mastai gerokai didesni. Todėl noriu akcentuoti, kad tik nuo gyventojų sąmoningumo ir atsakomybės laikantis taisyklių priklauso tolesnis šios ligos plitimas. Reikėtų atsisakyti susibūrimų, švenčių, itin rūpestingai dezinfekuoti ir vėdinti vidaus patalpas, dėvėti veido apsaugos kaukes“, – pabrėžė E. Vilčinskas.