Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba netrukus pasiūlys naujovę – tikrinamus restoranus, kavines ir užkandines reitinguos, atsižvelgiant į higienos reikalavimų įgyvendinimą.

Viešojo maitinimo įmonės bus įvertintos balais už vykdomos veiklos higieną ir kokybę. Papildomai bus pažymimos tos įmonės, kurios savo patiekalus ruoš iš Lietuvos ūkininkų įsigytų produktų ir žaliavų.

Šiuos duomenis bus galima pamatyti tarnybos internetiniame puslapyje.

Tokių priemonių nuspręsta imtis dėl nerimą keliančios statistikos – per pastaruosius kelerius metus Lietuvoje išaugo viešojo maitinimo įstaigose nustatomų pažeidimų.

Pernai iš patikrintų uostamiesčio viešojo maitinimo įstaigų 40 proc. buvo aptikti pažeidimai.

Skirta daugiau baudų

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Antanas Bauža įsitikinęs, kad toks įmonių reitingavimas bus tikrai naudingas. Baimindamiesi viešumo viešojo maitinimo įstaigų šeimininkai bus priversti labiau pasitempti.

A.Bauža pripažino, kad pastaruoju metu organizuoti viešąjį maitinimą vis dažniau imasi žmonės, neturintys specialaus išsilavinimo. Ši tendencija atsiliepia maisto kokybei ir saugai.

Tad pernai daugiau įstaigų buvo laikinai uždarytos dėl aptiktų grubių pažeidimų. Jų būta per 40, o užpernai – 30. Pažeidėjams buvo skiriamos griežtesnės bausmės, tad ir paskirtų baudų būta daugiau.

Pernai buvo nustatytas tik vienas infekcinių ligų protrūkis dėl maisto kokybės, o 2011–aisiais jų būta penki. Skundų iš vartotojų pernai taip pat sulaukta šiek tiek mažiau – 240, o metus prieš tai – 280. Iš jų 30 proc. skundų pasitvirtino.