ELTA paprašė Kauno miesto savivaldybės atstovų atsakyti į klausimą, ar sutartyje, pernai vasarą pasirašytoje su Turkijos kompanija „Kayi Construction“, laimėjusia savivaldybės skelbtą konkursą stadionui rekonstruoti, pakanka saugiklių, galinčių apsaugoti projektą nuo nuostolių, jeigu statyba liktų neužbaigta, o rangovas dėl vienokių ar kitokių priežasčių nutraukęs darbus išvyktų iš Kauno, nepaisydamas savo įsipareigojimų.

ELTA sulaukė tokio Kauno miesto savivaldybės administracijos Statybos valdymo skyriaus vedėjo Vigimanto Abramavičiaus atsakymo:

„Komentuoti rangovo santykius su darbininkais ir vidinę įmonės tvarką iš mūsų pusės būtų neetiška ir neatsakinga. Savivaldybei, kaip užsakovui, svarbiausia, kad darbai vyktų pagal grafiką ir kokybiškai. Šiuo metu jokių skolų rangovui savivaldybė neturi, viskas vyksta pagal sutartį, todėl pretenzijoms reikšti nėra jokio pagrindo. Iš viso statybvietėje dirba apie 100 darbuotojų: apie 60 – iš Turkijos, likusieji – vietiniai subrangovai. Tikimės, kad vidiniai klausimai bus greitai išspręsti ir tai netaps kliūtimi sėkmingai tęsti darbus."

Kaip teigiama savivaldybės atsakyme, rekonstruojamame stadione jau beveik baigtos statyti VIP tribūnos, šiuo metu montuojama stogo konstrukcija. Požeminėje automobilių parkavimo aikštelėje darbai taip pat juda pabaigos link, iki metų galo tikimasi pradėti lieti pagrindinį stadiono pamatą.

Pasak V. Abramavičiaus, projekto atlikimo terminai nusikėlė dėl jame nenumatytų darbų – prireikė atlikti papildomus grunto bei konstrukcijų tyrimus.

„Gavus jų rezultatus, teko papildomai griauti gelžbetonines konstrukcijas. Kitais metais prasidės stadiono tribūnų rekonstrukcija, inžinerinių sistemų ir fasado apdailos darbai“, – sakė jis.

ELTA primena, jog Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadioną rekonstruoti pernai patikėta mažiausią kainą konkurse pasiūliusiai Turkijos kompanijai „Kayi Construction“. Kauno miesto savivaldybė 2018–ųjų birželį su ja pasirašė statybos darbų sutartį. Taip pat buvo pasirašytas sutarties priedas, kuris leidžia miestui griežtai kontroliuoti darbų tempus ir mokėjimus už juos.

Realius stadiono rekonstrukcijos darbus ketinta pradėti liepą. Kauno Žaliakalnio pašonėje esančio stadiono rekonstrukciją planuota užbaigti po 20 mėnesių nuo darbų pradžios. Bet realūs darbai prasidėjo vėliau – juos sutrukė kitų konkurso dalyvių pateikti skundai ir vykęs bylinėjimasis.

Kauno miesto savivaldybė buvo nustačiusi maksimalią stadiono rekonstrukcijos darbų kainą – 25 mln. eurų. Bet nė vienos konkurse dalyvavusių kompanijų įkainiai į tuos „rėmus“ netilpo. Laimėtoja Turkijos kompanija stadioną pažadėjo rekonstruoti už 34,95 mln. eurų, antrąją vietą konkurse užėmusi įmonė „Versina“ – už 35,5 mln. eurų. Konkursui iš viso buvo pateikti 8 kompanijų pasiūlymai, iš kurių brangiausi siekė 43,95 mln. ir 46,2 mln. eurų. Skirtumas tarp pigiausio ir brangiausio pasiūlymo buvo daugiau kaip 11 mln. eurų.

ELTA buvo skelbusi apie savivaldybės administracijos sutarimą su konkurso laimėtoja, kad ši stadioną rekonstruos už 35 milijonų eurų. Tačiau vėliau minėta kitokia, didesnė – 46 mln. eurų sumą.

Anot tuometinio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko, antroji suma neoficialiai minėta dėl to, jei prireiktų finansuoti galimai atsirasiančius papildomus darbus. Įstatymas tai leidžia numatyti. Bet pasirašytoje sutartyje nurodyta stadiono rekonstrukcijos projekto suma – iki 35 mln. eurų.

Įsibėgėjusi rekonstrukcija pabrango, pasak „Kayi Construction“ atstovų, dėl sąmatoje numatytų statybų aikštelės įrengimo įkainių. Kaip aiškino šios kompanijos prezidentas plėtrai Mustafa Toprako, faktinis darbuotojams skirtų buitinių patalpų plotas stadione turi būti 1500 kv. m, nors projekte buvo numatyta tik 315 kv. m. Įrankiams ir medžiagoms saugoti reikalingas ne 15 kv metrų, o bent 150 kv. m ploto sandėlis. Be to, 7,5 hektaro ploto statybvietei reikėjo didesnės tvoros: techniniame projekte ji preliminariai buvo numatyta 306 m ilgio, bet prireikė mažiausiai 1000 m laikinų tvorų.

Kauno miesto savivaldybės atstovai dėl stadiono konkurso eigos konsultavosi su Viešųjų pirkimų tarnyba. Po to nuspręsta prie statybos darbų sutarties su rangovu pasirašyti papildomą susitarimą, kuris padėtų savivaldybei kontroliuoti mokėjimus už vykdomus darbus. Kilus abejonių dėl paruošiamiesiems darbams sąmatoje numatytų sumų, sutarties priedas papildytas griežtomis sąlygomis.

„Prasidėjus darbams, tikrinsime kiekvieną Turkijos kompanijos pateiktose sąskaitose esantį skaičių ir mokėsime tik už realius kiekius ir darbus“, – pernai žurnalistams teigė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.