Apie grandiozinio remonto pradžią sužinojo prieš 12 dienų

„Tokio akibrokšto iš Kauno savivaldybės mes tikrai nesitikėjome. Žinojome, kad ruošiamasi remontuoti Vilniaus gatvę, o kada prasidės darbai – niekas negalėjo pasakyti. Nutiko taip, kad liepos 1 dieną savivaldybės atstovai mus informavo, kad jau liepos 12 dieną metams uždaroma visa Vilniaus gatvė, nuo Rotušės aikštės iki Laisvės alėjos“, – piktinosi su portalo „Delfi“ redakcija susisiekęs verslininkas.

Kartu su partneriais barą Vilniaus gatvėje valdantis vyras prašė neminėti jo vardo bei pavardės. Jis baiminosi, kad Kauno valdininkais galbūt ateityje darys kliūtis jo verslui.

„Pikčiausia tai, kad apie prasidėsiančius darbus, dėl kurių mes iš esmės negalėsime vykdyti savo veiklos ir turėsime užsidaryti, mums pranešta likus 12 dienų. Be to iš savivaldybės atstovų pusės išgirdome užuominas, kad geriau net nebandyti kreiptis į žiniasklaidą ir ieškoti teisybės“, – sakė verslininkas.

Kauno senamiestis

Pagrindinės problemos: neprivažiuos nei produktų tiekėjai, nei maisto kurjeriai

Paklausus, ar iš tiesų barams bei kitoms maitinimo įstaigoms buvo liepta nutraukti savo veiklą, pašnekovas sakė, jog šio reikalavimo nebuvo, tačiau sudarytos tokios sąlygos, kuriomis pelninga ir efektyvi veikla nėra galima.

„Remonto metu prie pastatų bus paliekamas 80 cm pločio praėjimas, toks siauras tarpas, kai atidarai laiko duris ir jos „uždaro“ visą šį šaligatvį. Visa Vilniaus gatvė bus išrausta ir nepravažiuojama. Kaip tuomet tiekėjams pristatyti produktus, juk rankomis jų niekas nenešios? Savaime aišku, netenkame galimybės lauke statyti staliukus, o viduje ypač vasarą nori būti toli gražu ne visi lankytojai.

Dar svarstėme, jog kažkaip išsprendus produktų pristatymo problemą ir visiškai nelikus lankytojų galėtume dirbti per maisto pristatymo platformas. Bet ir čia problema, maisto kurjeriai prie mūsų vis vien negalės privažiuoti, užsakytą maistą mums tektų nešti į Karaliaus Mindaugo prospektą“, – pasakojo apie sprendimą nutraukti veiklą, galbūt skelbti bendrovės bankrotą svarstantis verslininkas.

Kauno centre esanti Kęstučio gatvė remonto metu

Net ir tęsiant veiklą nesitiki dirbti pelningai

„Aštuonis mėnesius truko karantinas, visi barai buvo uždaryti. Tačiau tuo metu niekas nieko nedarė, o dabar, kai vasara, pats sezonas, nusprendžiama po dviejų savaičių pradėti remonto darbus.

Tai gal savivaldybė galėjo anksčiau pranešti apie būsimus pasikeitimus, ne prieš dvi savaites, o bent prieš du mėnesius, kad verslai galėtų pasiruošti? Nes dabar visa tai primena karantiną vos išgyvenusių ir jau atsigauti pradėjusių verslų žlugdymą“, – piktinosi kitas pašnekovas.

Kaunietis sakė bandantis tartis su nuomojamų patalpų savininkais, tačiau dar nežinantis jų pozicijos, o sudaryta sutartis – ilgalaikė. Su keliolika darbuotojų, panašu, bus atsisveikinta, nes net ir barui dirbant apyvarta bus minimali, pasak savininko – tikrai negeneruos pelno.

„Dirbti „į minusą“ gali sau leisti tik tinklams priklausantys barai ir restoranai. O mums, mažesniesiems, tai pakankamai skaudus smūgis. Nes įsivaizduokite, kas norės užeiti į barą vaikštant tarp ekskavatorių ir buldozerių, jame gerti ir valgyti, kai už lango dundės statybinė technika? Žmonės mieliau rinksis Laisvės alėjoje esančias maitinimo įstaigas.

Gal vienintelė išeitis – skubiai persiorientuoti, pakeisti pavadinimą į pavyzdžiui „Statybininko užeiga“, gaminti sumuštinius ir pilstyti pigų alų čia pat dirbsiantiems darbininkams?“, – ironizavo verslininkas.

Sąskaitos tuščios, o atleidžiamiems darbuotojams reikia mokėti kompensacijas

„Nieko nepadarysi, teks nutraukti veiklą“, – sakė maitinimo įstaigą Vilniaus gatvėje turinčio tinklo atstovė.

Ji pripažino, jog tenka atleisti darbuotojus, kurie buvo išsaugoti per karantiną, jie reikalauja sumokėti išeitines kompensacijas.

„Situacija labai sudėtinga. Mūsų verslas dar neatsigavęs, sąskaitos tuščios, o reikia dar ir išeitines darbuotojams už du mėnesius mokėti. Bandžiau draugiškai tartis, kad darbo sutartys būtų nutraukiamos abipusiu sutarimu, siūliau darbą kituose taškuose, bet priversti mes jų negalime. Jie atsisako pasiūlymų, vieniems netinka lokacija, kitiems – dar kažkas“, – sakė moteris.

Savivaldybės poziciją, kai tęsti veiklos tarsi nedraudžiama, tačiau uždaromi privažiavimai prie barų ir restoranų kaunietė vadino apgavyste.

„Girdėjau, kad kai kurie barai žada dirbti ir protestuoti, bet mes to nedarysime, ką čia gali „pavaidinti“. Kas čia važiuos, eis per statybas neaišku kur, kad galėtų pavalgyti? Jeigu būtų iš savivaldybės pusės daugiau lankstumo, bandytume tartis su patalpų savininku, kad jis mums nuolaidą darytų, o savivaldybė jam kompensuotų“, – sakė maitinimo įstaigų tinklo atstovė.

Kauno senamiestis, Kaunas

Planuoja reikšti kolektyvinį ieškinį

Visi kalbinti pašnekovai sakė neabejojantys, kad sutvarkyti Vilniaus gatvę – būtina. Jų netenkina nei šaligatvių būklė, nei nuolat problemas keliantys vamzdynai.

„Kai buvo tvarkoma Laisvės alėja, darbai vyko etapais. Taip, kad ir žmonės ja galėjo eiti, ten įsikūrusioms parduotuvėms ir barams nereikėjo užsidaryti. Juk galėjo ir senamiestyje kažką panašaus sugalvoti, pavyzdžiui remontuoti ne visą Vilniaus gatvę iš karto, bet dalimis“, – sakė verslininkai.

Tačiau su tokia nuomone sutinka toli gražu ne visi. Kiti kalbėjo, kad statybininkams dirbant etapais Vilniaus gatvė statybų aikštele taptų ne metams, kaip numatoma dabar, o mažiausiai trejiems.

Vilniaus gatvėje barus, restoranus bei užeigas valdantys verslininkai sakė reikšiantys Kauno savivaldybei kolektyvinį ieškinį, prašysiantys teismo ginčo nagrinėjimo metu taikyti laikinąsias apsaugos priemones – nepradėti rausti Vilniaus gatvės.

Kalbama ir apie galimybę reikalauti, jog Kauno savivaldybė padengtų nuostolius, kompensuotų bent dalį negauto pelno.

Pakeis viską: šaligatvius, grindinį, šviestuvus bei suoliukus

Apie planuojamą grandiozinį pagrindinės Kauno Senamiesčio arterijos – Vilniaus gatvės kapitalinį remontą Kaune kalbama jau kelis metus. Procesas suaktyvėjo praėjusių metų rudenį, tačiau netrūko įvairių trikdžių.

Parengus projektą buvo skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas, tačiau procedūros užstrigo vienam jo dalyvių rezultatus apskundus teismui, o šiam – pritaikius laikinąsias apsaugos priemones.

Galiausia Vilniaus gatvės kapitalinio remonto sutartis tarp Kauno savivaldybės ir darbų rangos konkursą laimėjusios uždarosios akcinės bendrovės „Autokausta“ buvo pasirašyta šių metų birželio 15 dieną.

Jos vertė – 4 mln. 777 tūkst. eurų. Numatomas darbų atlikimo terminas – 12 mėnesių.

Panašu, kad šie darbai gali užtrukti, nes per Senamiestį besidriekiančios Vilniaus gatvės kasinėjimo darbus prižiūrės archeologai. O kad jie ras kažką vertingo – neveik neabejojama, tad tyrimams gali prireikti kelių savaičių ar mėnesių.

Kapitalinio gatvės remonto metu bus pakeistas grindinys – jo akmenys nupjauti ir nušlifuoti suformuojant lygų paviršių, kuriuo būtų patogiau vaikščioti. Keičiama bus iš šaligatvių danga, taip pat – šviestuvai bei suoliukai.

Tvarkant Vilniaus gatvę bus keičiami ir visi po ja besidriekiantys vamzdynai, elektros bei ryšių kabeliai.

Kauno savivaldybės pozicija: po remonto gatvė taps patrauklesnė

Galimybė išsakyti savo poziciją suteikta ir Kauno savivaldybei, kurią kritikuoja barų ir restoranų vadovai.

Taip pat savivaldybės atstovų klausta, ar nebuvo galima anksčiau informuoti Vilniaus gatvėje veikiančių įmonių apie pasikeitimus, kad jos turėtų laiko rezervą ir galėtų tinkamai pasiruošti prasidėsiančiai rekonstrukcijai? Juolab sutartis su konkursą laimėjusia bendrove „Autokausta“ pasirašyta birželio 15 dieną.

„Su Kauno Senamiesčio bendruomene dialogas buvo palaikomas ilgą laiką. Vilniaus gatvės kapitalinio remonto darbus buvo planuojama pradėti kur kas anksčiau, tačiau užtruko rangovo paieška.

Tik po penktojo konkurso buvo nustatytas laimėtojas. Šiemet gatvės kapitalinį remontą dar labiau nutolino teisminiai procesai. Vilniaus g. yra išties prastos būklės ir ją tvarkyti – būtina", – atsakyme teigė Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyrius.

Savivaldybės atstovų taip pat klausta, kaip šie vertina išsakytus kaltinimus verslo žlugdymu, ar planuojama taikyti kokią nors kompensavimo sistemą nepatogumus patiriančioms įmonėms?

„Norime, kad Vilniaus gatvės uždarymo laikotarpis būtų kuo trumpesnis. Dėl šios priežasties planuojama darbus baigti iki kitų metų vasaros.

Tikime, kad atnaujinta Vilniaus g. taps patrauklesnė tiek kauniečiams, tiek miesto svečiams ir tai bus pagrindas verslo atsigavimui. Šiuo metu laukiame verslininkų kreipimosi su siūlymais ir juos svarstysime", – nurodoma Kauno savivaldybės pateiktame atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)