Nuo žaidimų iki kolekcijos

Lietuvai atgavus nepriklausomybę senieji rubliai iš esmės tapo beverčiai, o tėvai jų negailėdavo perleisti vaikų žaidimams.

„Tėvai turėjo rusiškų rublių, nuo kurių viskas prasidėjo. Pradžioje juo naudodavome žaidimams, o vieną dieną sugalvojau visus gražiai išdėlioti ir pažiūrėti, kiek jų yra. Pamačiau, kad ne tiek ir mažai. Tada pridėjau ir litus. Susidarė maža kolekcija, kurią sudėjau į albumus. Pamačiau, kad pradžia jau yra. Pradžioje viską dėjau į vieną albumą. Vėliau atskyriau pinigus. Dabar visuomet iš kitų šalių stengiuosi parsivežti proginių monetų rinkinius – tokius galima nusipirkti bankuose“, - pasakoja A. Merfeldas.

Dabar kaunietis kolekcionuoja ne tik pinigus, bet ir automobilių modelius. Pirmenybę teikia metaliniams sovietiniams modeliams bei „Porsche“ mašinoms. Bet kokiu atveju gausiausia – pinigų kolekcija.

Dauguma, tarkime, tarybinių monetų nėra deficitas. Tačiau pasitaiko ir tokių, kurios kainuoja ne vieną dešimtį eurų. Pavyzdžiui, iš apyvartos išimta 3 kapeikų moneta.

„Kartais kapeikas galima nusipirkti už centus, o kartais, labai retos, riboto tiražo gali kainuoti pakankamai brangiai. Viena moneta kartais kainuoja ir apie 50 eurų“, - DELFI pasakojo Audrius.

Įdomu, kad kolekcionieriai labiausiai vertina nesubraižytas monetas. Tokios jos gali likti tik nepatekusios į žmonių pinigines.

„Gauti necirkuliavusias smetoniškas monetas yra labai labai sunku. Įmanoma, bet labai sudėtinga. Žinau, kad vienas žmogus turi vieno tūkstančio litų necirkuliavusį banknotą“, - pasakoja A. Merfeldas.

Galima įsigyti klastotes

Interneto platybėse galima rasti pačių įvairiausių pinigų. Tačiau sukčiai nesnaudžia ir jau įsigudrino padirbinėti Lietuvos tarpukario monetas.

„Vieną pirkau, bet ant monetų net rašybos klaidų pasitaiko. Specialiai vieną monetą parsisiunčiau dėl įdomumo. Norėjau pažiūrėti, ką siūlo kinai. Pastebėjau, kad monetos tikrai ne iš sidabro, o net neaišku iš kokio metalo. Vėliau bandoma jas sendinti. Viskas panašu, bet neoriginalu. Matyt, jie bandė atkurti monetas pagal kažkokį pavyzdį, bet nelabai sėkmingai. Be to, skiriasi ir monetų svoris. Pasvėriau ir skirtumas buvo apie 1 g. Padirbinėjamos pačios brangiausios tarpukario monetos, nes kitų padirbinėti neapsimoka“, - sako Audrius.

Nauja idėja

Socialiniai tinklai pakeitė ir kolekcionierių bendravimo įpročius.

„Dabar dauguma kolekcionierių bendrauja „Facebooke“, bet ten srautas labai didžiulis ir viskas sraute dingsta. Kažkada pastebėjau įdomią monetą, bet viskas slenkasi ir po pusdienio ją rasti jau sudėtinga. Pamaniau, kad būtų gerai, jei kolekcionieriai būtų vienoje sistemoje“, - pasakoja kaunietis.

Taip Audrius įkūrė sistemą manokolekcija.lt. Daugiausiai dėmesio A. Merfeldas skyrė patogiai paieškos sistemai sukurti bei apsaugai nuo apgavysčių.

„Kartais gali gauti visiškai kitą prekę, nei užsisakei. Kartais į skelbimus dedamos netikros nuotraukos, o gauni subraižytą monetą, nors skelbime buvo visai kita nuotrauka. Pirmiausia pinigai per e.bankininkystę surenkami į manokolekcija.lt sąskaitą. Jie ten užlaikomi 14 dienų. Per šį laiką prekė gaunama. Jei prekė tenkina – pinigai pervedami pardavėjui. Jei ne – prekę galima siųsti atgal ir neprarasti pinigų“, - pasakoja Audrius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)