„Šiai dienai įmonė veiklą yra apribojusi, tačiau nėra visiškai nutraukusi santykių, nes esminis tikslas – atgauti įsiskolinimą už pateiktą produkciją“, – „Delfi“ sakė A. Jagurevičienė.

Rusiškoje elektroninėje alkoholio parduotuvėje „WineStyle“ galima rasti įvairių „Bosca“ butelių, jų kainos svyruoja nuo 449 iki 21.651 rublių (6,8–328 eurų).

Įmonė Lietuvoje

„Boslita ir Ko“ Lietuvoje įsteigta 1997 metais. Vienintelis jos vadovas – Gintaras Skorupskas. Šiemet jis dar vienai kadencijai išrinktas Lietuvos sportinių šokių federacijos vadovu.

Gintaras Skorupskas

Tuo metu „Boslita ir Ko“ akcininkas yra įmonė „Bosca“, kurią lygiomis dalimis valdo Loreta Skorupskienė ir Šveicarijoje registruota įmonė „Bipsa Investment Partnerships“.

Vienintelis „Bipsa Investment Partnerships“ akcininkas yra Italijos įmonė „Bosca“. Kaip nurodoma jos tinklapyje, šią bendrovę šiuo metu valdo jau šeštoji Bosca šeimos karta – seserys Pia ir Polina bei brolis Gigi.

Tuo metu boslita.lt tinklapis šiuo metu neveikia. Tačiau archive.org išsaugotose kopijose galima rasti informacijos, kad „Boslita ir Ko“ yra viena pirmųjų privačių bendrovių Lietuvoje, gavusių valstybės licenciją gaminti alkoholinius produktus ir vienintelė bendrovė Lietuvoje, turinti išskirtinę teisę Rytų Europoje naudoti žinomo Italijos vynų gamintojo „Bosca“ prekės ženklą.

„Kaune veikiančioje gamykloje plačiai naudojamasi daugiau nei 185 metų legendinės Bosca šeimos patirtimi vyndarystėje. Įmonė specializuojasi putojančio vyno ir vyno gėrimų gamyboje. Vienas pagrindinių ir populiariausių įmonės gaminamų produktų – „Bosca Anniversary“.

Bosca buvo įkurta 1831 metais, svarbiausiame Italijos vyndarių regione, Pjemonte. Specializuojasi putojančio vyno, vyno bei vermuto gamyboje. Įmonė tapo vieningos ir stabilios italų šeimos sinonimu ir pasižymi savybėmis, kurios padėjo per šimtmečius išlaikyti tradicijas, visada jas derinant su inovacijomis.

Italijoje, Lietuvoje ir Šveicarijoje veikiančiose įmonėse „Bosca“ kasmet pagamina apie 90 mln. butelių gėrimų. 85 proc. pagaminamos produkcijos eksportuojama į 40 pasaulio šalių“, – dar šių metų kovą skelbta įmonės tinklapyje.

Tinklapyje „AlcoReviews“ rašoma, kad gamintojai Lietuvoje žaliavą gauna iš tiekėjų Italijoje, o savo produkciją eksportuoja į Baltijos šalis, Ukrainą, Lenkiją, Didžiąją Britaniją, Jungtines Amerikos Valstijas ir Rusiją.

2014 metais tuometinis Baltijos gėrimų aljanso ABBI prezidentas Romas Apulskis „Verslo žinioms“ sakė, kad „Boslita ir Ko“ Rusijos rinkoje sekasi labai gerai.

„Rusai mėgsta saldų putojantį vyną, o Vakarų šalyse toks visai nepopuliarus, ten geriamas sausas putojantis vynas“, – aiškino jis.

Juridinių asmenų registro duomenimis, 2020 metais „Boslita ir Ko“ gavo 34,2 mln. eurų pardavimo pajamų, uždirbo 6,2 mln. eurų grynojo pelno.

„Sodros“ duomenimis, gegužės 31 dieną įmonėje dirbo 76 asmenys, balandį jiems mokėtų atlyginimų vidurkis siekė 2174,77 euro (apie 1340 eurų „į rankas“).

Įmonė Rusijoje

„Bosca-Rus“ Ufoje įsteigta 2009 metais. Rusijos registro duomenimis, jos akcininkais iki šiol yra Rusijos „Neral“ grupės įmonė „Koncernas Intel Ko“ ir Italijos bendrovė „Luigi Bosca & Figli“

Pastarosios savininkas – jau minėta Šveicarijoje registruota „Bipsa Investment Partnerships“, kuriai netiesiogiai priklauso ir 50 proc. lietuviškos „Boslita ir Ko“ akcijų.

Tačiau A. Jagurevičienė „Delfi“ sakė, kad pateikti duomenys dėl dalyvavimo neatitinka faktinės tiesos.

„Informuojame, kad Italijos kompanija „Luigi Bosca & Figli“ jau seniai savo dalį Ufos gamykloje yra pardavusi“, – sakė ji.

A. Jagurevičienė, su kuria „Delfi“ elektroniniais laiškais susirašinėjo kelias savaites, dar papasakojo, kad dėl „Bosca-Rus“ pavadinimo vyksta teisiniai ginčai.

„2009–2010 metais buvo planuota bendra gamybinė veikla, tačiau per pirmus metus, net nepradėjus gamybos, nuomonės kardinaliai išsiskyrė ir bendra gamybinė veikla pradėta nebuvo. Tai visiškai savarankiška rusų įmonė.

Dėl rusų įmonės pavadinimo pakeitimo jau aibę metų vyksta teisiniai ginčai“, – atsakė ji.

Nors „Boslita ir Ko“ Ufoje jokios veiklos nevyko jau daugiau nei 10 metų, įmonė su Rusija turi ryšių net vykstant karui Ukrainoje.

„Šiai dienai įmonė veiklą yra apribojusi, tačiau nėra visiškai nutraukusi santykių, nes esminis tikslas – atgauti įsiskolinimą už pateiktą produkciją“, – sakė A. Jagurevičienė.

Rusijos registro duomenimis, „Bosca-Rus“ vis dar veikia. 2020 metais vidutinis įmonės darbuotojų skaičius siekė 52. Tuomet į Rusijos biudžetą sumokėta 98,9 mln. rublių (1,4 mln. eurų) mokesčių.

2021 metais „Bosca-Rus“ gavo 461,2 mln. rublių (6,7 mln. eurų) pajamų, patyrė 31,7 mln. rublių (462 tūkst. eurų) grynojo nuostolio.

2021 metais „Interfax“ skelbė, kad į „Bosca-Rus“ gamyklą Ufoje trijų savo prekės ženklų gamybą perkelia „Rostovo putojančių vynų gamykla“.

Registro duomenimis, vieno iš „Bosca-Rus“ steigėjų „Koncerno Intel Ko“ akcininkai yra Jurijus Kozlovas, Ernstas Isajevas ir Rafailas Šigapovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)