Postus pasidalijo politikai

„Ankstesni vadovai gal ir nebuvo patys geriausi, bet jie bent dirbti netrukdė ir žmoniškai elgėsi“, – „Kauno dienai“ pasakojo dešimtmetį savivaldybės įmonėje „Kapinių priežiūra“ vairuotoju dirbantis Robertas Vičiūnas.

Įmonės darbuotojai pasakoja, kad įtampa ir chaosas prasidėjo prieš metus, kai „Kapinių priežiūros“ direktoriaus postą užėmė partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Algirdas Verbickas, o pavaduotojos – konservatorė Margarita Staniulytė.

„Apie nesutarimus su darbuotojais girdžiu pirmą kartą“, – paprašytas pakomentuoti padėtį įmonėje nustebęs dėjosi „Kapinių priežiūros“ direktorius A.Verbickas.

Bendrauti – tik po du

Savivaldybės administracijos kontroliuojamos įmonės darbuotojai pasakojo, kad, pasikeitus įstaigos vadovams, padidėjo darbo krūvis, tapo neaiškūs darbo pasidalijimo kriterijai, tenka važinėti sugedusiais, nešildomais automobiliais, darbui naudoti netinkamą aprangą ir įrangą.

Per viršvalandžius nugaras lenkiantys darbininkai teigia, kad įmonėje yra fiktyviai įdarbinta žmonių, kurių nė vieno iš jų niekada nėra matę.

Direktoriaus pavaduotoja M.Staniulytė atkirto, kad toks kaltinimas yra nesąmonė, o įmonės darbuotojai prisistatyti visiems duobkasiams neprivalo.

Jei tiesa, ką „Kauno dienai“ pasakojo įmonės darbuotojai, tai nepatenkintųjų pretenzijas „Kapinių priežiūros“ vadovybė nusprendė pažaboti elementarių žmogaus laisvių suvaržymu. Teigiama, kad darbuotojai fotografuojami ir tardomi, siundomi darbo inspektoriais, jiems draudžiama burtis ir kalbėti tarpusavyje.

„Daugiau nei dviejų darbuotojų bendravimas jau kelia įtarimą. Jiems vis atrodo, kad kažką kažkas prieš juos rezga. Niekas nieko nerezga, tegu tik duoda normaliai, normaliomis sąlygomis dirbti“, – sakė R.Vičiūnas.

Gąsdina streiku

Bendros kalbos su valdžia neberandantys darbuotojai ėmė burtis į profsąjungą, tačiau su jos atstovais direktorius A.Verbickas, regis, netrykšta noru bendrauti. Vakar, kai profsąjungos atstovai užsuko pasikalbėti su įmonės vadovais, paaiškėjo, kad direktorius rado kitų darbų, kurių jam net nepriklauso dirbti – nuvarė valdišką automobilį į remonto dirbtuves.

„Tai puikus pavyzdys, kad direktoriui darbuotojų problemos nėra aktualios. Su įmonės vadovais bandome kalbėti ne pirmą kartą, bet kol kas nepasiekiame jokių rezultatų“, – konstatavo darbuotojų interesams atstovaujantis Kęstutis Juknis.

„Aš – šokiruotas. Niekas man nesakė apie kažkokį susirinkimą su profsąjunga. Aš nesu prieš ją nusiteikęs, bet galėtų bent iš anksto perspėti“, – telefonu dienraščiui sakė A.Verbickas.

Susitikimas, kuriame nedalyvavo direktorius, labiau priminė masinį psichoterapijos seansą nei konstruktyvų susirinkimą: karstais užgrūstoje salėje susirinkusieji išrėkė savo nuomonę ir išsiskirstė.

„Jei nerasime bendros kalbos, bus streikas, o vėliau ir teismai“, – išeidamas perspėjo K.Juknis. Jo teigimu, iš maždaug šimto „Kapinių priežiūros“ darbuotojų didžioji dalis – profsąjungos nariai.

Kas valdo įmonę?

Žinia, kad direktorius A.Verbickas nepasirodė susirinkime, darbuotojų nenustebino.

„Jis yra bailys. Jis bijo bijoti“, – sakė vienas jų.

Jau senokai kalbama, kad A.Verbicko žodis įmonėje nėra lemiamas, nes nė kiek ne mažesne įtaka gali pasigirti jo pavaduotoja M.Staniulytė. Konservatorė į įmonės direktorės vietą taikosi ne vienus metus, tačiau „Kapinių priežiūros“ direktoriaus postas ir lemiamas žodis įmonės valdyboje atiteko konservatorių partneriams miesto valdžioje – partijai „Tvarka ir teisingumas“.

Galbūt todėl pasigirsta kalbų, kad direktorius su pavaduotoja sutaria ne visada. Kartais darbuotojai, pasak jų, tampa vadovų nesusikalbėjimo aukomis. Kol šie aiškinasi, kas už ką atsakingas, darbas nejuda iš vietos.

Pradėjo reikalauti tvarkos

„Triukšmas kilo, kai pradėjome reikalauti dirbti ir laikytis drausmės“, – aiškino situaciją direktoriaus pavaduotoja M.Staniulytė.

Konservatorės teigimu, daug metų jos kuruojamos sritys buvo didelė našta įmonei, tačiau, jai užėmus direktoriaus pavaduotojos kėdę, šios sritys tapo pelningos.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis teigė apie „Kapinių priežiūros“ eilinių darbuotojų ir vadovybės konfliktą nieko negirdėjęs.

„Ši įmonė kol kas neužkliūva. Nuostolių nedaro, funkcijas vykdo, nusiskundimų dėl jos nesu gavęs“, – sakė D.Ratkelis.

Ne pirmas kartas

Jei „Kapinių priežiūros“ darbuotojai nuspręstų streikuoti, tai nebūtų pirmas streikas Kauno savivaldybės kontroliuojamoje įmonėje.

Prieš kelerius metus streikai trikdė „Autrolio“ veiklą. Kelis kartus į gatves atsisakė išvažiuoti dešimtys su algų mažinimu nesutinkančių vairuotojų.

Komentaras

Algirdas Verbickas, „Kapinių priežiūra“ direktorius

Įmonė buvo apleista, o mes norime padaryti tvarką ir jau daug ką padarėme. Kai kurie seni darbuotojai nenori klausyti Margaritos Staniulytės reikalavimų. Pirmą kartą girdžiu apie tai, kad daug darbuotojų nepatenkinti. Mes su jais sutariame, jie negali turėti jokių pretenzijų, nes atlyginimai pakilo, stengiamės jiems padėti, duobkasiams visą naują aprangą nupirkome, rudeniui nupirksime šiltas striukes. Susitikime su profsąjungos atstovais nedalyvavau, nes niekas manęs neinformavo, kad šaukiamas kažkoks susitikimas. Nesu prieš profsąjungą, esu pasiruošęs kalbėtis, bet jos atstovai sukėlė kažkokį jovalą.