Sužinojusi, kad aukcione bandoma parduoti abejotinos kokybės medų, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skubiai atliko tyrimą. Būgštavimai pasitvirtino, todėl buvo kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, kad ji pradėtų tyrimą dėl galbūt padarytos nusikalstamos veikos.

„Valstiečių laikraščio“ žiniomis, įtariama, kad itin pigiai aukcione medų iš Kinijos įsigijusi bendrovė yra susijusi su bankui prasiskolinusia bendrove, kurios areštuotas medus ir buvo parduodamas aukcione.

Neaiškios kilmės ir kokybės


Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) vienas vartotojas pranešė, kad antstolės Sonatos Vaicekauskienės paskelbtame aukcione palyginti žema kaina parduodamas didelis kiekis neaiškios kilmės ir kokybės medaus. VMVT Maisto ir veterinarijos vidaus audito tarnybos ir Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai atliko skubų tyrimą. Vartotojo informacija pasitvirtino, todėl UAB „Lavisos LEZ terminalas“ (Kaunas) sandėliuose VMVT pastangomis buvo sulaikyta 11 600 kg neaiškios kilmės ir kokybės medaus.


Antstolė paskelbė aukcioną parduoti medų vykdydama Kauno miesto apylinkės teismo nutartį areštuoti ir realizuoti UAB „Korio laboratorija“ įkeistą turtą, įskaitant natūralų medų. Aukciono metu medų už 69 500 Lt (6 Lt/kg) įsigijo didmenine medaus prekyba užsiimanti UAB „Medaus pirkliai“. Tikriausiai ši istorija taip ir būtų pasibaigusi, jeigu apie įtartiną aukcioną nebūtų pranešęs paslaptingasis vartotojas.


VMVT pareigūnai teigia, kad nei sandėlio savininkai, kur keletą metų buvo saugomas medus, nei naujieji savininkai „Medaus pirkliai“ nesugebėjo pateikti medaus įsigijimą ir jo kokybę patvirtinančių dokumentų.


VMVT specialistams kilo įtarimų, kad medaus kilmė galėjo būti klastojama, o pats produktas naudojamas ne pagal paskirtį. Neaiškiose ženklinimo etiketėse nurodyta, kad tai yra iš Kinijos atgabentas kažkoks pramoninis medus, tinkamas naudoti tik konditerijos gamyboje.VMVT kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu atlikti tyrimą dėl galbūt padarytos nusikalstamos veikos.

Galimi bendrovių ryšiai


UAB „Medaus pirkliai“ direktorius Mindaugas Dumčius „Valstiečių laikraščiui“ tikino, kad aukcione jo vadovaujamą įmonę apgavo: „Mums niekas nepateikė dokumentų apie parduodamą medų, nepaaiškino, kad tai ne lietuviškos kilmės medus“.


Žinomas bitininkas Kęstutis mums pasiūlė paieškoti „Medaus pirklių“ ryšių su aukcione parduoto medaus pirmaisiais savininkais t. y. prasiskolinusia „Korio laboratorija“. Šis klausimas M.Dumčių išmušė iš vėžių. Po ilgokos pauzės direktorius paneigė ryšių galimybę ir staiga pareiškė, kad šiuo metu jis dalyvauja susirinkime, todėl negali kalbėti, paskui pradėjo aiškinti, jog negali komentuoti, nes vyksta tyrimas.


Mes tyrėjams galime padėti. „Valstiečių laikraščio“ žiniomis, „Medaus pirkliai“ registruoti Kaune, Europos pr. 122, tačiau realus abiejų bendrovių adresas yra toks pat, t. y. A.Juozapavičiaus pr. 7. Be to, vienodas net bendrovės mobilusis telefonas. Ir tai ne viskas. Anksčiau „Medaus pirklių“ pavadinimas buvo „Korio medus“, o „Korio laboratorijos“ – vienas iš puslapių internete (šiuo metu neveikia). Atsitiktinumas?


Be to, įsiskolinusiai „Korio laboratorijai“ iki 2009-ųjų vadovavęs Dainius Baltrušaitis ir dabartinis „Korio laboratorijos“ vadovas Gintaras Jackūnas anksčiau yra dirbę „Medaus pirkliuose“. Ar tai irgi atsitiktinumai?


Kodėl šios aplinkybės svarbios? Jeigu nustatytume sąsajas, tokiu atveju galėtume teigti, kad aukcione dalyvaudami „Medaus pirkliai“ žinojo, kokį medų perka. O toliau jau galima daryti ir kitas prielaidas.


VMVT specialistams kilo įtarimų, kad šiuo atveju medaus kilmė galėjo būti klastojama, o pats produktas panaudotas ne pagal paskirtį. Kas galėtų paneigti galimybę, kad konditerijos gamybai tinkantis medus galėjo būti pasiūlytas vartotojams kaip natūralus medus už gerokai didesnę kainą?
Aukcione medus buvo parduotas apie 30 proc. žemesne kaina, nei šiuo metu ji yra nusistovėjusi rinkoje. Dabar didmeninė medaus kaina Lietuvos rinkoje siekia 8–10 Lt/kg. Aukcione pradinė kaina buvo pakelta tris kartus ir pasiekė 6 Lt/kg. Taigi skaičiavimas paprastas – pardavę medų didmenine rinkos kaina „Medaus pirkliai“ būtų uždirbę apie 46 500 Lt. Žinoma, medaus kaina gerokai išaugtų, jeigu jis būtų išpilstytas į dailius indelius su ryškiomis etiketėmis. Kartais ant tokių etikečių rašoma, kad parduodamas „Europos kilmės medus“. Beje, jo pradinė kaina derinta su banku, kuriam ir buvo įkeistas „Korio laboratorijos“ medus. Įdomu, kad VL pasiguodęs apie apgavystę „Medaus pirklių“ direktorius iki VMVT patikrinimo viešai pretenzijų nebuvo pareiškęs. Kol kas nenukentėjo ir vartotojai, nes medus liko sandėlyje. O jeigu daugiau nei 11 t medaus būtų patekę į Lietuvos rinką?


Kilmę nustatyti nelengva


Pasak Kauno bitininkų draugijos pirmininko J.Jankausko, konditerijos gamybai skirto medaus nuo natūralaus produkto paprastas vartotojas, o neretai ir bitininkas, neatskirtų, nes toks produktas neturi nei specifinio kvapo, spalvos ar skonio.


„Tokio medaus kokybę nustatytume tik atlikę išsamius mikroskopinius tyrimus – sužinotume, iš kokių augalų yra žiedadulkių, koks medaus drėgnumas. Man asmeniškai medaus kokybė iš Kinijos kelia abejonių“, – sako J.Jankauskas.


„Valstiečių laikraščio“ žiniomis, medaus kilmę įmanoma užmaskuoti. Štai pernai JAV nuvilnijo skandalas, kai Vokietijos kompanija „Alfred L Wolff“ už 40 mln. dolerių pigiai pirko medaus iš Kinijos ir, prieš importuodama į JAV, panaudojo naują technologiją – filtravo žiedadulkes bei kitus mikroelementus ir taip nuslėpė medaus kilmę. Amerikiečiams pavyko sustabdyti tokio medaus importą. Dalis medaus buvo sunaikinta, o kita – grąžinta į Vokietiją. Kur realizuotas šis medus, ar jis nepateko ant mūsų stalo?


Tai tik paprastas saldiklis


Dr. Vytautas Salinka, Žemės ūkio rūmų bitininkystės specialistas


Mano žiniomis, „Korio laboratorija“ turėjo problemų atsiskaitydama už iš Lietuvos bitininkų supirktą medų, todėl bitininkai šios bendrovės nelaiko patikima. Žinoma, kad „Korio laboratorijoje“ ir „Medaus pirkliuose“ dirbo tie patys asmenys.
Aš kritiškai vertinu importuotą medų, nes tiekėjai paprastai ieško kuo pigesnio medaus, o toks dažniausiai yra iš Kinijos. Štai Vokietijoje yra atlikti išsamūs tyrimai ir nustatyta, kad net apie 40 proc. į ES rinką patenkančio medaus iš Kinijos yra pagaminta su cukraus sirupu. Konditerijai skirtas medus yra skysto pavidalo. Iš tikrųjų tai ne medus, o tik paprastas saldiklis. Toks produktas neturi natūraliam medui būdingų veikliųjų medžiagų.


Geriausias – savo krašto medus


Dr. Jurgis Račys, bitininkas


Su „Korio laboratorija“ turėjau bėdų dėl atsiskaitymo už parduotą medų. Ilgokai teko laukti pinigėlių ir už Lietuvos žemdirbystės instituto, ir už savo ūkio medų. Kyla įtarimų, kad „Korio laboratorija“ šildo medų nepaisydama technologinių režimų, tokiu atveju medus ilgai nesikristalizuoja, bet jie to ir siekia.


Ar kokybiškas medus iš Kinijos? Paprastai visos šalys labiau gina savo gamintojus. Taip yra ir Lietuvoje. Turbūt esame girdėję teiginių, kad žmonėms geriau vartoti tuos produktus ir augalus, kurie gaminami ir auginami ten, kur tie žmonės gyvena. 


Mes priprantame prie mūsų kraštui būdingų žiedadulkių, todėl joms esame ne tokie alergiški. Taigi geriausias medus yra tas, kuris pagamintas tame krašte, kuriame žmogus ilgą laiką gyvena.