Pirmadienį dėl kaltinimų terorizmo rėmimu Saudo Arabija, Bahreinas, JAE ir Egiptas paskelbė nutraukiantys diplomatinius santykius su Kataru. Prie minėtų šalių prisijungė Jemenas, laikinoji Libijos vyriausybė, Maldyvai. Kataras kaltinamas tuo, kad finansuoja teroristų grupuotes, įskaitant džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Reuters“ duomenimis, tarpbankinėje valiutų rinkoje už vieną JAV dolerį antradienį buvo siūloma 3,6470 rialo, ir tai žemiausias rodiklis nuo praėjusių metų birželio. Tuo tarpu Kataro centrinis bankas nustatė 3,64 rialo kursą už vieną dolerį, valiutų keityklose Kataro valiutos kursas svyruoja ties maždaug šiuo lygiu.

„Fitch“ atsisakė mažinti Kataro skolinimosi reitingą

Kelių šalių sprendimas nutraukti diplomatinius santykius su Kataru neturės įtakos jo skolinimosi reitingui. Tai antradienį pranešė tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“, informuoja „Reuters“.

Agentūra Kataro skolinimosi reitingą įvertino ties AA lygiu su stabilia perspektyva.

Kartu „Fitch“ pažymi, kad, jeigu konfliktas tęsis ilgą laiką, ekonominiai ir finansiniai padariniai Katarui bus daug rimtesni. Lemiamos įtakos šalies reitingui turės keletas veiksnių, įskaitant Kataro politinę reakciją ir vidinio stabilumo palaikymą.

Agentūros manymu, Kataro turima grynoji užsienio valiutų pozicija leis jam įveikti laikinus makroekonominius sunkumus. Dujų eksportas iš šalies į JAE greičiausiai bus tęsiamas, prognozuoja agentūros ekspertai.

Nemažų nuostolių gali patirti turizmo sektorius, smarkiai sumažėjus lankytojų iš kitų Persijos įlankos šalių. Valstybinės aviacijos bendrovės „Qatar Airways“ pajamos turėtų smukti dėl silpnų srautų ir atšaukiamų skydžių.

Birželio 5 d. laikraštis „The Financial Times“ pranešė, kad Kataro valdžia sumokėjo tarptautiniams teroristams šimtus milijonų dolerių už karališkosios šeimos narių, pagrobtų pietiniame Irake, išlaisvinimą. Šaltinis, artimai susijęs su Kataro vyriausybe, patvirtino laikraščiui, kad lėšos buvo pervestos, tačiau teigė nežinantis tikslios sumos ir lėšų paskirties.

Tą pačią dieną Saudo Arabija, Bahreinas, JAE ir Egiptas paskelbė nutraukiantys diplomatinius santykius su Kataru, apkaltinę jį teroristinių organizacijų rėmimu bei padėties regione destabilizavimu. Prie minėtų šalių prisijungė Jemenas, laikinoji Libijos vyriausybė, Maldyvai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)