VMI specialistai neabejoja, kad iki kasos aparatų įvedimo daugelis turgaus prekiautojų tik dangstėsi verslo liudijimais. Tai leisdavo įmonėms, kurios šiems prekiautojams oficialiai tiekė maisto produktus, popieriuje mažinti savo pajamas ir sykiu dirbtinai apkarpyti mokesčius. Anot VMI, akivaizdžiausias to įrodymas – tai, kad buvę „patentininkai“ staiga tapo įmonių, iš kurių pirkdavo prekes, darbuotojais. Mokesčių inspektorius stebina ir tai, kad didžiųjų miestų turgavietėse neregėtai išaugo pardavimų apimtys – juolab, kad jokio vartojimo bumo šalyje neužfiksuota.

Įvedė kasos aparatus – padaugėjo darbuotojų

Bene ryškiausios permainos matomos sostinės turgavietėse. Kaip DELFI teigė Vilniaus apskrities VMI viršininko pavaduotojas Mindaugas Almantas, septyniose turgininkams prekes tiekusiose įmonėse nuo šių metų pradžios oficialiai įsidarbino net 42 buvę „patentininkai“.

Viename iš sostinės turgų esą apskritai nebeliko mėsa ir jos gaminiais prekiaujančių fizinių asmenų. Dabar ten prekiauja tik įmonės, nors dar neseniai su verslo liudijimais tuo vertėsi 34 turgininkai. Jie, beje, niekur nedingo – dabar buvę pavieniai prekiautojai oficialiai dirba didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonėse.

M. Almanto teigimu, šios permainos įrodo, kad kasos aparatų įvedimas turguose sėkmingai traukia pinigus iš šešėlinės ekonomikos. Vilniaus apskrities VMI viršininko pavaduotojas pažymi, kad iki kasos aparatų įvedimo realiai įmonėms, o ne sau dirbę turgininkai susimokėdavo tik už verslo liudijimą, o dabar į valstybės kasą pagaliau plaukia visi mokesčiai.

„Įmonės, kurios anksčiau prekeivių pagalba slėpdavo darbo santykius, dabar įdarbino juos pilnateisiais darbuotojais ir atsisakė tos mokesčių vengimo schemos, - konstatavo M. Almantas. - Įmonei neoficialiai sutarus su „patentininku“, jai praktiškai jokios mokestinės prievolės nėra. O įdarbinus, įsigalioja visi mokesčiai: tiek pajamų mokestis, tiek mokesčiai „Sodrai“. Reikia skaičiuoti ir visus kitus likusius mokesčius. O verslo liudijimą nusipirkęs asmuo sumokėdavo tik vienkartinį verslo liudijimo mokestį.“

Anot pašnekovo, kol kas sunku suskaičiuoti, kiek mokesčių papildomai įbyrės į valstybės kišenę, tačiau kasos aparatų įvedimo nauda VMI nekelia jokių abejonių.

Turguose krizė jau baigėsi?

VMI stebėjo, kaip keitėsi prekybos tendencijos 79 turgavietėse visoje šalyje. Panašu, kad turguose krizė baigėsi vos įvedus kasos aparatus. VMI duomenimis, nuo kasos aparatų įvedimo stebėtose turgavietėse apskaitomų pajamų padaugėjo 23 proc. Kai kuriuose turguose oficiali prekyba klestėte suklestėjo.

Pavyzdžiui, Alytaus apskrities turgavietėse pardavimai išaugo net 62 proc. Kai kurių mokesčių inspektorių stebėtų prekiautojų oficialios pajamos išaugo kone dvigubai, o vienas rekordininkas iš prekybos turguje sugebėjo gauti beveik trissyk daugiau, nei gaudavo iki kasos aparatų įvedimo.

Kauno apskrityje užfiksuotas 41 proc. prekiautojų pajamų šuolis. Laikinojoje sostinėje taip pat dirba turgaus prekeivis, kurio piniginę kasos aparatai pastorino labiausiai – jo oficialios pajamos iš prekybos padidėjo net 5,5 karto.

Vilniaus apskrityje VMI stebėtų turgininkų pajamos padidėjo vidutiniškai 23 proc., Klaipėdos apskrityje – 13 proc. Tiek sostinėje, tiek uostamiestyje mokesčių inspektoriai rado po vieną prekiautoją, kurio oficialias pajamas kasos aparatų įvedimas padidino trigubai.

Anot M. Almanto, tokia statistika tik darsyk įrodo, kad turgavietėse iki kasos aparatų įvedimo iš tiesų klestėjo šešėlinė ekonomika. Tiesa, „šešėlis“ iš turgų toli gražu nėra išgyvendintas. Pašnekovo teigimu, daugelis prekiautojų tikriausiai nusukinėja mokesčius netraukdami dalies prekių į apskaitą ir klientams neduodami kasos čekių, tačiau tokius pažeidėjus reikia nutverti už rankos.

VMI ketina ir toliau vykdyti aktyvią turgaviečių stebėseną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)