Pasak jo, išėję į pensiją didesnį „šoką“ pajaus daugiau uždirbantys asmenys, nes jiems pensijoje gauti panašias pajamas, kaip darbo metu, bus pakankamai sunku.

„CVMarket“ apklausos duomenimis, 65 proc. gyventojų mano, kad „Sodros“ pensijos pragyvenimui nepakaktų. Kas trečias mano, kad pensijai turėtų užtekti „Sodros“ ir antros pakopos pensijų fondo mokamų lėšų sumos. Tačiau 20 proc. darbingų gyventojų tiki, kad rūpintis pensija dar per anksti.

Š. Ruzgio teigimu, prognozuojama, kad ateityje pensininkams bus dar sunkiau – dėl demografinės padėties „Sodra“ negalės užtikrinti net 40 proc. vidutinių pajamų siekiančios pensijos.

Džiaugiamasi, kad gyventojai aktyviau pradeda pensijai kaupti trečios pakopos pensijų fonduose. Pernai metais skaičiuojama 20 mln. Lt padidėjęs turtas trečios pakopos fonduose iki 130 mln. Lt.

Pristatydamas naują DNB pensijų skaičiuoklę, Š. Ruzgys modeliavo, kad 35 metų 2250 Lt uždirbantis asmuo trečios pakopos pensijų fondui turėtų investuoti papildomai po 100 Lt (planuojama „Sodros“ pensija – 858 Lt, išmoka iš antros pakopos fondo – 219 Lt – 62 proc. mėnesinių pajamų), kad pensijoje asmuo gautų 80 proc. savo mėnesinių pajamų (1390 Lt).

Šarūnas Ruzgys
Antru atveju, kaip pavyzdys, pateikiamas 55 metų žmogus, uždirbantis apie 6 tūkst. Lt, kaupiatis tiek antroje, tiek trečioje pakopoje (po 200 Lt) ir turintis laisvo turto už 100 tūkst. Lt. Planuojama, kad jo „Sodros“ pensija bus 1612 Lt, iš antros pakopos jis gaus 267 Lt, iš trečios – 191 Lt, kito laisvo turto išmoka – 442 Lt. Taigi iš viso asmuo gautų 2521 Lt pajamų per mėnesį. Tai sudarytų apie 55 proc. dabartinių pajamų. Jei asmuo norėtų gauti 80 proc. dabartinių pajamų, jam reikėtų papildomai trečiame fonde investuoti po 2 tūkst. Lt. Lūkesčiai pensijoje gauti norimą sumą tokiam asmeniui būtų brangūs.

Š. Ruzgys, analizuodamas duomenis ir pajamų pensijoje galimybes, teigė, kad kuo mažesnės pajamos (1500 Lt ir mažiau), tuo didesnė tikimybė, kad žmogaus pragyvenimo standartas, išėjus į pensiją, nei ir nieko nedarant, liks labai panašus.

Visai kitoks likimas laukia daugiau uždirbančių žmonių.

„Esant didelėms pajamoms, tačiau gyvenant „plačiai“ ir nesugebėjus sukaupti pakankamai ženklių sumų, išėjus į pensiją galima labai lengvai susidurti su didžiulį „šoką“ sukeliančiu gyvenimo įpročių pasikeitimu“, - teigė Š. Ruzgys.

Vis dėlto kuo daugiau metų yra likę iki pensijos, tuo lengviau sukaupti norimą sumą atidedant net ir nedideles sumas per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (426)