Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ ir kituose interneto puslapiuose neseniai pasirodė skelbimas, kad išnuomojamos patalpos kampiniame Gedimino pr. ir Gynėjų g. name.

Ilgą laiką šiose patalpose greta kitų maitinimo įstaigų veikia kinų restoranas „Rytai“, kuriame mėgsta lankytis ir reikalus aptarti ne tik aplinkinių biurų darbuotojai, bet ir Seimo nariai, verslininkai, taip pat neretai apsilanko ir patys kinai.

228 kv. m metrų patalpos išnuomojamos už 4 tūkst. Eur (1 kv. m – 17,51 Eur). Skelbime jos aprašomos taip:

„Šiose patalpose jau daug metų veikia restoranas, susiformavęs pastovių klientų srautas. Šios gatvės atkarpoje susikoncentravę įvairių virtuvių ir stilių restoranai. Klientams mokamas ir patogus parkavimas prie patalpų. Netoliese yra daug įmonių bei valstybinių institucijų (Seimas, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, verslo centras „Vertas“ ir pan.). Vasaros metu yra prie restorano patalpų įrengiama lauko kavinė-terasa. Yra visi leidimai restorano veiklai“.

Internete restoranas „Rytai“, kviečiantis lankytojus pavalgyti ne tik Gynėjų, bet ir Naugarduko gatvėje (pastarasis apskritai yra bene pirmasis kinų maisto restoranas Lietuvoje) ne tik į šią vietą, bet ir savo puslapyje nenurodo rekvizitų juridinio asmens, kuriam jis priklauso.

Vis dėlto užsukus čia pasivaišinti buvo pateiktas UAB „Restoranas Rytai“. Beje, nemažai jo lankytojai dar prieš kelis mėnesius buvo informuoti, kad atsiskaityti banko kortelėmis „laikinai“ negalima. Tiesa, to negalima daryti iki šiol.

Paskambinus į restoraną, jo šeimininkė nenorėjo komentuoti situacijos, sakė, kad jis veikia kaip veikė, o apie nuomą nieko nežinanti.

Bendrovės „Ober-Haus“ atstovai taip pat nekomentavo, paaiškino, kad tiesiog teikia nuomininkų paieškos paslaugą, pakartojo, kad jų užsakovai nieko nekomentuos ir patikino, kad čia nėra nieko „ekstravagantiško“.

Registrų centro duomenimis, dalis išnuomojamų restorano patalpų priklauso bendrovei „Mondlo“, kita dalis – „Swedbank“.

Šio atstovas Saulius Abraškevičius informavo, kad šias patalpas bankas nuomoja išperkamosios nuomos (lizingo) būdu.

„Gerbdami banko ir kliento santykius, detalesnės informacijos pateikti neturime galimybės“, – pakomentavo jis.

„Mondlo“ oficialiai yra registruota būtent tuo adresu, kuriuo veikia ir kinų restoranas ir kurio patalpos dabar išnuomojamos. „Sodros“ duomenimis, bendrovė turi tris darbuotojus. Mokestinių įsiskolinimų ji neturi.

Vis dėlto 2005 m. „Mondlo“ bylinėjosi su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI). Tada Vyriausiasis administracinis teismas neskundžiama nutartimi nusprendė, kad VMI ir žemesnės instancijos teismas bendrovei teisingai nustatė pelno mokesčio nepriemoką.

Ši susidarė, kai įmonė už 100 tūkst. Lt (beveik 29 tūkst. Eur) pardavė restorano patalpas Naugarduko gatvėje vienam iš akcininkų, o vėliau sudariusi lizingo sutartį su „Hanza lizingas“ (dabar – „Swedbank lizingas“) tas pačias patalpas nupirko už 300 tūkst. Lt (86,9 tūkst. Eur).

Teismas nustatė, kad būtent ši, o ne triskart mažesnė suma ir turėjo būti laikoma pelno mokesčio baze, nuo kurios buvo privalu sumokėti mokestį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)