Kaip galima padėti Ukrainai?

Ukrainoje dirbantis ekonomistas Adomas Ąžuolas Audickas laidos pradžioje atsakė, ar jau galima pamatuoti tikslų poreikį, ką ir kaip būtų galima pagelbėti Ukrainai.

„Be abejonės, kad galima. Nebus skaičiai labai tikslūs, galima įvairiais metodais skaičiuoti, kokie yra nuostoliai. Mano manymu, reikėtų imti patį agresyviausią metodą ir skaičiuoti tiek tiesioginius nuostolius, tiek netiesioginius. Tiesioginiai nuostoliai yra paskaičiuoti apie šimtas milijardų dolerių jau dabar. Tai yra trijų savaičių senumo skaičiai, skaičius galbūt ir būtų kiek didesnis nei šimtas milijardų, bet nuostoliai yra netiesioginiai. 

Tiesioginiai yra infrastruktūros sunaikinimas, būsto sunaikinimas, kitų pastatų, o netiesioginiai – ekonomikos praradimas, gyvybių praradimas. Gyvybes, žinoma, labai sunku įvertinti, bet panašu, kad realūs netiesioginiai nuostoliai būtų penkis ar dešimt kartų didesni nei tiesioginiai.

Suma yra labai didelė. Svarbu, kad jau dabar Ukraina galėtų rezervuotis dalį lėšų šiam atstatymui. Atstatymas galbūt irgi nėra tinkamas žodis, turbūt reikėtų sakyti modernizacija, nes nereikia atstatyti to, kas buvo, reikia atstatyti geriau. Lėšos yra jau dabar areštuotos G-7 šalių apie keturi šimtai milijardų, Rusijos centrinio banko, taip pat Rusijos oligarchų verslininkų ir kitų šaltinių suma bendrai galėtų siekti jau dabar apie vieną trilijoną dolerių. Galima jau dabar rezervuoti tas lėšas ir po to spręsti, kaip jas naudoti, bet mes turbūt pakalbėsime vėliau apie tai, kaip jas naudoti“, – sako pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)