Kaip DELFI aiškino advokatas Andrius Iškauskas, paveldėtojas ir turto administratorius – visiškai skirtingos sąvokos.

„Kadangi velionis buvo įmonės akcininkas, pagrindinis akcininkas, mes paprašėme teismo išduoti teisę administruoti tą turtą tam, kad įmonė galėtų toliau veikti ir neliktų be šeimininko, kad būtų toliau mokami atlyginimai ir panašiai. Mes pateikėme prašymą Klaipėdos apylinkės teismui ir prašėme, kad jie leistų administruoti kaip administratoriams, o ne kaip paveldėtojams“, – sakė jis.

Pagrindinis skirtumas tarp turto paveldėjimo ir tapimo jo administratoriumi, kaip tikino advokatas, yra tas, kad turto administravimas yra laikinas, o turtas negali būti parduotas.

„Tai reiškia, kad mes turime su turtu protingai elgtis, jį saugoti, išlaikyti, bet klientai nėra turto savininkai, kurie gali su turtu bet kaip elgtis, tarkime, parduoti, keisti ir pan. Administratorius yra kaip laikinas turto akcininkas“, – sakė jis.

„Tai svarbus žingsnis byloje. Teismas patvirtino velionio valią ir Aistės Karpavičienės bei Henriko Karpavičiaus įgaliojimus rūpintis verslu ir kitu turtu, kurį jiems testamentu paliko Raimondas Karpavičius. Kartu tai svarbi naujiena įmonės darbuotojams ir partneriams: turto administratoriaus paskyrimas suteikia tuos pačius įgaliojimus priimti su verslu susijusius sprendimus, kokius turėjo velionis R.Karpavičius. Šis sprendimas užtikrina verslo stabilumą“, – komentavo Daiva Ušinskaitė-Filonovienė, advokatų kontoros „WINT“ vadovaujančioji partnerė.

H.Karpavičius paskirtas paveldėto verslo – UAB „Karpis“, valdančios UAB „“Marijampolės pieno konservai“ ir pieno perdirbimo verslą Ispanijoje – įmonių akcijų administratoriumi.

A.Karpavičienė paskirta paveldėto nekilnojamojo turto administratore.

Iš viso UAB „Marijampolės pieno konservai“ dirba daugiau nei 600 žmonių, įmonės pardavimo pajamos pernai viršijo 100 mln. eurų. Didžiąją dalį produkcijos įmonė eksportuoja.

Teismas taip pat atmetė į palikimą pretenduojančio Roko Karpio reikalavimus pritaikyti turtui areštą ir paskirti turto administratorių.

Antradienį DELFI skelbė, kad į Vilniaus apylinkės teismą dėl testamento paskelbimo negaliojančiu su ieškiniu kreipėsi ir verslininko sūnus Rokas Karpis. Jis teismo prašė verslininko turtui taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Kaip DELFI patvirtino Teismo atstovė ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Rimantė Kraulišė, Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Igoris Kasimovas pirmadienį priėmė sprendimą patenkinti R. Karpio prašymą byloje dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)