„Svarstant, kodėl reikia tokio banko, reikėtų pirmiausia pasižiūrėti į situaciją regionuose. Mūsų komerciniai bankai traukiasi iš regionų, naikina savo filialus. Kalbant apie pagalbą smulkiam ir vidutiniam verslui, kas Lietuvoje yra ypač aktualu, iš tikrųjų komerciniuose bankuose stinga to dėmesio ir pagalbos būtent tai sričiai. Būtent pandemija ir šita situacija dėl paramos įmonėms, kurie patyrė nuostolių dėl koronaviruso, parodė, kad Lietuvos komerciniai bankai iš tikrųjų nėra tokie lankstūs smulkiųjų ir vidutinių įmonių atžvilgiu“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Skvernelis apie Valstybinio plėtros banko steigimą: pandemija aiškiai parodė, kad būtina turėti alternatyvą

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad dabar tinkamas metas kalbėti apie Valstybinio plėtros banko (VPB) steigimą. Premjero teigimu, koronaviruso pandemija dar labiau išryškino jo būtinybę.

„Pandemijos situacija dar kartą parodė, kad turi turėti kažkokią alternatyvą, nes, jei mes kalbėjome ir dar kalbame apie pagalbą įmonėms, ypač apie jų likvidumo užtikrinimą, surasti finansinį tarpininką praktiškai buvo misija neįmanoma“, – Seime žurnalistams sakė premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, VPB steigimas keltų ir tam tikrų iššūkių. Pasak S. Skvernelio, būtų būtina užtikrinti jo veiklos skaidrumą ir efektyvumą.

„Aš manau, kad dabar reikia kalbėti apie patį principą. (...) Aišku, yra tam tikros rizikos, reikia užtikrinti galimo banko veiką, veiklos skaidrumą, efektyvumą. Koks valdymo modelis būtų pasirinktas? Manau, kad tai galėtų būti arti 50/50 su valstybe ir su privačiu investuotoju“, – teigė premjeras.

Šimonytė: tokiam bankui atsirasti Lietuvoje nėra daug erdvės

Seimo konservatorių frakcijos narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė sako, kad Lietuvoje nėra pakankamai erdvės atsirasti valstybiniam bankui.

„Didesnė problema yra ta, kad savo parodymuose iniciatoriai kartais kalba apie plėtros banką, kartais apie valstybinį banką. Jeigu mes kalbėsime apie valstybinį banką, kuris atlieka visas klasikines banko funkcijas, tai yra priima indėlius ir dalina paskolas, tai reiškia, kad užkrauna tam tikrą riziką (...), priimdamas gyventojų indėlius, tada vertinimas, bent mano asmeniškai, būtų visiškai kitas. Mes turėjome labai liūdnos patirties valstybinių bankų. Nemanau, kad yra labai daug erdvės tokiam bankui čia atsirasti, veikti skaidriomis rinkos sąlygomis ir pasiūlyti kažkokias kitokias sąlygas Lietuvos verslui ir gyventojams, palyginti su tais bankais, kuriuos turime šiuo metu“, – Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

„Taip, bankų konkurencija yra problema, rizikos labai atsargus vertinimas, ypač krizės atvejais, yra problema, bet bankai yra tokia institucija, kad mes negalime tikėtis, kad jie brangiai mokės už indėlius ir pigiai skolins, nes tai yra verslo modelis, kuris neveikia“, – sakė konservatorė.

Ji taip pat pridūrė, kad į antradienį Seime svarstomą siūlymą dėl Valstybinio plėtros banko steigimo ji žiūri kaip „į viešųjų ryšių akciją, nes jis yra apie nieką“.

23 valdančiajai koalicijai priklausančių parlamentarų grupės vardu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas antradienį ketina pateikti Seimui siūlymą svarstyti galimybę steigti Valstybinį plėtros banką (VPB).

Nutarimo projekte siūloma įgalioti Lietuvos Vyriausybę nedelsiant pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Europos struktūrinių reformų paramos direktoratu (DG REFORM) dėl techninės pagalbos Valstybinio plėtros banko steigimo klausimais ir svarstyti dėl galimybės valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.

Projekto autoriai pabrėžia, kad smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) kredito prieinamumas Lietuvoje yra vienas mažiausių ES, o Valstybinio plėtros banko įkūrimas ir valstybės dalyvavimas kredito įstaigų kapitale galėtų sumažinti šį rinkos trūkumą.

Manoma, kad VPB padidintų finansinių paslaugų prieinamumą šalyje, ypač regionuose, ir galėtų paskatinti tvarią konkurenciją bankiniame sektoriuje.