Todėl, pasak politiko, santykius su Kinija turi gerinti ir Lietuva.

„Nė viena ES ir NATO šalis neblogina santykių su Kinija ir labai džiaugiasi, kad ekonominiai santykiai yra labai geri. Nes jeigu taip nebūtų, šiandien Kinija Rusijai tikrai padėtų“, – Žinių radijui penktadienį sakė „valstiečių“ lyderis.

„Šiandien Kinija rizikuoja vieninteliu ir labai svarbiu dalyku – ekonominiais santykiais su tuo pasauliu, iš kurio gyvena ir gauna didžiules pajamas“, – pridūrė jis.

Pekinas susilaiko ir Maskvos pajėgų invazijos į Ukrainą viešai nepasmerkia, tačiau aktyviai karo veiksmų taip pat neremia. Vakarų šalys baiminasi, jog Kinija gali pradėti siųsti ginkluotę rusams Ukrainoje ar padėti apeiti Kremliui įvestas sankcijas.

R. Karbauskio teigimu, šioje situacijoje geri ekonominiai santykiai „yra mūsų garantas, kad Kinija netaps Rusijos partneriu šituose dalykuose“.

„Suprantu, kad kita pusė turi kitus argumentus, jie sako, kad Kinija ne tokia kaip JAV, bet jie niekada tokia ir nebus. Ji yra komunistinė, turime tą gerai suprasti“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Dėl to, pasak jo, Lietuva turi išspręsti Taivano atstovybės pavadinimo klausimą: „Tai – sprendimas, kuris yra neišvengiamas, nes nuostoliai yra milžiniški.“

Lietuva pernai leido Taibėjui atidaryti atstovybę šalyje Taivano pavadinimu. Šis žingsnis užtraukė Pekino rūstybę – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą.

Dėl šių veiksmų Europos Sąjunga sausio pabaigoje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl Kinijos prekybos praktikos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)