Tokiomis įžvalgomis dalinasi įmonių kreditingumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas.

„Nuo kovo 16 iki 31 dienos Lietuvoje įregistruotos 325 naujos įmonės. Pernai tuo pat metu gimė 567 nauji verslo subjektai, t.y. 242 daugiau nei šiemet. Kaip ir reikėjo tikėtis, daugiausiai naujų įmonių registruota Vilniaus apskrityje – 179. Tai sudaro 55,1 proc. visų šiųmetinių naujokių. 2019 metų kovo antroje pusėje šioje apskrityje įregistruotų įmonių dalis sudarė tik 45,5 proc. Antra su 73 naujais verslais buvo Kauno apskritis. Klaipėdos apskrityje atsirado 27 naujos įmonės. Paskutinėje vietoje su 1 nauja įmone atsidūrė Utenos apskritis. Nauji verslai kūrėsi visose dešimtyje Lietuvos apskričių.

Ir įregistruotų įmonių įvairovė gana didelė. Lietuviai per dvi karantino savaites įsteigė 8 asociacijas, 2 bendrijas, 1 kooperatinę bendrovę, 2 labdaros ir paramos fondus, 18 viešųjų įstaigų. Pernai metais, kovo antroje pusėje, dar gimė 2 advokatų profesinės bendrijos, 1 akcinė bendrovė, 1 užsienio juridinio asmens filialas. Beje, šiemet mažosios bendrijos gausumu aplenkė uždarąsias akcines bendroves. Pastarųjų įregistruota 146, o mažųjų bendrijų – 147. Pernai metais su 49 įmonių persvara pirmavo UAB-ai“, – sako jis.

Šmaikštūs ir greitai reaguojantys

Net ir krizės akivaizdoje lietuviai buvo kūrybingi ir įmonėms suteikė šmaikščius vardus: „Karšio uodega“, „Kitaip nebus“, „Pamaiva ir Ko“, „Tiks tik tau“, „Šmutkių rojus“, „Knaipė“, „Lengva žemė“, „Dešimtą kerpu“, „Pelėdų kava“, „Skonio chuliganai“, „Bankiras“, „Geriausia įmonė“, „Kojinių karalius“, „Žalioji ragana“, „Sensėjus“, „Tobulas mėnulis“, „Reklamos kepėjai“, „Toks kitoks“, „Priklausomi nuo teniso“, „Išdrįsk keisti“, „Augimo lyderiai“.

Regis, lietuviai reaguoja ir į tai, kad vyksta pasaulyje. Štai Kinijoje po karantino pastebimas didelis skyrybų pliūpsnis. Verslūs tautiečiai tam jau pasiruošė – kovo 18 d. įregistravo įmonę „Skyrybų mediatoriai“. Karantinas pakėlė interneto paslaugų paklausą – lietuviai atsakė mažosiomis bendrijomis „Debesų serveriai“ bei „Skaitmeniniai prekybos sprendimai“.

Kiek netikėta, kad šiemet daugiau buvo įmonių, kurios balandžio 1 d. turėjo samdomų darbuotojų. Vieną dirbantįjį samdė buvo 8,6 proc. šiųmetinių naujokių (pernai 5,6 proc.), daugiau kaip vieną - 1,8 proc. (1,4 proc.) naujų verslų. Likusios naujokės balandžio 1 d. pasitiko neturėdamos nė vieno samdomo darbuotojo.

Tačiau sunkmetis vis dėlto daro įtaką versliems lietuviams. Pernai metais, kovo trečią savaitę buvo įregistruotos 268 įmonės, o ketvirtą – jau 299. Šiemet seka pasikeitė: trečiąją savaitę naujokių įsteigta daugiau nei ketvirtą (atitinkamai 191 ir 134).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)