aA
Karaimas Jurij Špakovski su kolega ant Galvės ežero kranto Trakuose turi nuosavą karaimų maisto restoraną pavadinimu „Kybynlar“. Ten, kaip jau galima nuspėti, vienas svarbiausių patiekalų – kibinai, tačiau pats Jurij teigia šį patiekalą valgantis itin retai. Kibinai, kaip išduoda, jam yra tikrų tikriausias šventinis patiekalas, todėl tam reikalingos ir išskirtinės progos.
Kybynlar
© DELFI

Su Jurij susitinkame vienos darbo dienos pavakaryje. Žmonių restorane, kaip užsimena, jau nedaug, mat baigėsi vasara, baigėsi ir klientų antplūdis.

Vyras kviečiasi apie jo verslą pasikalbėti laive, mat jis tokių su verslo bendrasavininku turi net keturis. Sutinkame, o laivui atsišvartavus nuo kranto prasideda ir pokalbis.

Jurij – tikrų tikriausias karaimas, o kelintos kartos Trakuose tiksliai, jau pats ir nebesuskaičiuoja, tik sako, kad čia, kiek šiandien žino, jo giminaičiai gyveno jau seniai.

„Oficiali statistika, yra tokia, kad Lietuvoje gyvena nuo 250 iki 300 karaimų. Trakuose jų gyvena apie 50-80“, – skaičius apie savo tautybę beria jis.

Įdomu ir tai, kad žodį „kibinas“ Jurij taria kitaip, nei mums įprasta. „Kibin“, – sako jis ir riestinį kirtį deda ant antrosios i.

Jurij su kolega šiandien Trakuose turi restoraną „Kybynlar“, kuris veikia nuo 2002-ųjų. Tai, kaip teigia, šeimos verslas, nes jam šeimininkauti padeda ir žmona, sūnėnas Artūras. Tiesa, verslo partneris, kaip pabrėžia, ne giminaitis, tačiau tikras tautietis – karaimas.

„Maisto gamyba man visada buvo įdomi bendrai, tas užsiėmimas mane visada traukė, o restoranas – siekis parodyti kibinus.

Jie viešoje erdvėje atsirado 1950-aisiais Trakuose. Mūsų močiutės ėjo, gamino, ruošė ir mokino. Per ilgą istoriją jis tapo tokiu ne tik bendriniu pavadinimu, bet ir reiškiniu. Štai nuvažiuoji į Palangą ir jums ten siūlo kibinus, nuvažiuojat į Anykščius – vėl siūlo kibinus“, – pasakoja jis.

Kaip patikslina, pirmiausia restorano sumanymas buvo parodyti kas yra kibinas, o vėliau – kad tai ne vienintelis karaimų tradicinis patiekalas. Visgi, kaip sako, verslo akcentas ne kibinai ir užkandžiai – o, bendrai, karaimų kultūros atskleidimas per patiekalus.

Visgi turėti restoraną Trakuose, nors ir atrodo paprasta, taip nėra, sako jo savininkas. Restorane jaučiamas didelis lankytojų sezoniškumas ir nors tendencijos švelnėja, vasarą žmonių daug, o orams vėstant – klientų mažėja.

Jurij pasakoja ir apie kibinų gamybą. Sako, kad juos savo restorane ruošia taip, kaip buvo ruošiama jo paties namuose, o nuo šeimininkės, kaip teigia, kiek skiriasi ir jų receptas, mat kiekviena kažką įdeda nuo savęs.

Naujų rūšių skonių kibinų, kuriuos dažnai galima rasti kitose kavinėse ir restoranuose, jis teigia taip pat neišradinėjantis ir akcentuoja, kad jų tikslas – parodyti tik tradicinius valgius.

„Visos kitos kibinų variacijos – tik variacijos, todėl jos nesutampa su mūsų koncepcija“, – pabrėžia jis ir vardija, kad pas juos galima rasti vos keletą rūšių su mėsa ir be jos.

Kybynlar
Kybynlar
© DELFI

Paklaustas, kada paskutinį kartą pats valgė kibinus, vyras juokiasi.

„Aš neprisimenu“, – sako ir bando spėti, kad gal tai buvo prieš du mėnesius.

„Tai karaimams yra ne kasdieninis patiekalas namuose. Aš galiu juos valgyti bet kada, bet man tai – šventinis maistas ir man reikia progos.

Taip pat tam reikia skirti laiko – juos namuose ruošiame patys“, – teigia jis ir jau vėl juokauja, kad susierzino, todėl grįžęs namo tarsis su žmona juos pasigaminti greičiau nei ateis Kalėdos.

Netrukus į pokalbį įsitraukia ir Jurij sūnėnas Artūras, kuris sako, kad atvykę į Trakus svečiai minimum turi padaryti tris dalykus: aplankyti Trakų salos pilį, paragauti tikrų karaimiškų kibinų, nes Trakai – jų sostinė, ir paragauti specifinio karaimų gėrimo.

Jurij pasakoja, kad šiandien turi ir keturis laivus – du didelius, du mažus, kurie plaukioja ežerais aplink pilį.

„Du mažiukai yra varomi saulės energija. Jie talpina devynis žmones ir yra ekologiški“, – pasigiria jis.

Vyras sako, kad tai, jog atvykstantiems turistams jis pasiūlė dar vieną pramogą – pasiplaukiojimus laivais, jam iš dalies pasiteisino.

„Bet jei jūs klausiate apie žaibišką jų atsipirkimą ar galimybę pralobti – tai tikrai ne ta kryptis.

Tai sunkus sezoninis darbas. Jis gali trukti tris mėnesius, gali trukti du. Paskutinės dvi vasaros buvo labai dėkingos, bet kai oras blogas – paslaugų nereikia“, – jau lydėdamas po pasiplaukiojimo sako jis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(29 žmonės įvertino)
4.2069

Nefinansinių įmonių pajamos trečiąjį ketvirtį sudarė 24,8 mlrd. eurų

Šių metų trečiąjį ketvirtį šalies nefinansinių įmonių pajamos už parduotas prekes ir...

„Barbora“ pristato naują paslaugą – prekes bus galima atsiimti neišlipant iš automobilio (1)

Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ Vilniuje , Kaune ir...

Butkevičius apie nereikalingus mokestinius projektus: tai yra viena iš chaoso valstybėje priežasčių (11)

Parlamentaras Algirdas Butkevičius teigia, kad nereikalingi mokestinių įstatymų projektai yra...

Kredito unijų sektorius dirba pelningai, bet kai kurių portfeliuose išaugo blogų paskolų dalis

Šalies kredito unijų sektoriaus veikla ir toliau yra pelninga. Jis per 2019 m. pirmuosius tris...

Į pensijų fondus šiemet pervesta 395 mln. eurų (15)

Į asmenines gyventojų sąskaitas pensijų kaupimo fonduose šiemet iš viso pervesta daugiau kaip...

Top naujienos

Jakilaitis paskelbė viešą laišką Skverneliui: tai bandymas pasisavinti visai valstybei vertingą žodžių junginį (191)

Antradienį paaiškėjus, kad premjeras Saulius Skvernelis prezidento rinkimuose naudotą šūkį...

Palionis paaiškino, kaip į Kauną bus perkeliama ministerija – tai palies dar vieną įstaigą (5)

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis paaiškino, kaip, remiantis darbo grupės išvadomis į...

Narkevičius apie Skvernelio gatvės skandalą: tai verta pasididžiavimo (29)

Trečiadienį posėdžiavęs Seimo Ekonomikos komitetas (EK) sprendė kelių rezervo lėšų...

Viena labiausiai saugomų teritorijų Lietuvoje: šiame krašte net ir žiema laikosi tvarkos

Tarp Kauno ir Jurbarko esančio vaizdingo Nemuno slėnio dešiniajame krante įsikūrę miesteliai...

Įvertino savivaldybes: geriausia – sostinė, tačiau įvardijo ir blogiausią pildoma (2)

Vilnius gerokai lenkia kitas Lietuvos savivaldybes, rodo Vilniaus politikos analizės instituto...

Jauniausia pasaulio premjerė augo „vaivorykštinėje šeimoje“: jaučiausi nematoma (19)

Suomijoje 34 metų Sanna Marin antradienį oficialiai buvo paskirta premjere ir tapo jauniausia...

Prieš 62 gimtadienį Henrikui Daktarui - liūdna žinia iš teismo (9)

Kalėti iki gyvos galvos nuteistas buvęs Kauno šešėlinio pasaulio autoritetas Henrikas Daktaras...

Vieniša mama dirbo per du darbus, bet kai prireikė pagalbos, valstybei pasijuto „per turtinga“ (155)

Viena auginau vaikus, dirbau per du darbus, tačiau staiga tapau per turtinga, – taip į DELFI...

Lukiškių kalėjime planuojama filmuoti garsaus amerikiečių serialo „Stranger Things“ naująjį sezoną (5)

Į Lietuvą ir vėl nusitaikė pasaulinio garso kino kūrėjai. Po HBO serialo „ Černobylis “...

„MG Baltic“ laimėjo bylą prieš Baką apeliacinės instancijos teisme (72)

Vilniaus apygardos teismas antradienį nusprendė, kad žemesnės instancijos teismas šių metų...