aA
Karaimas Jurij Špakovski su kolega ant Galvės ežero kranto Trakuose turi nuosavą karaimų maisto restoraną pavadinimu „Kybynlar“. Ten, kaip jau galima nuspėti, vienas svarbiausių patiekalų – kibinai, tačiau pats Jurij teigia šį patiekalą valgantis itin retai. Kibinai, kaip išduoda, jam yra tikrų tikriausias šventinis patiekalas, todėl tam reikalingos ir išskirtinės progos.
Kybynlar
© DELFI

Su Jurij susitinkame vienos darbo dienos pavakaryje. Žmonių restorane, kaip užsimena, jau nedaug, mat baigėsi vasara, baigėsi ir klientų antplūdis.

Vyras kviečiasi apie jo verslą pasikalbėti laive, mat jis tokių su verslo bendrasavininku turi net keturis. Sutinkame, o laivui atsišvartavus nuo kranto prasideda ir pokalbis.

Jurij – tikrų tikriausias karaimas, o kelintos kartos Trakuose tiksliai, jau pats ir nebesuskaičiuoja, tik sako, kad čia, kiek šiandien žino, jo giminaičiai gyveno jau seniai.

„Oficiali statistika, yra tokia, kad Lietuvoje gyvena nuo 250 iki 300 karaimų. Trakuose jų gyvena apie 50-80“, – skaičius apie savo tautybę beria jis.

Įdomu ir tai, kad žodį „kibinas“ Jurij taria kitaip, nei mums įprasta. „Kibin“, – sako jis ir riestinį kirtį deda ant antrosios i.

Jurij su kolega šiandien Trakuose turi restoraną „Kybynlar“, kuris veikia nuo 2002-ųjų. Tai, kaip teigia, šeimos verslas, nes jam šeimininkauti padeda ir žmona, sūnėnas Artūras. Tiesa, verslo partneris, kaip pabrėžia, ne giminaitis, tačiau tikras tautietis – karaimas.

„Maisto gamyba man visada buvo įdomi bendrai, tas užsiėmimas mane visada traukė, o restoranas – siekis parodyti kibinus.

Jie viešoje erdvėje atsirado 1950-aisiais Trakuose. Mūsų močiutės ėjo, gamino, ruošė ir mokino. Per ilgą istoriją jis tapo tokiu ne tik bendriniu pavadinimu, bet ir reiškiniu. Štai nuvažiuoji į Palangą ir jums ten siūlo kibinus, nuvažiuojat į Anykščius – vėl siūlo kibinus“, – pasakoja jis.

Kaip patikslina, pirmiausia restorano sumanymas buvo parodyti kas yra kibinas, o vėliau – kad tai ne vienintelis karaimų tradicinis patiekalas. Visgi, kaip sako, verslo akcentas ne kibinai ir užkandžiai – o, bendrai, karaimų kultūros atskleidimas per patiekalus.

Visgi turėti restoraną Trakuose, nors ir atrodo paprasta, taip nėra, sako jo savininkas. Restorane jaučiamas didelis lankytojų sezoniškumas ir nors tendencijos švelnėja, vasarą žmonių daug, o orams vėstant – klientų mažėja.

Jurij pasakoja ir apie kibinų gamybą. Sako, kad juos savo restorane ruošia taip, kaip buvo ruošiama jo paties namuose, o nuo šeimininkės, kaip teigia, kiek skiriasi ir jų receptas, mat kiekviena kažką įdeda nuo savęs.

Naujų rūšių skonių kibinų, kuriuos dažnai galima rasti kitose kavinėse ir restoranuose, jis teigia taip pat neišradinėjantis ir akcentuoja, kad jų tikslas – parodyti tik tradicinius valgius.

„Visos kitos kibinų variacijos – tik variacijos, todėl jos nesutampa su mūsų koncepcija“, – pabrėžia jis ir vardija, kad pas juos galima rasti vos keletą rūšių su mėsa ir be jos.

Kybynlar
Kybynlar
© DELFI

Paklaustas, kada paskutinį kartą pats valgė kibinus, vyras juokiasi.

„Aš neprisimenu“, – sako ir bando spėti, kad gal tai buvo prieš du mėnesius.

„Tai karaimams yra ne kasdieninis patiekalas namuose. Aš galiu juos valgyti bet kada, bet man tai – šventinis maistas ir man reikia progos.

Taip pat tam reikia skirti laiko – juos namuose ruošiame patys“, – teigia jis ir jau vėl juokauja, kad susierzino, todėl grįžęs namo tarsis su žmona juos pasigaminti greičiau nei ateis Kalėdos.

Netrukus į pokalbį įsitraukia ir Jurij sūnėnas Artūras, kuris sako, kad atvykę į Trakus svečiai minimum turi padaryti tris dalykus: aplankyti Trakų salos pilį, paragauti tikrų karaimiškų kibinų, nes Trakai – jų sostinė, ir paragauti specifinio karaimų gėrimo.

Jurij pasakoja, kad šiandien turi ir keturis laivus – du didelius, du mažus, kurie plaukioja ežerais aplink pilį.

„Du mažiukai yra varomi saulės energija. Jie talpina devynis žmones ir yra ekologiški“, – pasigiria jis.

Vyras sako, kad tai, jog atvykstantiems turistams jis pasiūlė dar vieną pramogą – pasiplaukiojimus laivais, jam iš dalies pasiteisino.

„Bet jei jūs klausiate apie žaibišką jų atsipirkimą ar galimybę pralobti – tai tikrai ne ta kryptis.

Tai sunkus sezoninis darbas. Jis gali trukti tris mėnesius, gali trukti du. Paskutinės dvi vasaros buvo labai dėkingos, bet kai oras blogas – paslaugų nereikia“, – jau lydėdamas po pasiplaukiojimo sako jis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(29 žmonės įvertino)
4.2069

Prekybos tinklai apsisprendė dėl darbo per Kalėdas – nedirbs nei vienas (86)

Didieji prekybos tinklai Lietuvoje jau nusprendė, kaip dirbs didžiųjų švenčių metu. Kaip ir...

Pasienio alkoholio parduotuvės tebegyvuoja: akcizų didinimas – joms tik į naudą (163)

Ketvirtadienį Seimas pritarė Finansų ministerijos siūlymui didinti akcizą etilo, t.y stipriajam,...

TVF misijos vadovas: prekybos ir bankų mokesčiai būtų perkelti vartotojams (7)

Darbą Lietuvoje baigusios Tarptautinio valiutos fondo ( TVF ) misijos vadovas teigia, jog Lietuvoje...

Įžvalga dėl valstybės valdomų įmonių: padidinus kainas, daugiau sugrįžtų į biudžetą (13)

Ekonomistas Nerijus Mačiulis skaičiavo, jei Lietuvoje veikiančios valstybės valdomos įmonės...

Kinija: išoriniai gandai apie prekybos derybas yra netikslūs

Toliau kylant JAV ir Kinijos prekybos sandorio sudarymo lūkesčiams, vis dar išlieka...

Top naujienos

Jasikevičius „nuleido galvą“, bet savo sistemos keisti nesiruošia: dėl jos nepralaimėjome nė karto (125)

„Nauji žaidėjai dar apstulbę nuo Eurolygos, veteranai dar džiaugiasi finalo ketvertu ir...

Lietuviai Sankt Peterburge gali jaustis turtuoliais: paskaičiavo, kiek kainuoja prabangus savaitgalis dviem (286)

Neigiamus ir baisius dalykus Rusijoje būtų galima vardinti ilgai, bet DELFI Kelionių ambasadorius...

Po naujo meniu pristatymo vyno bei maisto žinovė kirto „Stikliams“: nusileiskite ant žemės (144)

Maisto žinovai ir kritikai apniukusį lapkričio trečiadienį susirinko į šviesų restorano...

Žiema ateina: oro temperatūra artės prie nulio (4)

Naktį stiprokas pietryčių vėjas plėšė debesų skraistę, o pragiedrėjus paryčiui oras...

Prekybos tinklai apsisprendė dėl darbo per Kalėdas – nedirbs nė vienas (86)

Didieji prekybos tinklai Lietuvoje jau nusprendė, kaip dirbs didžiųjų švenčių metu. Kaip ir...

Kissingeris piešia labai niūrų scenarijų: rezultatas gali būti net blogesnis nei Europoje (166)

Vienas žymiausių JAV valstybės sekretorių Henry Kissingeris įspėjo, kad tarp Jungtinių...

Kurtinaitis su „Chimki“ iš Ispanijos grįžta tuščiomis – nusileido ir „Žalgirį“ pralenkusiai Valensijos ekipai

Rimo Kurtinaičio treniruojama Maskvos srities „Chimki“ (6/4) kariauna Eurolygoje per dvigubą...

Pro šalį vėl šaudęs „Žalgiris“ Eurolygoje pralaimėjo ketvirtą kartą paeiliui

Kauno „Žalgirio“ (3/7) komanda Eurolygoje patyrė jau ketvirtą pralaimėjimą paeiliui. Namuose...

Degutienė: dabar medicinos studentai neištvermingi – mokytis 14 val. per parą yra norma (173)

Medikų bendruomenę pastaruoju metu krečia labai skaudūs įvykiai. Vakar pranešta apie medicinos...

Ar daugiau sekso atneš daugiau laimės: mokslininkai turi atsakymą (19)

Visą gyvenimą vaikomės meilę, pinigus ir laimę. Pinigus teks uždirbti, o ar laimę galima...