Anksčiau buvo skelbiama, kad darbai prasidės praėjusį pavasarį, tačiau dėl užtrukusio dokumentų tvarkymo jie vėluoja visus metus.

KTVG direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė DELFI sakė, kad darbus planuojama pradėti nuo prekybinio paviljono ties Turgaus g. rekonstrukcijos ir automobilių stovėjimo aikštelės išplėtimo. Vietoj 64 čia turėtų atsirasti iki 160 vietų automobiliams.

„Šiuo metu jau vyksta paruošiamieji darbai: prekybininkai iš rekonstruojamos dalies perkeliami į naujas prekybos vietas, pastatai atjungiami nuo inžinerinių tinklų. Artimiausiu metu pirmo etapo rekonstruotina teritorija bus aptverta statybine tvora“, - teigė ji.

Remiantis Kalvarijų turgavietės nuomos sutartimi, rekonstrukcija turi būti vykdoma etapais, nes turguje nuolat turi vykti prekyba. Turgaus modernizavimas vyks keturiais etapais, planuojama vieno etapo trukmė – vieneri metai.

Pasak I. Talžūnienės, pagal galimybes rekonstruojamos dalies prekybininkams bus pasiūlytos kitos darbo vietos.

„Dėl sudėtingų esamų bei būsimų inžinerinių komunikacijų neįmanoma išskirti turgaus rekonstrukcijos į atskirus etapus ir vieną nuo kito izoliuoti. Todėl net vykdant statybos darbus viename etape reikės laikinai uždaryti bei rekonstruoti atskiras turgavietės teritorijas nepriklausančias tam etapui. Veikiančios turgavietės rekonstrukcija - didelis iššūkis tiek turgaus administracijai, tiek statybos darbus planuojantiems rangovams“, - pripažino ji.

Atsiras stogelis pirkėjams

Pasak pašnekovės, pagrindiniai turgaus pastatai: rūkytų gaminių paviljonas, žalios mėsos paviljonas bei „Okeanas“, kuriame prekiaujama žuvimi, yra priskirti kultūros paveldui, todėl šie pastatams bus atliekamas kapitalinis remontas išsaugant jų autentiškumą. Jau anksčiau skelbta, kad bus griaunami metaliniai kioskai, o vietoj jų iškils nauji paviljonai smulkiesiems verslininkams.

Po rekonstrukcijos turguje turėtų atsirasti žalios alėjos su poilsio zonomis, centrinėje turgaus dalyje bus įrengta stoginė apsauganti prekybininkus ir turgaus lankytojus nuo blogo oro.

Pasak pašnekovės, po rekonstrukcijos turguje turėtų atsirasti daugiau prekybos vietų. Šiuo metu turguje įrengta 800 vietų, o po rekonstrukcijos jų turėtų būti ne mažiau nei 1350.

Pasiteiravus, kodėl rekonstrukcija prasideda metais vėliau nei buvo skelbta anksčiau, I. Talžūnienė sakė: KTVG perėmus turgų bei pradėjus turgavietės rekonstrukcijos projekto paruošiamuosius darbus, paaiškėjo, kad nėra juridinės galimybės laiku pradėti ir laiku baigti projektavimo procesą. Dėl šios priežasties, buvo peržiūrėti bei suderinti nauji turgavietės rekonstrukcijos terminai“.

Savivaldybės konkursą laimėjusi KTVG įsipareigojo į turgaus rekonstrukciją per ketverius metus investuoti 25 mln. Lt, turgų valdyti ji galės 25 metus, kasmet už jo nuomą miestui mokėdama 1,2 mln. Lt.

Visus turgaus rekonstrukcijos darbus planuojama baigti 2017 m. ketvirtąjį ketvirtį.

Sumažino prekybos vietų apetitą

Vilniaus miesto savivaldybės Investicijų poskyrio vyriausioji specialistė Vilma Lajauskaitė DELFI sakė, kad nesutapimai dėl terminų atsirado dėl praėjusią liepą pakoreguotos sutarties.

Iš pakeistos sutarties matyti, kad vietoj 2 tūkst. vietų šiuo metu bendrovei keliamas reikalavimas įrengti ne mažiau kaip 1350 turgavietės prekybos vietų. Nurodoma, kad ne mažiau kaip 50 procentų prekybos vietų pastatuose ir 30 procentų turgavietės prekybos vietų likusioje teritorijoje turi būti skiriama smulkiesiems prekeiviams.

„Sutartyje nurodoma, kad reikalavimas įrengti 2 tūkst. vietų neatitinka normatyvinių statybos techninių dokumentų bei normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų nustatytųjų reikalavimų“, - rašoma pakeistame dokumente. Numatyta, kad automobiliams turi būti įrengta bent 80 stovėjimo vietų.

Vilniaus miesto savivaldybė ir „KTVG“ turgavietės nuomos sutartis pasirašė 2011 m. lapkričio mėn. Nuo tada įmonei leista valdyti turgų su įsipareigojimais ją rekonstruoti ir administruoti.

„KTVG“ akcininkais yra įmonės „Turkmėnlita“, „Contestus projektai” ir „Sergorus“. Kalvarijų turgų perėmusi bendrovė buvo įkurta prieš mėnesį iki sutarties pasirašymo.

Iki tol turgaus priežiūra besirūpinančiai įmonei „Kalvarijų turgus“, kuri priklausė Vilniaus miesto savivaldybei, 2012 m. vasario mėnesį buvo iškelta bankroto byla.
Visą „Kalvarijų turgaus“ veiklą (pinigų surinkimą, administravimą) perėmė „KTVG“.

Tinklalapio rekvizitai.lt duomenimis, šioje bendrovėje dirba 40 darbuotojų, o jos apyvarta 2012 m. buvo 3-5 mln. Lt. Tuo metu 2011 m. ji pateko tarp įmonių, kurių apyvarta buvo 300-500 tūkst. Lt.

Vilniuje skelbiant konkursą dėl turgaus nuomos buvo kilusios aršios diskusijos, ypač tam priešinosi prekeivių atstovai, kurie piktinosi, kodėl į privačias rankas reikia atiduoti pelningai veikiantį turgų.

DELFI primena, kad senus kioskus naujais paviljonais praėjusį rudenį pakeitė ir S. Konarskio gėlių turgelis.

O seniausias sostinėje Halės turgus privačiai bendrovei „Tugva“ yra išnuomotas nuo 2002 m. Ji 2006 m. baigė šio po stogu esančio turgaus rekonstrukciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)