Finansų analitikai atkreipia dėmesį, kad ir tai kainuoja, o neturint investicinių įgūdžių, geriau ieškoti kitų būdų.

Taupyti reikia ne tik svajonių pirkiniui, bet ir juodai dienai - tai per ekonominę krizę suprato daugelis. Beveik du trečdaliai Lietuvos namų ūkių pirmą praėjusių metų ketvirtį turėjo santaupų. 2009 metais sutaupiusių buvo trečdaliu mažiau. Bankuose lietuviai pernai buvo sukaupę beveik 26 su puse milijardo litų, o grynaisiais – beveik 12 milijardų.

Tačiau mėgstamiausias būdas taupyti – grynaisiais, pasak bankininkų, neveiksmingas. Dėl infliacijos mažėja pinigų vertė, taigi ir perkamoji galia.

Ekonomistai rekomenduoja kas mėnesį bent 10 procentų pajamų atidėti ateičiai, o bankininkai siūlo toliau pasikliauti jų siūlomais taupymo paketais, kurie padės išsaugoti santaupų vertę.

„Kalbame apie tai, kad nebūtina viską laikyti pusės metų ar metų indėliuose, galim savo pinigus išdėliot į didesnį laikotarpį suskaidę ir pasinaudoti kitomis finansinėmis priemonėmis, kaip taupymo lakštai, vyriausybės taupymo lakštai, struktūrizuotos taupymo priemonės, kurios yra su kapitalo garantija“, – teigia „Swedbank“ Taupymo ir draudimo produktų valdymo departamento direktorius Linas Grinevičius.

„Aišku bankai visada siūlo savo produktus, kurie galbūt yra brangesni, negu alternatyvos pasaulyje ir jei pasaulyje įvyko investavimo revoliucija ir pats investavimas yra ženkliai atpigęs, tai Lietuvos žmonių dar ta revoliucija iki galo nepasiekė ir bankiniai produktai gali būti net keletą kartų brangesni nei analogijos užsieny“, – svarsto Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis
Pasak investuotojų asociacijos vadovo, Lietuvoje investuojančių yra gerokai mažiau nei užsienyje, todėl žinios, kaip tai daryti pelningai – menkos. Dėl to, finansų analitikų teigimu, lietuviai saugiausiai jaučiasi santaupas palikdami bankui kaip indėlius, kai kurie dairosi nekilnojamojo turto.

„Kiekvienas daiktas, ar paslauga, kurį perkam iš savo uždirbtų pinigų, iš tikrųjų yra investicija. Tas pats indėlis yra investicija. Vieni žmonės renkasi padėti pinigus į banką, kiti renkasi pirkti nekilnojamą turtą, kuris reikalauja priežiūros, bet ir uždirba kažkokią fiksuotą pinigų sumą, o vėliau tikisi tą turtą parduoti brangiau“, – kalba Finansų analitikų asociacijos ekspertė Daiva Rakauskaitė

Pasak finansų analitikų, renkantis bet kurią taupymo priemonę, svarbu atidžiai ją prižiūrėti. Investavus - sekti rinkos pokyčius, laikant indėlį banke – domėtis jo veikla.