Tam daugiausia įtakos turėjo padidėjusios atostogų išvykų, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, kitų neelektrinių asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, atliekų rinkimo paslaugų, vaisių, farmacijos gaminių kainos ir sumažėjusios šilumos energijos, avalynės, daržovių, alaus, degalų ir tepalų kainos.

Vartojimo prekių kainos per šį laikotarpį sumažėjo 0,3 procento, paslaugų kainos padidėjo 1 procentu. Paslaugų kainos augo trečią mėnesį iš eilės.

Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,4 procento, o rinkos kainos padidėjo 0,1 procento. Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamų kainų pokyčio įtaka buvo neigiama ir sudarė –0,05 procentinio punkto, o rinkos kainų pokyčio įtaka buvo teigiama ir sudarė +0,06 procentinio punkto.

Iš transporto prekių ir paslaugų daugiausia pabrango keleivinio vandens transporto paslaugos – 34,6 procento, ir keleivių vežimo oro transportu paslaugos – 14 procentų. Dviračiai pabrango 1,6 procento, benzinas – 0,4 procento, o atpigo suskystintos automobilinės dujos – 2,8 procento, ir dyzeliniai degalai – 0,9 procento.

Iš poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų daugiausia – 7,8 procento – pabrango atostogų išvykos. Atpigo gėlės – 1,7 procento, sporto, stovyklavimo ir poilsio atvirame ore reikmenys – 1 procentu, žaislai ir
žaidimai – 0,7 procento, informacijos apdorojimo įrenginiai – 0,6 procento.

Iš įvairių prekių ir paslaugų 1,8 procento pabrango kiti neelektriniai asmens priežiūros prietaisai, reikmenys ir priemonės, 0,7 procento – kirpyklų ir asmens priežiūros įstaigų paslaugos, o elektriniai asmens priežiūros prietaisai atpigo 1,1 procento.

Dėl sezoninių nuolaidų avalynės kainos sumažėjo 3,2 procento, drabužių – 0,4 procento. Aprangos valymo, taisymo ir nuomos paslaugų kainos padidėjo 0,5 procento, kitų aprangos gaminių ir reikmenų – 0,4 procento

Iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų labiausiai atpigo šilumos energija – 4,5 procento, ir anglis – 1,5 procento. Atliekų rinkimo paslaugos pabrango 5,5 procento, būsto nuomos mokesčiai padidėjo 1,7 procento.

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia atpigo kopūstai – 19,3 procento, ir salotinės daržovės – 13,1 procento. Dėl taikomų nuolaidų atpigo bananai – 8,3 procento, vynuogės – 4,1, kriaušės – 3,7, vaisių ir daržovių sultys – 3,3, cukrus – 3,1, kiaušiniai – 2,4, arbata – 1,9, ledai – 1,8 procento. Pabrango seno derliaus daržovės: šakniavaisiai (morkos, burokėliai) – 13,8 procento, svogūninės daržovės – 2,9 procento. Taip pat padidėjo citrusinių vaisių – 12,3 procento, šokolado – 4,6 procento, – kainos.

2014 m. birželio mėn. metinė (2014 m. birželio mėn., palyginti su 2013 m. birželio mėn.) infliacija sudarė 0,2 procento ir buvo vienu procentiniu punktu mažesnė nei 2013 m. birželio mėn. (2013 m. birželio mėn., palyginti su 2012 m. birželio mėn., buvo užfiksuota 1,2 procento infliacija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)