Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje yra 772 Eur neatskaičius mokesčių (bruto) arba 600 Eur „į rankas“.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai rinkimų programoje numatė, kad vidutinis darbo užmokestis padidės iki 1250 Eur neatskaičius mokesčių (bruto), Darbo partija – iki 1110 Eur.

Pagal socialdemokratus, vidutinis atlyginimas šalyje viršys 1100 eurų per mėnesį ribą (programoje nenurodyta, ar bruto, ar „į rankas“). Liberalų sąjūdis įsitikinęs, kad 2020 m. vidutinis uždarbis perkops 1000 eurų „į rankas“ ir „daugeliui jau nereikės gyventi nuo algos iki algos“.

Investuotojų forumo valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas DELFI sakė nesąs politikas, tad jam sunku kalbėti, kas turi būti partijų programose.

„Tačiau Investuotojų forumas pats pasiūlė dešimt žingsnių, kaip padvigubinti Lietuvos žmonių atlyginimus per artimiausius 5 metus. Kalbant apie tuos dalykus, kuriuos pristatėme Seime, manome, kad jie galėtų padidėti, tokios galimybės yra imantis struktūrinių reformų.

Nes nėra jokių protingų priežasčių, dėl ko Lietuvos atlyginimas turėtų būti mažesnis už Latvijos, Estijos, Lenkijos, Slovakijos ir daugybės šalių, kurios yra tame pačiame regione, kurios kartu pateko į ES“, – įsitikinęs pirmininkas.

Anot jo, bene vienintelė tam galinti sutrukdyti priežastis – politikų baimė imtis struktūrinių reformų.

„Tačiau čia turime tokį šaunų „langą“. Po ilgo laiko turėsime 2,5 metų, kada nebus jokių rinkimų – nei prezidento, nei Seimo, nei savivaldybių. Bent jau tie metai, kurie prasidės nuo lapkričio ar gruodžio mėnesio, leis imtis tam tikrų žingsnių“, – svarstė R. Valiūnas.

Jis teigė iš esmės sutinkantis su dauguma partijų, kad atlyginimus galima padidinti iš esmės. Tačiau ar partijos turės valios ir drąsos judėti į priekį – „čia yra klausimas“.

Paklaustas, į kokias šalis galėtume lygiuotis pagal šį rodiklį, jis teigė, kad į pačias geriausias.

„Labai nemėgstu lygintis su Latvija ir Estija. Norint pajudėti į priekį, reikėtų lenktyniauti su Liuksemburgu, Danija, su Švedija, su kuo tik nori, bet ne su tais, kurie bėga pabaigoje, tik šiek tiek prieš tave“, – kalbėjo valdybos pirmininkas.

Anot jo, jeigu vidutinis darbo užmokestis padidėtų du kartus, tai nebūtų beprecedentis atvejis.

„Turime pavyzdį Lietuvoje, kai nuo 2004 m. iki 2008 m. atlyginimai padidėjo dvigubai. Taip, 2008 m. turime piką su visomis pasekmėmis. Bet faktas, kad tai yra įmanoma. Ir jeigu bus imtasi struktūrinių reformų, priemonių padidinti šalies konkurencingumą, aš nuoširdžiai tikiu, kad tai bus galima padaryti“, – sakė R. Valiūnas.

Pavasarį Investuotojų forumas pristatė tokius dalykus, kurie leistų padvigubinti vidutinį darbo užmokestį: subalansuotas ir konkurencingiausias darbo santykių reguliavimas; geresnės viešojo sektoriaus paslaugos; „Sodros“ įmokų lubos; dalies valstybinių įmonių akcijų kotiravimas biržoje; geresnis susisiekimas oro transportu; emigrantų susigrąžinimas ir talentų pritraukimas ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)