Ekonomistas Nerijus Mačiulis laidoje „DELFI diena“ pabrėžė, kad skirtingose šalyse viduriniajai klasei save priskiriantys žmonės gali skirtingus dalykus. Tuo tarpu kelionių organizatoriaus „Makalius“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas tikino, kad žmonės į keliones vyksta vis dažniau, o paskutinės minutės pasiūlymai būna tiesiog grobiami.

„Jau ne pirmus metus pastebime sparčiai augantį keliautojų skaičių. Keliautojų, kurie prisipažįsta, kad niekada anksčiau nekeliavo, todėl išdrįsusių keliauti kažkur į užsienį. Atostogoms užsienyje, kurios truktų savaitę laiko, žmonės skiria nuo 400 iki 600 eurų, priklausomai nuo krypties. Vidurkis yra apie 480 eurų asmeniui su viskuo. Galime kalbėti apie populiariausias kryptis: Turkija, Bulgarija, Graikija. Tai yra kainų vidurkis. Nuo 500 eurų iki 1000 eurų, manau, mažiau nei pusė keliauja su tokiu atostogų biudžetu“, – laidoje „DELFI diena“ sakė R.Širvinskas.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

Tuo tarpu ekonomistas pastebi gana niūrių dalyką – Lietuvoje kai kurie viduriniosios klasės atstovai vargiai gali įpirkti net pačius būtiniaus dalykus. Anot jo, jeigu pažvelgtume į Švediją, pamatytume, kad ten situacija ženkliai kitokia.

„Atostogos užsienyje yra vienas iš svarbesnių viduriniosios klasės požymių. Tai, ką patys gyventojai įvardija kaip svarbų būtent viduriniosios klasės atributą. Jeigu žiūrėtume į statistiką, prieš 10 metų 17 procentų lietuvių per metus bent vieną kartą važiuodavo atostogauti į užsienį, o pernai tokių buvo 36 procentai, ta dalis išaugo dvigubai. Šiuo metu maždaug 60 procentų galima priskirti prie viduriniosios klasės. Klasikinis EBPO taikomas apibrėžimas sako, kad kai pajamos siekia nuo 75 proc. iki 200 proc. šalies medianos.

Tai Lietuvoje būtų nuo 780 eurų iki 2050 eurų. Tai yra toks klasikinis apibrėžimas, bet tai, ką skirtingose šalyse gali leisti ta vidurinioji klasė, taip pat labai skiriasi. Akivaizdu, kad Švedijoje toji vidurinioji klasė yra ir didesnė, ten ji yra apie 85 proc. Taip pat vidurinioji klasė tikrai gali atostogauti užsienyje ne vieną kartą ir pirkti daugiau paslaugų, kurios yra ne pirmo būtinumo. Lietuvoje kai kurie viduriniosios klasės atstovai gali pirkti tik pirmo būtinumo prekes. O atostogauti gali trumpiau arba pirkti tik paskutinės minutės pasiūlymus“, – DELFI laidoje sakė ekonomistas N.Mačiulis.

Nerijus Mačiulis

R.Širvinskas pastebi, kad šiais laikais skiriasi žmonių ruošimasis kelionėms. Anot jo, žmonės joms ruoštis pradeda kur kas anksčiau.

„Keliautojai yra linkę kuo toliau, tuo labiau keliones planuoti iš anksto. Šį sezoną mes pastebėjome tokią tendenciją, kad išankstiniai pardavimai prasidėjo dar anksčiau. Praėjusių metų spalio mėnesį žmonės planavosi šios vasaros atostogas. Prieš 4-5 metus taip nebuvo, būdavo, kad pasibaigus didžiosioms šventėms, žmonės pradėdavo planuoti atostogas vasarą. Taip pat šiais metais, padidėjus kelionių organizatorių konkurencijai ir jų skaičiui Lietuvoje, padidėjo ir laisvų vietų lėktuve skaičius. Todėl paskutinės minutės pasiūlymų yra kaip niekada daug“, – tikino R.Širvinskas.

Ekonomisto N.Mačiulio nuomone, dabar mes įžengėme į tokį laikotarpį, kai pajamų augimas bus lėtesnis.

Turkija

„Tendencijos, kurias mes matome žiūrėdamį į keliautojų preferencijas, jos labai gerai atsispindi ir bendrose ekonominėse tendencijose. (…) Didėja socialinės išmokos, net ir pensijoje esantys žmonės gali vis dažniau leisti sau keliauti. Kai žiūrime į ateitį, reikia pasakyti, kad šis dešimtmetis buvo labai geras daugeliu aspektų. Sumažėjo ir absoliutinis skurdas, išaugo vidurinioji klasė. Kitas dešimtmetis nebus toks lengvas ir mes nematysime taip sparčiai augančios viduriniosios klasės. Yra įvairių pavyzdžių. Krizė, kuri ateina, bus lėtai judanti, nemaloni, bet ilgai besitęsianti. Dabar mes įžengėme į tokį laikotarpį, kai pajamų augimas bus lėtesnis“, – aiškino N.Mačiulis.

Jo nuomone, yra įvairių priežasčių, kodėl žmonės renkasi keliones į užsienio kurortus. Tiesa, yra dalis žmonių, kuriems Lietuvos pajūris vis dar yra daug patogesnė vieta.

„Kainų lygis Lietuvoje yra daug aukštesnis dėl paprastų priežasčių. Pasiūla yra labai ribota, nes pajūrys yra mažas, o norinčių atostogauti kiekvieną savaitgalį yra labai daug. Kartais net ne kainos momentas, o galimybė penktadienį po darbo nuvažiuoti į pajūrį. Kitas svarbus dalykas – atlyginimų lygis“, – sako N.Mačiulis.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)