Be to, pabrėžia jis, prieš pasirašant sutartį ir sumokant pinigus, galima kreiptis ir į departamentą – specialistai patikrins sutartis ir padės išvengti galimų nemalonumų.

– Įsibėgėja kelionių sezonas. Ką reikėtų žinoti, kad atostogos būtų saugios?

– Turizmo departamentas daugiausia rūpinasi kelionių organizatoriais, kurie veikia Lietuvoje. Dėl to didžiausia problema yra renkantis patį kelionių organizatorių, nuo kurio dažniausiai ir priklauso, kiek bus saugi kelionė ir kokių rūpesčių gali kilti. Departamentas yra parengęs ir savo svetainėje paskelbęs atmintinę turistui, ką reikėtų padaryti prieš įsigyjant kelionę, kad būtų išvengta problemų ir rūpesčių.

– Kokie tie patarimai?

– Pagrindinis dalykas – išsiaiškinti, kas yra tikrasis kelionės organizatorius, nes turistai dažnai painioja dvi sąvokas – kelionių agentūrą ir kelionių organizatorių. Kelionių agentūros dažniausiai yra tarpininkės, kurios tik parduoda jau parengtas keliones. Taigi labai svarbu išsiaiškinti, kas yra tikrasis kelionių organizatorius, nes nuo jo viskas ir priklausys.

Kitas patarimas – net jei kelionių organizatorius ar agentūra atitinka visus teisinius reikalavimus, labai svarbu pasirinkti patikimą agentūrą: pasidomėti jos veiklos istorija, keliavusių žmonių atsiliepimais.

– Ar departamentas kaip nors kontroliuoja kelionių agentūras, kurios dirba užsienyje?

– Užsienio kelionių agentūrų departamentas visai nekontroliuoja. Šiuo atveju pagal dabartinį teisinį reglamentavimą nekontroliuoja net ir Lietuvos kelionių agentūrų. Mes kontroliuojame tik kelionių organizatorius, kurie yra tiesiogiai atsakingi už turistus.

– Vadinasi, turistai, kurie jau yra užsienyje, yra agentūros kontrolės rankose?

– Taip.

– Ką svarbu žinoti renkantis keliones ir pramogas jau atostogaujant?

– Tiek esant, pavyzdžiui, Turkijoje ir renkantis vietines agentūras, tiek Lietuvoje labai svarbu įvertinti jų patikimumą, perskaityti atsiliepimus, paieškoti papildomos informacijos. Žmonės turėtų labai atsakingai rinktis tiek kelionių agentūrą, tiek kelionių organizatorių, tiek agentūras, kurios siūlo kažkokias paslaugas. O žemiausia kaina tikrai neturėtų būti pagrindinis kriterijus.

– Ko dar mes nematome rinkdamiesi keliones? Savaitgalį taip pat buvo incidentas – žmonės neišskrido į Madeirą.

– Vėl norėčiau akcentuoti, kad, net ir pasidomėjus visais juridiniais dalykais, susižinojus savo teises, ne visada galima būti tikriems, kad vėliau nekils problemų.

Kalbant apie atvejį, kai Portugalijos kelionių organizatorius atšaukė skrydį jau turistams susirinkus Vilniaus oro uoste, reikia pasakyti, kad departamentas matė, jog ir kelionių agentūra, ir užsienio kelionių organizatorius juridinius reikalavimus atitiko, tačiau jie buvo naujokai rinkoje ir įvykdė tik vieną skrydį, o kitus atšaukė.

Tai rodo, kad, rinkdamiesi kelionę, žmonės turėjo susirinkti daugiau informacijos ir apgalvoti, kiek yra pasiruošę rizikuoti, nes kaina iš tikrųjų buvo gana patraukli, o patikimos istorijos agentūra neturėjo.

Turizmo departamentas negali uždrausti vykdyti veiklos rinkos naujokui, bet, perkant kelionę iš įmonės, kuri neturi istorijos, riziką tenka prisiimti patiems. O jei rizika nepriimtina, reikėtų rinktis daug patikimesnę, ilgą istoriją turinčią įmonę, nors greičiausiai kelionės kaina ir bus didesnė.

– Jei žmonėms kyla klausimų, jie gali skambinti jums?

– Be abejo, rengdami šią atmintinę, mes pateikėme savo kontaktus, kad žmonės galėtų teirautis. Ruošiantis pirkti kelionę, dar kol nesumokėti pinigai, galima atsiųsti sutartį, kad mes pasižiūrėtume, ar ji iš tikrųjų atitinka reikalavimus, – kadangi Turizmo departamentas vykdo kelionių organizatorių priežiūrą, mes žinome, kokios turi būti sutartys, kokius standartus jos turi atitikti.

Ši informacija mums irgi labai naudinga, nes galime pamatyti realią situaciją, ką kelionių organizatoriai siūlo turistams, taip pat galime pagelbėti žmonėms renkantis kelionę ir užbėgti kažkokioms grėsmėms už akių.

– Ar žmonės dažnai skambina?

– Skambina gana retai. Todėl kviečiame dažniau skambinti ir, noriu akcentuoti, tai daryti prieš įsigyjant kelionę. Nes yra daug skambučių, kai jau kelionė būna įsigyta arba kai ji neįvyksta.

Tada daugeliu atveju jau per vėlu kažką patarti, nes žmonės jau būna sumokėję pinigus, pasirašę sutartis.