1.Ką daryti su indėliu banke?

Jei tai terminuotas indėlis - tebūnie jis ramiai ir „guli“, tiksliau, dirba banke. Taip, infliacija gali būti ir didesnė už tas palūkanas, kurias jums pasibaigus sutarties laikui sumokės bankas. Tačiau jei jūs nutrauksite sutartį, iš karto ir prarandate tas palūkanas. Nebent jūs turite kur atsiimtus pinigus investuoti kur kas pelningiau. Tačiau stiprėjančio finansinio bei ekonominio sąstingio sąlygomis tokių pelningų nišų yra labai jau nedaug. Aukso luitai? Deja, Lietuvoje toks investavimas dar nepraktikuojamas, o ir visų brangiųjų metalų kainos augimas artėjančios recesijos akivaizdoje neatrodo ilgalaikis.

Nekilnojamasis turtas? Paklausykite, ką tik ir kalba NT specialistai: dar bent pusmetį bankai bus užsukę kreditavimo kranelį statybų firmoms (minėtą kranelį šalies bankai šiuo metu yra užsukę praktiškai visoms ekonomikos šakoms) ir šioms gali belikti skelbti bankrotus. Ir tuomet būsto bei sklypų kainos gali dar labiau kristi. Arba - kainos ir toliau pamažu neišvengiamai kris.

Antikvariatas? Tik ar jūs turite patikimą menotyrininką, (o dar geriau menotyrininkų), kurie patvirtins, kad ši pripažinto kūrėjo drobė ar grafikos darbas - ne klastotė? Be to, joks menotyrininkas jums nepasakys, kurio menininko darbai bus paklausūs už metų ar kelių. Be to, pas mus praktiškai dar nėra ir pačios meno vertybių rinkos - kur jūs tuomet greitai parduosite tą meno kūrinį? Jei turite laisvų pinigų, pasidomėkite, tarkime investicinio gyvybės draudimo galimybėmis. Su investicijų grąža, aišku, teks palaukti, tačiau mes visi žinome, kokia brangi mūsų „nemokama“ medicina.

2. Ką daryti su anksčiau įsigytomis akcijomis?

Laikyti jas ir toliau. Nebent jums verkiant reikia pinigų - tuomet, aišku, parduodate. Su didžiuliais nuostoliais. Nors investavimo specialistai jau ima patarinėti: blaiviai mąstantiems pamažu ateina akcijų pirkimo metas. Tų panikuojančiųjų ir parduodančių jas dabar sąskaita. Juk vertybinių popierių vertė, kaip ir visa kapitalistinė ekonomika, vystosi ciklais. Ir geriausia vertybinius popierius pirkti, kai šie maksimaliai nuvertėję. Ir kantriai laukti jų pakilimo.

Tokie pirkėjai, ne investuotojai, ir užsidirba pelną, skaičiuojamą dešimtimis ir šimtais procentų. Tačiau tam reikia būti kantriems ir būti nusiteikusiems investuoti metams - dviems - trims į priekį. Juk ne veltui dabar Vertybinių popierių komisija ir organizuoja gyventojams nemokamus investavimo kursus. O tiems, kurie nori užsiimti trumpalaikėmis finansinėmis operacijomis biržose, reikia turėti neeilinių gabumų. Antraip planuojamas pelnas labai greitai virsta realiais nuostoliais. Tik tau reikia nuspręsti „šeimos taryboje“: jei investuojame, tai kuriam laikui, kur ir už kokią sumą?

3. Ką daryti, jei jums gali grėsti atleidimas?

Visų pirma, gerai išsinagrinėkite Darbo kodeksą. Antra, prisiminkite, ar jūs esate vietos profesinės sąjungos narys? Jei taip - jus jau gina profesinė sąjunga, nes visus didesnius atleidimus darbdaviai privalo derinti su ja. Jei į antrąjį klausimą jūs atsakėte neigiamai, jums belieka imti rodyti protingą iniciatyvą darbe. Padlaižiavimas ir perdėta iniciatyva - tik pagreitins jūsų atleidimo procesą. Tad jei dar neturite unikalių savybių, dėl kurių darbdavys jūsų neatleis iš darbo, pasistenkite jų kaip tik dabar ir įgyti. O jos tikrai pravers jei ne šiame, tai - kitame darbe.

O jei jau jums iš tikrųjų tenka palikti darbovietę, stenkitės išeiti su maksimalia nauda sau: suteiktas dar mėnuo laiko darbo, kartu ieškantis kitos vietos, atleidimo pašalpa, rekomendacinis laiškas ir t.t. Ir būkite iš anksto nusiteikęs, kad naujojoje darbo vietoje sąlygos gali būti prastesnės, nei dabartinės. Bus geriau ar taip pat - tuo geresnė bus jūsų savijauta.

4. Kaip nepasiduoti visuotinei panikai krizės akivaizdoje?

Čia ir dabar imkite spręsti lėtai ir apgalvotai, o veikti - greitai. Aptarkite įvairias gyvenimiškas situacijas bei galimybes su draugais bei tais žmonėmis, kurių autoritetu jūs pasitikite. Stebėkite kitų, labiau patyrusių žmonių veiksmus ir analizuokite juos. Vienas ar su kolegomis. Juk ne veltui žmonės sako: kvailys mokosi iš savo klaidų, protingas - iš svetimų.

Išsaugokite kuo geresnius santykius jūsų gyvenimo uoste - šeimoje. Jokiu būdu nebandykite namuose išsilieti po visų savo darbinių problemų ar nesėkmių. Išsaugodami savo savitvardą bei orumą, jūs darbą anksčiau ar vėliau vėl susirasite, tačiau jei jums „nuvažiuos stogas“ - bus blogai ir jums, ir jūsų šeimai. Su sutuoktiniu aptarkite einamuosius ir artimiausius šeimos finansus: kaip jūs suksitės, jei vienas iš jūsų neteks darbo. Ko geriau tuomet atsisakyti: kelionių, pramogų, rūbų ar geresnio maisto? Nusistatykite tą pragyvenimo minimumą, kurio jūsų šeimai būtinai reikia, norint išgyventi. Ir - galimus kelius šeimos finansams papildyti: antraeilis darbas, papildomi verslai ir pan. Nesigėdykite sekti išpardavimų ar nuolaidų prekybos centruose: taupus - tai ne šykštus. Tuo pačiu apžvelkite visą savo šeimos namų ūkį: o kur dar būtų galima sutaupyti?

Atminkite: prarasti pinigai - dar ne pasaulio pabaiga. Jūs privalote išgyventi ir rūpintis savo šeima, kartu nepamirštant ir turimų draugų. Beje, tokiose situacijose su visa jėga ir atsiskleidžia visose kalbose gyvuojanti patarlė: „Draugą nelaimėje pažinsi“.

5. Susigrąžinkite visas įmanomas skolas

Nebijokite pasirodyti įkyriu ir reikalaukite skolininko grąžinti tai, kas yra jūsų nuosavybė. Blogiausiu atveju - jau geriau atgauti bent dalį dabar, nei vėliau - visai nieko.

Sudarykite sąrašą tų žmonių, kurie galėtų padėti jums užsitęsusios krizės laikotarpiu. Visada padėkite draugams ar kolegoms - ir ne tik esantiems sąraše. Taip vėliau ir jums patiems bus lengviau paprašyti pagalbos.

6. Saugokite savo sveikatą - tiek fizinę, tiek ir psichinę

Nuo graužaties nei jūsų savijauta bus geresnė, nei jūs galėsite pasiekti norimų rezultatų. Griežtai atskirkite: ką jūs galite ir ko - ne. Dėl pastarųjų problemų stenkitės visiškai nepergyventi. Juk niekas nepuola verkti, kad po 5 milijardų metų mūsų Saulė užges. Užtat dažniau prisiminkite jumorą. O jei turite šį jausmą įgimtą - pakelkite nuotaiką ir aplinkiniams (minutė juoko tolygi stiklinei grietinės, o tai - jau šiokia tokia ekonomija).

7. Jei turite dar kokių savo būsenos stiprinimo receptų - pasidalinkite su draugais

Ir išklausykite jų „receptų“. Ir pamatysite - krizę pergyventi bus lengviau.